Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 17 mei 2012

Storm van bezuinigingen

Sinds gisteren waait de storm van bezuinigingen pas echt over het land. Iedereen heeft het er over, de chauffeur van de rolstoeltaxi die mijn moeder gisteren naar het ziekenhuis bracht, Facebookvriendinnetjes van mij. Geen vergoeding voor rollators, eigen bijdrage 350 euro, belastingmaatregelen.

Volgens de berekeningen van het centraal planbureau valt het nog wel wat mee en gaat mijn inkomensgroep er nauwelijks op achteruit. Maar .......  in deze berekeningen is niet meegenomen dat ik chronisch patiënt ben, niet dat ik studerende kinderen heb die geen studiefinanciering meer krijgen. In de praktijk zou het best eens zou kunnen zijn dat ik er wel 2,5 % op achteruit ga.

Per maand ziet het plaatje er zo uit.
10, - euro extra zorgkosten
3,- euro extra zorgpremie (dit is een schatting)
15,-  ivm vervallen belastingvoordeel reiskosten woon/werk
4,25 eigen bijdrage gehoortoestellen - verrekend over 5 jaar
5,-  btw verhoging en accijnsverhoging op wijn (andere alcoholhoudende dranken drink ik niet)

Totaal 37,25 per maand extra uitgaven. Het is een wilde schatting. De verhoging van de zorgpremie kan hoger uitvallen. Volgend jaar wilde ik nieuwe hoortoestellen kopen, die kan ik niet op afbetaling kopen, ik moet in 1 keer het bedrag betalen. Misschien is het effect van de btw verhoging voor mij lager, maar misschien ook wel niet. De verhoging van de btw geldt voor energie, kapper, pedicure, kleding, schoenen. Kortom, alle diensten en non-food.
Ik zou denken, ik geef geen cent meer uit, dan kan ik nog steeds sparen. Ik ga hier beknibbelen, daar bezuinigen, daarginder de hand op de knip.

Maar .... ..... er zijn ook mensen die zeggen dat dat juist erg dom is. Als iedereen stopt met kopen, als alle consumenten op de rem trappen, dan komt de economie helemaal tot stilstand. De middenstand en horeca naar de knoppen, nog meer mensen zonder werk, meer uitkeringen, meer bijstand, meer gaarkeukens/voedselbanken. Niet goed voor dit land en niet goed voor Europa.

Mijn besluit: ik ga zo door als dat ik deed.
Vrij zuinig, maar ook weer niet extreem. Zo nu en dan slagroom op de taart en een glaasje wijn. Ik houd mijn uitgaven in de gaten. Als er meer uitgaat als dat er in komt, dan stuur ik onmiddellijk bij.

En jij? Trek jij aan de handrem?

15 opmerkingen:

 1. Ik ga zeker wel wat op de rem. Nog even los van wat je extra moet besparen om niet in de knoei te komen, maken dit soort dingen dat ik me zorgen maak over de toekomst en dan ga ik kniepen. Ik overweeg wel om er extra bij te gaan werken, ms een soort bijbaantje ofzo (ben ondernemer) en sommige dingen van de verbouwing moeten gewoon doorgaan. Dus op een bepaalde manier blijven we de economie nog wel steunen, maar we hebben nu ook eerst onze eigen economie om aan te denken. En dat is volgens mij ook niet erg, want ik geloof er niet in dat iedereen massaal op de rem gaat. Ook als ik om me heen kijk, zijn er nog zat mensen die nog 100x minder kunnen, maar dat niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wanneer zou de BTW-verhoging er juist door komen? Ik kom altijd speciaal van België naar Nederland om te winkelen. Dan sla ik nog even massaal in hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Straks kun je beter naar Duitsland om te winkelen. ;) Zelfs nu gaan al veel Nederlanders daar naar toe, aangezien de prijzen daar veelal lager zijn.

   De BTW-verhoging naar 21% staat trouwens gepland voor 1 oktober 2012, maar aangezien er in september verkiezingen zijn, kan er (hopelijk) nog van alles veranderen.

   Verwijderen
 3. Wij gaan zeker op de handrem.

  ALs het werkelijk zo belangrijk is dat mensen geld uit blijven geven, dan zijn die bezuinigingen echt heel dom.

  Enerzijds omdat je niet uit kunt geven wat er niet is. Anderzijds omdat mensen simpelweg de zenuwen krijgen van al die bezuinigingsmaatregelen in combinatie met minder zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel mensen moeten wel minder kopen. Als je vaste lasten zo omhoog geschroefd worden,blijft er gewoon stukken minder over om -helaas soms aan heel gewone noodzakelijke dingen-te besteden.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens. Het geld moet toch ergens vandaan komen. En voor veel mensen is het niet mogelijk om meer te werken. Dan is besparen en miinder uitgeven de enige mogelijkheid.

   Verwijderen
 5. Ik denk wel dat we weer wat moeten korten. Die € 350,00 draait echtgenoot er met zijn medicijnen de eerste maanden al doorheen. 'T is zonde om het spaargeld daarvoor te moeten aanspreken.

  Misschien kan ik er nog wat uurtjes bij werken, ga ik zeker achteraan.

  Maar idd, die euro moet ook wel een beetje blijven rollen en wat nodig is is nodig, maar alles met mate (denk ik).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren/veranderen. Vooral de belaste kilometervergoeding kickt in; ik ga er dan gelijk 30euro op achteruit.

  Maar eh, als je 5,- extra kwijt bent aan wijn ivm belastingverhoging dan gaat er nog best wat wijn doorheen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valt wel mee, die 5 euro per maand is niet alleen voor wijn, maar voor alles: verhoging van de BTW op gebruiksgoederen zoals computers, meubels, schoonmaakartikelen, kattebakvulling, uit eten, kapper, pedicure. Alles behalve het kopen van voeding.

   Verwijderen
 7. Ik ga zeker bezuinigen en minder uitgeven. Het wordt zo onzeker de komende tijd, dat ik een zo hoog mogelijke buffer wil hebben voor alle maatregelen ingaan.

  Straks kan er minder gespaard worden en daarom wil ik dat nu zoveem mogelijk doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier gaat zeker de hand op de knip! Ik weet niet precies wat de maatregelen voor ons inhouden maar we gaan er zeker 200,00 per maand op achteruit! (onbelaste reiskostenvergoeding die belast wordt...) Stijgende energiekosten, BTW verhoging. Nederland gaat massaal bezuinigen en dit is weer slecht voor de huizenmarkt, de ondernemers, kortom de groei van de economie! Ik ben erg benieuwd wat Nederland gaat stemmen tijdens de verkiezingen! Ik stem niet meer in het belang van de samenleving maar voor mijn eigen portemonnee...!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De handrem wordt hier nog even uitgesteld. Als iedereen hier klaar is met studeren dan scheelt dat handenvol geld.
  We zijn gewend om op ons geld te letten, maar dit jaar hadden we er al een schepjes bovenop gedaan voordat de bezuinigingen bekend werden, oa door de hoge kosten van onze zoons.
  Maar om nu te zeggen dat we idd heel weinig geld uitgeven is een ander verhaal. De schilder is geweest, de koelkast ging kapot, van zoonlief ging het tekentablet en het beeldscherm in dezelfde week kapot. Toch proberen we ons te houden aan het hoogstnoodzakelijke.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wacht wel af wat de regering voor ons in petto heeft.
  De hand op de knip doe ik al jaren. Ik heb ooit een excel document gedownload met een budgetering per maand en jaar.
  Ik kan precies invullen wat de inkomsten zijn en wat eruit gaat. Als je dit gegeven weet, dan weet je ook waarop je zou kunnen beparen. In Januari vul ik het budget(bijv. 12 x gas/water/electra) in, per maand houd ik bij wat ik uitgeef (gegevens haal ik van internetbankieren). Soms valt het mee, soms valt het tegen. In ieder geval heb je een duidelijk overzicht. Ook halverwege het jaar kun je je budget bijstellen.
  Dat zal medio september/oktober wel gaan gebeuren.
  Heb je interesse ik kan een excel sturen aan diegene die belangstelling heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ernie, ik wil wel dat excel bestand van je.

  Zou je hem kunnen/willen sturen naar marian124@live.nl

  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier is het de omgekeerde wereld, door ziekte ben ik mijn baan kwijt geraakt. Beterschap is niet mogelijk. We kopen op veilingen en knappen in een gestaag tempo ons huis op. Na jaren van geen vakantie.. zetten we de bloemetjes lekker buiten. Net tien dagen limburg ... heerlijk voordelig uit-eten met bonnen van groupon en social deal. Nog nooit zo'n fijne vakantie gehad.We gaan nu sparen voor een week .. luxe in april. 7 maanden om 900 euro bij elkaar te schrapen.en dan nemen we het er weer van. Groeten Anneke Vissers

  BeantwoordenVerwijderen