Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 24 mei 2012

Einde van de euro? Nee toch?

Volgens onze minister Jan Kees is het rampzalig als we stoppen met de euro. Ik geloof hem niet altijd, maar dit keer lijkt het me dat wat hij zegt klopt. Ik denk dat de ellende inderdaad alleen maar groter wordt. Niet aan beginnen!
In de afgelopen tien jaar heb ik bijna overal waar ik kwam met euro's kunnen betalen, op Gran Canaria, op Kreta, op Mallorca, in Frankrijk en ook op Ameland. Alleen toen ik in Zwitserland op vakantie was kon dat niet. Wat een gedoe zeg!
En dan heb ik het nog niet eens over de economie, dan heb ik het alleen over het betaalgemak tijdens vakanties! Van de landelijke of wereld-economie heb ik niet zo heel veel verstand, eigenlijk alleen van mijn privé economie.
We moeten gewoon zorgen dat heel Europa mee gaat doen met de Euro en er geen uitzonderingen meer zijn, net als dat de VS de dollar heeft. Dat is voor alle landen wel zo overzichtelijk.

10 opmerkingen:

 1. Het schijnt dat elk fiat-geld systeem (waar het onze er een van is) zichzelf binnen veertig jaar om zeep heeft geholpen tot nu toe.

  Zo lang men het papiergeld blijft vertrouwen (want dat is het, er staat geen goud of andere waarde tegenover) blijft het systeem intact.

  Ik mis het wel, drachmen, lires, marken en kronen op vakantie. Had altijd wel wat...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het zo doorgaat heb je straks geen geld meer om op vakantie te gaan omdat er zoveel geld naar Europa 'moet'.
  De euro is veel te vroeg ingevoerd en daardoor zitten we nu in de problemen. Mijn idee is dat het beter is als er een aparte euro komt voor het noorden en het zuiden. Dan heb je landen in een euro die veel beter bij elkaar passen qua economie.

  Ik heb de indruk dat we bang worden gemaakt zodat er maatregelen kunnen worden doorgedrukt. Overheden hebben niet zoveel macht meer. En door het steeds maar over het geld te hebben worden andere problemen doodgezwegen.
  Zoals de veel te grote macht van de banken, de pharmaceutische industrie, de voedingsindustrie, de bioindustrie, de wapenindustrie, het milieu, de makkelijk te winnen olie die over niet al te lange tijd op is.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu is er ook uit sentiment bij de bevolking nog wat draagvlak om terug te gaan naar de euro. Over 10 jaar zijn die gevoelens wel voorbij. IK reken nooit meer terug naar een guldenbedrag. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van mij had het niet gehoeven, die euro, maar ik denk dat teruggaan naar de gulden nog meer kost. Die hele Europese Unie waar we eigenlijk niets meer zelf kunnen beslissen, staat me erg tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vraag me af wat er dan gebeurt. Salarissen worden omgerekend, maar kunnen niet zomaar verlaagd worden. Maar prijzen in de supermarkt moeten wel omlaag, want geen hond gaat 5 gulden betalen voor een brood. En hetzelfde voor huizen; welke gek gaat nu een half miljoen guldens betalen voor een tussenwoning? 'Vroeger' was alles dat verkrijgbaar was voor een heel miljoen een villa! Maar goed, dan krijgen bedrijven dus een knauw, moeten ze mensen ontslaan, minder salaris en dus ook minder te besteden. Ik denk dat we dan - misschien iets harder - precies dezelfde weg opgaan als we nu al op zitten; dat we straks ongeveer 15 jaar terug in de tijd gaan. Niet qua technologie, maar wel qua prijzen/mogelijkheden. Of de bubbel nu klapt door de euro of door hoe de economie nu draait maakt volgens mij niet zoveel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zouden naar een nieuwe gulden kunnen gaan die even veel waarde heeft als de euro.
   Of misschien samen met Duitsland weer een D-mark. Economisch gezien is Nederland een provincie van Duitsland.

   Groetjes, VeggieMo

   Verwijderen
 6. ik vind het net een roalercoaster die hele euro.
  Wat is wijsheid? De knapste koppen komen er niet meer uit en vertrouwen doe ik ze ook al niet meer.
  Soms neem ik bewust een paar dagen vrij af van het journaal om niet een heel erg gelaten gevoel te blijven houden over onze economie, europa en de koopkracht.
  Dan pak ik mijn boek, een kopje doodnormale thee en ga heel zen in een hoekje zitten lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ok, het is inderdaad niet geworden wat het had moeten worden met de euro,maar om nu te denken dat het er allemaal beter op word als we teruggaan naar de gulden, ik denk dat dat een ilussie is, naar mijn mening blijven de problemen die we uiteindelijk toch met zijn allen gecreerd hebben, ok de een wat meer dan de ander .maar toch , de problemen zullen heus niet als sneeuw voor de zon verdwijnen als de euro uit beeld verdwijnt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, omgerekend betaalde ik ruim 4 euro voor een kopje koffie in Noorse Kronen. Wist je dat veel Nederlanders al jaren hun spaargeld veilig in Noorwegen hebben gestald?

  By-the-way: Direktbank heeft mijn extra aflossing van mei niet afgeschreven. Ze zeggen dat ze het van mijn bankrekening voor prive gelden hebben geprobeerd af te schrijven, terwijl ze altijd van mijn vaste lasten rekening afschrijven.

  Kreeg een e-mail met de waarschuwing niet meer dan 16.500 af te lossen dit jaar.

  Ja, ja. Gaat wel eens vaker iets mis.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De economie klapt totaal in elkaar bij terugkeer naar de gulden, verdubbel alle prijzen maar eens 2,2 x ! Goed het inkomen gaat ook maal 2,2. Maar die hoge prijzen werken psychologisch zeer negatief en leidt tot mega-gemopper.
  Ach en zo slecht hebben we het in Nederland nog niet, uitzonderingen daargelaten natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen