Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 23 mei 2012

Mijn energieverbruik

Heerlijk dat het zo warm is! De verwarming heb ik al in meer dan een week niet aangehad. Ik vind het prima zo.
Mijn inmiddels overleden schoonmoeder, geboren in 1927, vertelde dat op de (armoedige) boerderij waar zij als kind woonde, het vaste prik was om in mei de kachel niet meer aan te hebben. Ook al was het nat en ijskoud, de kachel bleef uit. Geen denken aan om de kachel weer  aan te maken. Daar was gewoon geen geld voor. Mijn eigen grootouders waren niet zo rigoreus, misschien waren ze minder arm? Ook bij mijn ouders ging de kachel gewoon aan als het koud was, simpel zat.

Ik heb als regel dat de thermostaat niet hoger gezet wordt dan 19 graden, maar als een gast of huisgenoot het koud heeft, dan wijk ik van die regel af.
Mijn energiegebruik gaat de laatste weken naar beneden. Als er meer gas verbruikt is, dan ligt dat er aan dat er meer gedoucht is dan anders. Soms douchen dochters hier + hun vriendjes en ikzelf douche hier uiteraard ook. Daarbij wordt natuurlijk wel wat gas verbruikt. Geen probleem, ik zit nog wel ongeveer op het streefverbruik voor dit jaar: 850 m3. Dat streefverbruik is wat hoger dan de afgelopen jaren. Dat is heel logisch nu er een kind weer bij mij in woont.
Ook heerlijk dat het langer licht is. Aan mijn stroomverbruik is dat niet te merken, het is al een aantal weken constant. Mijn jaar-streefverbruik voor stroom is 1600 kWh.

8 opmerkingen:

 1. Het is jammer dat je deze warmte niet kunt bewaren voor in de winter :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ouders hadden vroeger ook de gewoonte om te roepen dat in mei de kachel uit moest. Liefst tot oktober. Maar in een huis als waar we nu wonen is dat niet echt te doen. Wij hebben ook de afgelopen week pas de kachel uitgedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier staat nog één kachel op de waakvlam. En 's ochtends even aan. Een enkele keer is de was in de tuin niet helemaal droog. Dan hang ik die liever op en bij de kachel,dan in de droger. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb eigenlijk sinds maart al de kachel niet meer aan. Op sommige momenten was het wat fris in huis, maar alles is zodanig geïsoleerd, dat het niet echt te erg werd.
  Ik ben benieuwd hoe lang hij uit kan blijven. Hoe langer hoe beter natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier staat de kachel ook al sinds maart uit. Sinds die heel zonnige dagen. Twee keer de gashaard een half uurtje aangehad tegen de avond. Gelukkig is het huis goed geisoleerd, maar dat is nu even vervelend, het is echt koud als je vanuit het zonnetje naar binnen loopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb al sinds half maart de verwarming nauwelijks meer aan gehad. De afgelopen twee weken helemaal niet. Telkens kwam net op tijd de zon weer tevoorschijn om het huis weer wat op te warmen. ;-) En dan was het weer warm genoeg om de verwarming uit te kunnen laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben ook al heel lang de verwarming niet meer aan gehad. Misschien een keer of 3 dat het echt te koud was, maar ik geloof al vanaf maart.

  BeantwoordenVerwijderen