Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 26 mei 2012

Leuke column over overvloed

Het is al weeer een tijdje geleden, maar hier vond ik een heel inspirerende column over delen, zodat alles wat je nodig hebt in overvloed aanwezig is.
Je hoeft zelf helemaal niet zo veel te hebben, je kunt lenen van anderen: boeken, auto's, huizen, noem maar op.
Wil je op vakantie, dan ruil je met iemand van huis. Zo ruil je boeken etc. Iemand die zin heeft in koken, kookt voor 10 mensen en biedt de maaltijden tegen kostprijs aan op internet. Eten halen bij de buren!
Toen ik in de bijstand zat, leende ik van alles bij bevriende buren: matrassen voor als er logés kwamen, thermoskannen, tuinstoelen. Met twee buurvrouwen die in dezelfde situatie zaten kon dat heel goed. Geen suiker meer, geen aardappels meer, geen kattenvoer meer, buurvrouw had nog wel en we leenden over en weer. Zo had één van ons een gourmetstel. Dat werd ook regelmatig geleend. Ik had een oude auto. Ook die werd uitgeleend.

8 opmerkingen:

 1. heel goed idee, hoeveel spullen heb je soms maar een paar keer in het jaar nodig , zoals logeerspullen , barbeque , gereedschap, tuinspullen. als je dat met een aantal mensen kunt ruilen onderling bespaar je veel geld, maar ook ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke column en zo waar!

  Ik denk alleen wel dat het voor veel mensen een andere mindset gaat vragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. maar dat zullen we allemaal moeten doen, anders denken, want dat lijkt nodig om deze crisis een beetje dragelijk te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te zien dat je dan juist zo rijk kunt zijn als je te arm bent om alles zelf te kopen ;-) En dan denk ik: wie is er nu beter af; iemand die altijd ergens de beschikking over heeft, maar het niet zelf hoeft op te ruimen, of iemand die het altijd binnen handbereik heeft, maar tegelijkertijd omkomt in de spullen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In theorie is dit geweldig. Ik leen ook gemakkelijk mijn boeken,dvd's,ons gereedschap. Maar heb geleerd,dat niet iedereen het terugbrengt.Dus bepaalde mensen staan op de "zwarte lijst".

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vooral boeken leen ik niet graag meer uit. Ik moet nog twee boeken terugvragen die al meer dan een jaar bij de betreffende persoon liggen. En ik heb Genoegs uitgeleend die ik nooit meer heb teruggezien. Kwam ik laatst achter toen ik ze aan het uitzoeken was. Tot een bepaalde datum had ik nl. alle Genoegs besteld of als abonnee ontvangen.

  Hier in ons straatje lenen we ook spullen aan elkaar uit en ook aan elkaar weg. Gaat prima.
  En soms delen we kennis over tuinwerk, computers, hoe een wond te behandelen, bachbloesemtherapie, breiwerk etc.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze auto zou ik nu niet bepaald aan iemand gaan uitlenen omdat ik me afvraag of schade bij een ongeval wel gewaarborgd is als een andere bestuurder of degene die vermeld staan op het verzekeringscontract het ongeval veroorzaakt heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is wel gedekt zolang de lener toestemming heeft van de eigenaar.

  Ik heb jaren gereden in de auto van mijn vader, nooit problemen gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen