woensdag 30 mei 2012

Meer mensen in de bijstand moeten gaan werken

Soms snap ik het even niet meer. Volgens een kamerlid van het CDA zouden meer mensen met een bijstandsuitkering moeten gaan werken. Lees hier. Ik dacht dat er heel veel werkloosheid was, vooral onder jongeren. Maar er is dus wel werk?
Er zou aan 1000 bijstandsgerechtigden een baan aangeboden zijn in de kassen in het Westland en er zouden maar 11 een contract gekregen hebben. Hoe kan dat? Als ze die banen aangeboden hebben aan mensen in de bijstand die ver van het Westland wonen, kan ik mij voorstellen dat je die baan niet wilt. Als je in Oost-Groningen woont en je hebt geen auto, dan wordt dat werken in het Westland niets. Logisch toch?
Volgens een SP kamerlid wilden de werkgevers de bijstandsgerechtigden niet aannemen. Misschien denken werkgevers dat Oost-Europeanen ijveriger zijn en dat mensen met een uitkering uitvreters zijn?
En hoe worden die overige 989 vacatures dan nu vervuld? Het werk moet toch gedaan worden, of zie ik dat verkeerd en hoeven die tomaten, komkommers en paprika's nu niet geplukt te worden?

Mensen met een bijstandsuitkering hebben waarschijnlijk wel een omschakelperiode nodig, als je lang niet gewerkt hebt en elke dag alle tijd had, valt het niet mee om op tijd op te staan en de hele dag te werken. Je hebt, als je een uitkering hebt, je eigen daginvulling ontwikkeld. Op zich heel gezond, want de hele dag helemaal niets doen en alleen maar het raam uitstaren is fnuikend voor de lichamelijke en psychische gezondheid. Soms is er misschien zo veel invulling gegeven aan de werkdagen dat echt werk er helemaal niet meer bijpast (vissen, hardlopen, klaverjassen, gamen, hulpouder zijn op school, er zijn veel activiteiten te verzinnen die tijd kosten en niet al te veel geld). Ik moest destijds eerst ook even wennen aan werk.
Vóórdat ik werkte was ik lid van de ouderraad van het kinderdagverblijf, knutselmoeder, leesmoeder, bibliotheekmoeder, actief in de bewonersbelangenvereniging van de wijk en mede-organisator van een LETS organisatie op wijkniveau.
Toen ik als alleenstaande ouder met kinderen van 9 en 12 betaald werk kreeg, heb ik de meeste onbetaalde werkzaamheden laten schieten.

15 opmerkingen:

  1. Als ik zie hoeveel Polen er in Nederland rondlopen, dan heb ik moeite te geloven dat hier werkeloosheid is. Maar het komt volgens mij inderdaad van twee kanten; 'uitkeringstrekkers' moeten (te lang?) wennen aan werken of hebben er niet zoveel zin in (wat levert het op?) en werkgevers hebben net zo lief mensen die de taal dan wel niet spreken, maar wel lekker doorknallen, ook 's avonds en in het weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zal altijd werk zijn. Maar net zoals je al aangaf, hoe moet iemand uit Groningen in het Westen werken? Het werk kun je doen maar dan? Als er voor onderdak en voeding wordt gezorgd en per week de heen en terugreis, maar daar wordt niet over gesproken. Met hetzelfde probleem zaten/zitten ze toch ook in de Eemshaven? Voor een tijdelijke baan kun je niet verhuizen.
    Maar kamerleden staan ook vaak erg ver weg van de werkelijkheid.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weet je, eerst werden de vml. Melkertbanen wegbezuinigd en nu schijnt er ineens genoeg werk te zijn voor iedereen. Sommige kamerleden zijn m.i. niet meer heulemaal op de hoogte met de alledaagse werkelijkheid.
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik snap die regering toch niet. Die wil 65-plussers gemakkelijker aan werk helpen. En al die werklozen dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. toevallig heb ik een stuk gezien over die mensen in de kas. Het grootse deel zou dus niet hard genoeg werken, volgens de werkgevers. Of ze houden het zelf fysiek niet vol.
    Ook schijnt het erg ongezellig te zijn om in de kassen te werken. De meeste collega's spreken nu eenmaal pools. En ze praten al nauwelijks met elkaar onder het werk, laat staan met jou dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je werkt toch geld te verdienen en niet omdat het 'gezellig' moet zijn? Als je kúnt werken móét je werken om in je eigen onderhoud te voorzien. Uitkeringen zijn er voor mensen die het echt nodig hebben omdat ze niet kunnen werken of er geen werk is. De tijd van alleen een baan op eigen niveau is wel voorbij denk ik zo.

      Verwijderen
  6. Het zou helemaal geen punt zijn om die werkzaamheden aan te nemen als men een behoorlijk salaris zou verdienen en een goed contract zodat je uit een moeilijke situatie kunt komen. Nu is het oa. zo dat wanneer je uit de bijstand gaat, je vaak allerlei toeslagen misloopt waardoor je er dus op achteruit gaat, je huur moet wel worden betaald en de boodschappen ook. De meeste Polen die hier werken, verdienen een loon wat vele malen meer is dan in hun thuisland, ze wonen vaak bij elkaar en hebben niet al die kosten die wij hebben. Het is niet eerlijk om mensen die in de bijstand zitten hiermee te vergelijken. Polen gaan op termijn weer terug naar hun land en kopen daar een huis en leven een goed leven met de in ons land (door overigens hard te werken) verdiende centen. Mensen die hier aan het werk gaan na bijstand krijgen vaak niet een contractsverlenging en vallen dan weer in hun oude situatie die met de nodige bureaucratie gepaard gaat. Het is allemaal erg kort door de bocht de door politici gedane uitspraken. Politici zijn over het algemeen mensen die weinig ervaring hebben met het zitten in de bijstand en sappelen met weinig geld, dus dan kun je zoiets makkelijk blaten. Ik heb zelf al 33 jaar een betaalde baan in wisseldienst en ik heb nog nooit in de bijstand gezeten, maar ik denk dat het heus niet allemaal onwil is van mensen die wel in deze situatie zitten. Je hebt er natuurlijk ook profiteurs bij en mensen die liever lui dan moe zijn, maar je kunt niet iedereen over een kam scheren. Verder ben ik ook actief geweest als leesmoeder na mijn vroege dienst op de school van mijn 3 kinderen en wat mij opviel op onze school, was dat juist de werkende ouders veel meer aan activiteiten meededen in vergelijking met niet werkende ouders. (maar ook hier kun je niet alle ouders over een kam scheren) Ben benieuwd of het allemaal eens beter zal gaan. Inkyvon

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Er is lang niet genoeg werk voor iedereen.
    Vergeet ook niet dat als je een universitaire studie hebt gedaan, werkgevers je niet willen hebben voor 'ongeschoold werk' zoals in de kassen. Dan ben je 'overgekwalificeerd'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij ons in de kas werkten vroeger alleen maar Nederlanders, in vaste dienst, goed loon. Na een reorganisatie kon iedereen vertrekken of terugkomen als flexkracht, 3 maanden contracten en 8,50 bruto per uur. De meesten stapten op. Daarna werden er Polen aangenomen. Die mensen verdienen hier 2,5 keer zoveel als in hun thuisland dus ik geef ze geen ongelijk. Ik vind het oneerlijk van de tuinders! tegenwoordig gaat alles om winst en niet meer om mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik denk dat niet iedereen waar het hier om gaat. Het was een proef met 1000 bijstandtrekkers uit het Westland. Die woonden dus in de buurt en niet in Groningen.... Ik meen dat als je gezond van lijf en leden bent en je krijgt werk aangeboden waarvoor je betaald krijgt (meer dan de bijstanduitkering) je dit moet accepteren. Dat het grootste deel dat niet deed, vind ik asociaal. Met zijn allen kunnen we de sociale voorzieningen in stand houden als mensen die KUNNEN werken dat gewoon doen! Als we dit niet doen dan krijgen we een werkende klasse die zoveel belasting moeten betalen dat werken niet meer gaat lonen waardoor we in een vicieuze circel terecht komen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mij dan verbaast, is het feit dat net iets meer dan 1 procent het werk accepteert. Hoe kan dat? Wat is er gebeurd? Hebben ze alleen de superkansloze asocialen een baan aangeboden?

      Verwijderen
    2. voor je t weet heb je ruzie met die polen.

      Verwijderen
  10. Dacht ook altijd makkelijk over het accepteren van werk, want houd van werken.
    Helaas is nu binnen de bijstand een groep ontstaan die een paar jaar geleden nog volledig zou zijn afgekeurd. Verbaas me regelmatig over de verhalen van chronisch zieken en wat ze overkomt! Het zijn niet alleen maar mensen die niet willen.
    groet Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Sandra, dat zal best ook voorkomen maar jij wil me toch niet vertellen dat 989 mensen van de 1000 chronisch ziek zijn....we mogen in NL best wat harder zijn tegen mensen die niet willen maar wel kunnen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.