Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 1 mei 2012

Met vakantiegeld goede doelen steunen

Sinds een klein jaar heb ik een bankrekening en een spaarrekening bij de ASN. Dat was nadat de ING top zichzelf tracteerde op leuke bonussen, maar dit terzijde. (Klik hier als je meer van eerlijke banken wilt weten) Van de ASN ontving ik een tijdschrift, dit tijdschrift is bedoeld om klanten te informeren. Ze hebben een actie om het Bio Vakantieoord te steunen. Bij die actie stort je je vakantiegeld op je ASN spaarrekening en dan stort de bank 5 euro naar het goede doel. Klik hier. Sympathieke actie! Maar ..... wat blijkt, je moet tenminste 1500 euro van je vakantiegeld op je spaarrekening zetten. Ooooo, juist ja. Maar ik krijg helemaal geen 1500 euro vakantiegeld! Mijn vakantiegeld houdt met 1150 euro echt wel op. Ook helemaal geen slecht bedragje trouwens. Bruto is het vakantiegeld wel (veel) meer, maar bruto is zeker bij vakantiegeld absoluut geen netto. Vorig jaar betaalde ik over mijn vakantiegeld ruim 950 euro belasting.
Het lijkt er op dat de ASN bank zich vooral richt op de hoge(re) inkomens. Zouden ze wel weten dat ze ook klanten hebben met een inkomen onder modaal?
Toch vind ik de actie leuk.
Wat nu?
Dit vraagt om een creatieve oplossing. Ik zorg dat ik op het moment van de uitbetaling van mijn salaris ruim in de plus sta, dan heb ik ruimte genoeg om 1500 euro te storten.

17 opmerkingen:

 1. Goed zo. Ik heb ook mijn vakantiegeld plus een deel van mijn reguliere salaris gestort om aan de 1500 te komen. Waarschijnlijk moet aan het einde van de maand een klein deel weer terug naar de betaalrekening, maar dat mag volgens de spelregels van de ASN, dus prima zo.

  Een nieuwe spaarrekening openen was ook een manier om die 5 euro te laten storten door de ASN. Dit was voor mij niet handig (ik heb er al een), maar misschien wel voor anderen het laatste zetje om nu een rekening te openen en misschien meer rente te krijgen op hun spaargeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sympathieke actie, van ASN en van jou ook!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goede aktie,maar jammer van dat limiet.Ook mensen met minder inkomen,willen dat goede doel wel steunen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wou dat ik 950 euro belasting over mijn vakantiegeld mocht betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan hoop ik voor jou dat jij een partner hebt die ook vakantiegeld ontvangt, zodat die jullie samen kunnen besteden. Ik ben alleenstaand, dus bij mij houdt het met die €1150 ook echt op.

   Verwijderen
  2. Alleenstaand met een wao-uitkering. Jij mag niet klagen dus.

   Verwijderen
  3. Dat kan je wel zeggen, ja. Als ik volledig arbeidsongeschikt zou raken, zou ik er 25% in loon op achteruit gaan, terwijl de kosten van het ziekzijn gewoon doorgaan. Ik ben (vrijwillig) bijverzekerd voor mogelijke arbeidsongeschiktheid, maar ook dan krijg ik niet de volle 100%.

   Verwijderen
 5. Ik verbaas me wel een beetje over dat minimum bedrag dat je moet storten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nou die 1150 euro lijkt mij ook wel een leuk bedrag ,ik ben alleenstaand en krijg nog geen 500 euro vakantiegeld , maar mij hoor je niet klagen, ik kijk alleen naar mensen die minder krijgen dan voel je je rijk ,maar nooit naar mensen die meer krijgen,want dan voel je je arm

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjemig! Die 1500 euro is voor mij zowat twee maanden inkomsten! Leuke actie ja, maar voor veel mensen inderdaad onbereikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Daarom doet deze bank misschien deze 'leuke'actie, hoeveel mensen krijgen 1500 euro vakantiegeld en kunnen dit zomaar storten op een spaarrekening? Ik denk weinig het gaat de ASN dan ook weinig zoveel keer 5 euro kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sientje Brandsma1 mei 2012 om 16:00

  Ik vind 1500 euro ook een heel bedrag! Dat betaalde ik 2 jaar geleden om een auto aan te schaffen! Ik rijd dan ook in een 20 jaar oude Toyota (wel heeeeel betrouwbaar. Vliegt door de APK.
  Kortom 1500 euro is voor mij echt een bedrag dat ik bij elkaar moet sparen.
  Ik heb wel eens gehoord en gelezen dat je trouwens beter een rekening bij Triodos kunt nemen als je een duurzame en eerlijke bank zoekt. ASN is dochter van SNS en SNS doet niet zoveel aan duurzaamheid, maar wel aan dure topmannen. Ik ben ook bij Triodos. Bevalt me prima.
  Ben jij trouwens via je werk aanvullend verzekerd voor arbeidsongeschiktheid of heb je zelf iets afgesloten Zuinigaan?
  Bedankt trouwens dat je dit allemaal met ons deelt. Je schrijft prettig en ik leer er veel van!

  Vriendelijke groeten,

  Sientje Brandsma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Sientje: ik ben via mijn werk aanvullend verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Ik had in 1999 toen ik startte bij mijn huidige werkgever twee kinderen thuis (toen 10 en 13) waar ik de zorg voor had. Een forse teruggang in inkomen leek mij als alleenstaande ouder niet zo prettig.

   Verwijderen
 10. 1500 euro... Dat moet je zeker dan ook minimaal X aantal maanden laten staan... Het zal ongetwijfeld mensen trekken, maar zoals vele al zeggen, ik betwijfel of mensen echt 1500 euro aan vakantiegeld gaan storten.. dat gaat bij de meeste gewoon op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vroeg mij ook al af hoeveel het gaat opleveren voor dit goede doel.

   Verwijderen
  2. Vandaag, op 15 juni staat de teller op 254.275 euro! Dat vind ik heel veel. Fantastisch leuk voor die gehandicapte kinderen en hun familie!

   Verwijderen
 11. Ik heb meer dan € 1500,00 als vakantiegeld en dit gaat altijd helemaal naar de spaarrekening omdat ik altijd pas in oktober op vakantie ga. Ik heb een spaarrekening bij de ASN dus waarschijnlijk gaan ze voor mij € 5,00 storten. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen