Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 4 mei 2012

Zomervakantie

Nu de zomer er aan komt, gaan mijn gedachten naar de zomervakantie. Ik zou met beide dochters en hun partners 2 weken naar Wallis in Zwitserland, maar die plannen zijn van tafel. Dit kwam doordat het huisje waar we altijd naar toe gingen in de gewenste periode niet twee weken beschikbaar was en ook doordat de relatie van oudste dochter in oktober verbroken is. Toen waren er dus ineens geen plannen meer voor de zomervakantie.

Wat nu?

De plannen zijn dat ik, alleen of samen met 1 van mijn dochters een paar keer een dag naar Schiermonnikoog ga, heerlijk een dagje er tussen uit. In iets meer dan 2 uur kan ik van huis naar Schiermonnikoog reizen. Leuk, ik kom niet zo vaak op Schiermonnikoog, dus daar valt zeker nog weer wat moois te ontdekken. Voor de rest ga ik niet weg, waarschijnlijk.
Eigenlijk vind ik het wel best in mijn eigen huis. Ik heb de laatste jaren toch al niet meer zo veel energie voor een actieve vakantie. Ik ben vrij gauw moe en dan is mijn eigen huis wel zo comfortabel. Ik heb mijn zwemabonnement waarmee ik iedere dag kan zwemmen, naar keuze overdekt of in de open lucht.
Omdat mijn kinderen, veel collega's, vrienden en kennissen wel weg gaan, heb ik kans dat het toch een beetje eenzaam wordt hier in mijn huis.
Wat zal ik doen? Mezelf eens uitnodigen bij vrienden die een boerderij hebben ergens op het platteland? Misschien wel een goed idee, ter afwisseling.
Ik heb via facebook vrienden van vroeger teruggevonden. Die wonen in een boerderij in een dorp ergens ten zuiden van Leeuwarden en hebben een B & B. Toch een beetje twijfelachtig, ik heb ze lang niet gezien. Misschien kan ik gewoon als betalend gast een nachtje logeren. Dat voelt voor mij beter. Bijpraten, maar niet profiteren.
Een goede vriendin van mij woont sinds kort niet meer in het centrum van de stad Groningen, maar ergens buiten de stad in de buurt van Hoogezand. Ze woont daar samen met haar man in een enorme boerderij die geen agrarische functie meer heeft. Daar durf ik wel eens te gaan logeren zonder me bezwaard te voelen.

Aanvulling: ik ga deze maand wel een lang weekend weg. In het pinksterweekend zit ik vanaf vrijdag t/m maandag op Ameland. De afgelopen 2 jaren zijn we daar met pasen geweest, nu nemen we het pinksterweekend om er eens lekker tussenuit te gaan.

9 opmerkingen:

 1. Wij vieren deze zomer ook lekker vakantie thuis. Wij wonen in een vakantiegebied, op een boerderij en er is genoeg te doen. Bovendien is het met dieren niet altijd makkelijk om oppas te krijgen (je moet er meerdere keren per dag heen, dus iemand moet wel echt in de buurt zitten). Overigens was de keuze dit jaar niet geheel vrij; wij wilden wel gaan, maar toen begon het vervangen van het dak toch wel een redelijke noodzaak te worden, dus hebben we moeten kiezen. Wie weet volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is het nadeel van een "thuisvakantie". Anderen zijn dan wel weg. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik een voordeel van thuis zijn als anderen op vakantie zijn. De rust overal.
   Als wij op vakantie gaan dan is het tegenwoordig buiten het hoofdseizoen. Dit jaar gaan we mogelijk niet weg of maar een paar dagen.
   Eerst manlief maar eens een nieuwe baan en weer meer financiële zekerheid. Ik wil nu geen geld uitgeven aan vakantie. We gaan wel voordelige dagjes weg.

   Groetjes, VeggieMo

   Verwijderen
 3. Ook wij vieren onze vakantie de laatste jaren thuis. We genieten van onze tuin en hebben zo geen oppas nodig voor de honden en de kippen. Alhoewel ik moet toegeven af en toe wel eens het gevoel te krijgen ook eens weg te willen. Dat zou dan niet eens zo lang hoeven. Een week is zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik dit (en de reacties) lees vraag ik me af of huizenruil geen optie is?! Als wij op vakantie gaan, logeren mijn ouders bij ons. Ze zorgen voor onze katten en ons huis en ze zien het echt als vakantie. Een tijdje geleden vroegen ze expliciet of we nog niet een weekje weg wilden :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nou , heerlijk als iedereen in mijn buurt op vakantie is, dan kan ik lekker ongestoord in mijn tuintje genieten van de rust om mij heen, geen schreeuwende en zeurende kinderen, geen klussende buren, gewoon heerlijk. dat is pas echt genieten. niets hoeft ,niets moet, ik kook en eet als het mij uitkomt en als ik behoefte aan gezelschap heb dan zoek ik het wel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn huis staat leeg in eerste 2 weken juli, en heel augustus, als je zin hebt, mag je er vakantie komen vieren. Ik woon ergens onder Eindhoven, je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen.

  Gr Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief aangeboden! In juli moet ik werken. Misschien in augustus? Ik pas tijdens de zomer wel op de kat van oudste dochter. Dus daar moet ik eerst een oppas voor vinden.

   Verwijderen
 7. wij zijn in de 30 jaar, die we dit jaar getrouwd zijn, welgeteld één keer op vakantie geweest: een midweekje naar breskens. gelukkig is het voor ons geen must om op vakantie te gaan en we maken het thuis gewoon gezellig.
  eerst was dat omdat de kinderen best geld gekost hebben (wat we er uiteraard heeeeeeeeeeeel graag voor over hadden) en omdat we altijd dieren hebben gehad, nu de kinderen de deur uit zijn, is het omdat ik geen baan meer heb (er werden steeds uren af gehaald tot ik onder de 8 uur per week zat en je dan bij ontslag geen uitkering krijgt.......slim trucje van het schoonmaakbedrijf dat jaarlijks uitgeroepen wordt tot beste werkgever........wat overigens hun eigen kader bepaalt.....zo komen ze van hun oudere werknemers af). verder heeft mijn man gigantisch van zijn uren en dus salaris moeten inleveren.
  wij maken onze tuin gezellig, met stekjes en goedkope plantjes (in belgië, hier vlakbij, betalen we maar 1,50 voor 10 zomerplantjes!!!!). daar vieren wij dus vakantie en we pakken straks de fiets en nemen de picknickmand mee......heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen