Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 4 mei 2012

Eigen risico in de zorg naar 400 euro

Volgens de nieuwste berichten wordt het eigen risico in de zorg komend jaar 400 euro per persoon.  Lees ook hier. Zo, dat is niet niks! Ik heb al een flinke aanvullende verzekering omdat ik chronisch patiënt ben en nu mag ik ook nog een verhoogd eigen risico gaan betalen. Daarmee komt het totaal volgend jaar op 2100 à 2200 euro dat ik aan zorg kwijt ben. Dit is afhankelijk van het bedrag waarmee de premie van de zorgverzekering omhoog gaat. Waarschijnlijk betaal ik nog wel wat meer, omdat ook mijn tandverzekering lang niet alle kosten volledig dekt. Het bedrag is ruim 12% van mijn netto jaarinkomen.
Voor de laagste inkomens wordt gezocht naar compensatie. Ik vrees dat ik net te veel verdien om daarvan te profiteren. Waren er ook geen geluiden dat de zorgtoeslag alleen voor minima zou gaan gelden? Misschien ontvang ik volgend jaar wel minder zorgtoeslag in plaats van meer.
Eigenlijk vind ik het heel slecht dat er bezuinigd wordt over de ruggen van chronisch zieken! Alle chronisch zieken zullen dat bedrag zeker al gauw kwijt zijn. Het eigen risico is een rare term in dit verband. Voor chronisch zieken is medische zorg niet te vermijden. Ik vraag me ook af of het eigen risico de zorgconsumptie lager maakt, of mensen echt overwegen niet naar de specialist te gaan. Of bij klachten niet naar de arts gaan, omdat ze dan misschien medicijnen moeten gaan nemen en daardoor meer eigen risico moeten betalen. En zou dat een goede zaak zijn?
Dit soort bezuinigen vind ik getuigen van onwetendheid, ik vind dat chronisch zieken al genoeg gestraft worden door hun ziekte, om ze dan ook nog eens nóg weer extra te laten betalen voor de broodnodige zorg vind ik heel scheef. Gezonde mensen hebben geen hinder van ziekte en betalen ook nog eens minstens 400 euro minder. Als je goed gezond bent heb je een aanvullende verzekering eigenlijk ook niet nodig en kun je zelfs overwegen een vrijwillig eigen risico in te bouwen.

24 opmerkingen:

 1. € 400? Dat is bijna de helft van wat ik jaarlijks aan premie betaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ik helemaal met je eens. Ik ken gewoon mensen die in de een van de eerste maanden van het nieuwe jaar al een rekening krijgen dat ze hun eigen risico hebben verbruikt met een bijpassende rekening en 400 euro is (plat gezegd) geen kattepis... Hier word ik ook niet blij van zeg... Hiermee tref je echt de zwakkere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap wel dat je baalt van nog meer kwijt zijn aan de gezondheidszorg. Maar waarom is het erg dat gezonde mensen die 400 euro niet hoeven te betalen? Zij/wij betalen immers al voor iets waar ze helemaal geen gebruik van maken, dus dat geld is gewoon weg. Dat wordt gebruikt voor mensen die meer kosten maken dan zij aan premie betalen.
  Elise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben met je eens dat het woord 'eigen risico' verkeerd gekozen. Ik vrees dat het in de toekomst het bedrag nog meer zal gaan oplopen. Uiteindelijk is dat de bom onder solidariteit. Straks moeten mensen zich gaan verdedigen dat ze door omstandigheden meer gebruik maken van de gezondheidszorg dan de ander.

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg. Straks zijn er mensen,die op gezond voedsel gaan bezuinigen om medicijnen en specialist in de vorm van eigen risico te kunnen betalen. De omgekeerde wereld. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En mensen gaan door dat hoge eigen risico straks minder snel naar de dokter, om kosten uit te sparen. Daar maak ik me zorgen om.

  Vierhonderd Euro is echt heel veel geld.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een hard gelag weer! ik had eerst bijna 1400 euro belastingaftrek omdat ik allerlei dieet toestanden in acht moet nemen en dagelijks aanvullende vitamines moet slikken die niet in het verzekeringspakket zitten. die zijn er, patsboem, ineens af gegaan. de stijging van de premie van de ziektekostenverzekering èn de verhoging van het eigen risico (wat bij mij in januari altijd al op gebruikt is en wat ik binnen 10 dagen aan de zorgverzekeraar moet betalen)........op jaarbasis scheelt het mij nu € 2160 euro..........dat verdient mijn man niet eens per maand.......en helaas, ik kàn door chronische ziekte niet werken en "vreet" ook niet uit de staatskas met één of andere uitkering. wie zegt er dat gezondheid niet te koop is!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had inderdaad tot een paar jaar geleden een stevige belastingaftrek vanwege diëten bij chronische ziektes. Die belastingaftrek is komen te vervallen. Er is wel beetje voor terug gekomen in de vorm van compensatie eigen risico en WTCG, maar volgens mij was de belastingaftrek inderdaad veel meer dan dat.
   Gerda

   Verwijderen
 8. Hadden we het "oude" ziekenfonds maar terug. Wij hikken ook al tegen het eigen risico aan. Op die manier houdt je aan het eind van je geld sneller een stukje maand over. Van AOW wordt je niet rijk. Al een paar jaar nauwelijks een verhoging maar je levensmiddelen worden wel duurder. Zoals je merkt; hier word ik niet vrolijk van.
  Onze regering moet bezuinigen. Maar gek hé? Als wij moeten bezuinigen dan moeten we zelf orde op zaken stellen en kunnen we nergens extra geld halen. Alleen wij worden door "Den Haag" uitgeknepen als citroenen.
  Harteelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben het helemaal met je eens. Dit kan niet. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat er op dit moment gebeurt met iemand die zich aanmeldt bij de GGZ? Die betaalt naast het eigen risico nog eens 200 euro extra. Stel dat er een indicatie is voor relatie therapie. Dan betekent dat dat de partner ook nog 200 euro moet betalen. Naast alle andere eigen risico's betekent dit voor een echtpaar bijna 1000 euro aan kosten, als de nieuwe voorstellen doorgaan, is het voor sommigen echt niet meer te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij met drie personen, die gebruik maken van de GGZ zijn dit jaar al de klos, maar volgend jaar nog veel meer. E.e.a. betekent voor volgend jaar €1800,-- eigen risico. Heel feestelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, je doet je naam wel eer aan.

   Verwijderen
 11. Gezondheid is naast eten een belangrijke primaire levensbehoefte. En dat kost dan veel geld. De solidariteit is nu eenmaal weg. Je zult het ermee moeten doen. Schouders eronder dus. Kijken of dingen niet overbodig zijn of goedkoper kunnen. Vaak is er meer mogelijk dan het lijkt. Ik heb ook dagelijks medicijnen nodig, maar ik kies bewust voor de goedkoopste optie en maak me zelf wel wijzer waardoor ik veel minder afhankelijk ben van logge zorg voor verschillende aandoeningen. Daarom hebben we maximaal eigen risico genomen en geen aanvullende verzekeringen meer. Wat we nodig hebben, betalen we zelf (lenzen, brillen, tandarts, enkel de hoognodige goedkoopste medicatie).
  Natuurlijk kunnen we ook door pech worden getroffen en dan moeten we nu eenmaal betalen. Ooit zijn we natuurlijk ook aan de beurt. Dan betaal ik graag voor goede, efficiënte zorg, maar dan wel enkel voor het hoognodige. Dat zoek ik dan wel zelf uit. Desnoods laten behandelen in het buitenland waar veel dingen beter zijn.
  De kosten rijzen de pan uit, dat kan gewoon zo niet doorgaan. Net als je kunt kiezen om kiloknallers te eten of niet, kun je altijd bepaalde keuzen maken in zorg. In geval van nood, wil ik erop kunnen vertrouwen dat die goed is en niet van slechte kwaliteit. Daar wil ik dan ook best voor betalen.
  Er zijn nog steeds mensen die in mijn nodig veel onnodige zorg 'consumeren' en er worden nog steeds te veel dingen vergoed die je in mijn ogen best zelf kunt betalen. Ik geloof dat meer marktwerking (dat is nu eenmaal de trend) uiteindelijk tot een verbetering leidt. We zitten nog in een overgangsfase nu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je praat nog steeds vanuit een zeer luxe positie. Als je nog maar 300 euro overhoudt per maand om van leven na je vaste lasten die niet nog verder omlaag kunnen omdat je alles al hebt wegbezuinigd, piep je echt wel anders!

   Verwijderen
  2. en wat heeft die geweldige marktwerking ons gebracht? directieleden, artsen en chirurgen met 'marktconforme' salarissen (dus als voor beursgenoteerde bedrijven); focus op 'efficiency' ipv op 'mensen beter maken' waardoor thuiszorg nu handelingen in x minuten moet doen maar geen tijd meer heeft voor de patient zelf; zorg die aantoonbaar slechter (!) is dan in de landen om ons heen, waar ze ondertussen wel minder (ja echt) betalen. nou inderdaad, geweldig. laten we hier vooral mee doorgaan.

   Verwijderen
 12. Mijn spuiten kosten WEKELIJKS al 300 euro. Dus het eigen risico heb ik altijd de 1e maand van het nieuwe jaar hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. heb net in mijnpolis gekeken of mijn maandelijkse kosten omlaag kunnen.
  Heb weinig tot geen medische kosten en ben nu uitgebreid verzekerd voor €20.29 in maand als ik stap terug ga betaal ik €13.80 in de maand, dat scheelt dus €6,49.
  Als ik ook mijn vrijwillige eigen risico verhoog naar €200,- scheelt dat €6,-, dus bij elkaar €12,49 per maand.
  Dit keer 2 want voor mijn partner telt dat ook.
  Ga ik dat rsico nemen of is het bedrag te laag en laat ik het zo.
  Weet ook niet het kan om dit midden in het jaar te veranderen maar anders is het iets voor het aankomende jaar.
  Groet Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt niet midden in het jaar veranderen van zorgverzekeraar. De verhoging van het verplichte eigen risico gaat niet eerder dan 1 januari 2013 in. Het is ook nog steeds mogelijk dat de verhoging na de verkiezingen door een gewijzigde samenstelling in de 2e kamer en een nieuwe regering niet doorgaat.

   Verwijderen
 14. Het is jammer inderdaad dat de kosten omhoog gaan maar dan vind ik het ook logischer dat ze door de zieken zelf gedragen worden en niet ook betaald worden door mensen die minder of geen zorg behoeven. Ik gun niemand zijn ziekte maar ik zou het raar vinden als gezonde mensen nóg meer moeten gaan betalen voor zorg die ze niet nodig hebben. We dragen tenslotte al een deel door de premie te betalen die we niet verbruiken. En niet iedereen heeft het tenslotte van een minimum inkomen te doen en kan wel degelijk andere keuze's maken met zijn geld. We hebben ons door ons sociaal stelsel in een afhankelijke positie gemanouvreerd waarbij we alleen nog naar de overheid kijken en onze eigen verantwoordelijkheid nog wel eens uit het oog verliezen. En zeg nou zelf, €1800 per jaar is toch een koopje om zorg te ontvangen die tot de beste van de wereld behoort en als je het uit ging rekenen, in werkelijkheid vele malen over dit bedrag heen gaat? Klagen kunnen we als de besten maar ook met een laag inkomen behoren we nog tot de top van rijkste mensen ter wereld. En om alles even in perspectief te zetten: ik heb zelf ook een inkomen van €1200 dus zeker geen luxepaardje.
  ik zal nu zeker tegen een paar schenen schoppen maar mensen vergeten te kijken wat ze wel hebben en klagen alleen maar over wat ze niet hebben. Daar wordt ik nou soms ziek van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zorgverzekering is een verzekering. Het ziekenfonds was ooit gebaseerd op het solidariteitsprincipe. Allemaal evenveel betalen en wie gebruik moest maken van de zorg, die kreeg die zorg die nodig was. Net als bij bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Iedereen betaalt mee. Het is ook niet zo dat als je schade claimt bij de inboedelverzekering dat je dan meer moet betalen en dat mensen die nooit schade hebben minder of helemaal niet hoeven te betalen. Bij de inboedelverzekering is het doodnormaal dat je betaalt voor dingen die je misschien nooit nodig zult hebben. Ik betaal al 35 jaar premie, maar er is nog nooit bij mij ingebroken.

   Verwijderen
  2. @Ineke: je kunt bij ziekte niet zeggen (of in ieder geval bijna nooit): Stom, had je maar niet ziek moeten worden, eigen schuld, dikke bult. Ziekte overkomt je, en om dan te zeggen: jij maakt gebruik van het ziekenhuis, je profiteert ervan en daar moet je heel veel geld extra voor dokken. Kijk, dat vind ik veel te ver gaan! Ik hoop voor je dat jij nooit ziek wordt en nooit tegen de beperkingen aanloopt die ziekte met zich meebrengt. Het valt niet altijd mee om met de beperkingen te leven. En als je dan ook nog heel veel extra geld moet betalen! In het voorbeeld van Lege Zakkenvrouw gaat het om 1800,- EXTRA aan eigen risico en bijdrage voor de GGZ dat betaald moet worden. Dat bedrag is exclusief de zorgpremie en exclusief een eventueel vrijwillig eigen risico.
   Ik hoop dat je niet echt ziek wordt van de financiële problemen die anderen verwachten doordat de zorg zoveel duurder wordt.
   Het lijkt mij niet meer dan logisch dat patiënten van zich laten horen als ze zo onevenredig veel kosten voor hun kiezen krijgen!
   Groetjes,
   Greet

   Verwijderen
  3. Je legt me dingen in de mond die ik niet gezegd heb. Een sterk staaltje van selectief lezen. Ook ik ben diverse jaren mijn eigen risico kwijt geweest omdat ik kosten heb gemaakt. Als dat gebeurd ga ik niet op vakantie, het zij zo. Ik pleit voor meer eigen verantwoordelijkheid en minder altijd maar naar de overheid kijken. Is het dan geen koopje om voor een bepaald bedrag de beste zorg van de wereld te ontvangen? Ik blijf erbij, mensen zeuren en klagen en kijken niet naar wat ze wel hebben. Ook ik heb diverse stappen terug moeten doen. Wat ik kan, kan een ander ook maar willen ze het ook? Dat is de vraag. En nu heb ik het niet over mensen die toch al krap zitten maar de nieuwste telefoon of breedbeeld preferen boven investeren in hun gezondheid. Maar Ja dat soort dingen mag je niet zeggen in Nederland. Ook al plukken ze de hele pot leeg wij blijven lekker 'solidair' ons mond houden. Ik heb daar soms gewoon geen zin meer in. Maar goed als jij denkt dat ik iemand een ziekte toewens of zeg: eigen schuld dikke bult dan zou ik nog maar eens even beter lezen en nadenken.Het feit dat jij je aangevallen voelt maakt het nog niet waar.

   Verwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen