Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 29 juni 2012

Brief hypotheekaflossing is op de post!

Aan de bank, waar ik mijn hypotheek heb, moet ik tenminste 1 maand van te voren een brief sturen dat ik wil aflossen en ook moet ik het bedrag vermelden. Ik kan niet zo maar een bedrag overmaken met het idee: ze merken het vanzelf. Nee, als ik niet tijdig een brief stuur, dan kunnen ze me een boete opleggen. Ook volgt een boete als ik meer dan 15% aflos. Het kan wel, maar dan moet ik over alles dat ik meer aflos een boete betalen. Hoeveel? Eerlijk gezegd geen idee!
Vorig jaar loste ik niet het maximale bedrag af en dat doe ik ook dit jaar waarschijnlijk niet. Dit jaar komt dat omdat ik een vakantie naar Gran Canaria geboekt heb. Vorig jaar heb ik boven mijn voor- en achtergevel laten vernieuwen. Ik had enkel glas en houten gevelbedekking. Dat is vervangen door dubbel glas en kunststof kozijnen en gevelbedekking. De voor en achtergevel zien er uit als waren ze van hout, maar dat zijn ze niet. Deze opknapbeurt van mijn huis kostte heel wat meer dan de vakantie naar Gran Canaria in december aanstaande.
Gisteren heb ik het bedrag en de datum bepaald en de brieven verzonden. Ik ga 7000 euro aflossen. Waarschijnlijk ga ik in december nogmaals een bedrag aflossen. De hoogte van dat bepaal ik half november.

16 opmerkingen:

 1. Hardstikke goed van je!

  LOL ik begreep eerst uit je titel en eerste zinnen dat de brief kwijt was... (weg in de zin van zoek) ipv dat ie op de post was :-)

  Fijn dat het allemaal gelukt is en 7.000 euro is een flink bedrag om af te lossen / bij elkaar te sparen in krap een jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoelde: op de post. Ik heb de titel gewijzigd.

   Verwijderen
  2. Ik zag het! Is duidelijker.
   (LOL ik zat met die eerste titel maar te wachten op de clou in je verhaal dat die brief verdwenen was hahahaha - ook niet zo wakker van mij hoor)

   Verwijderen
 2. Goed bezig! en dat meen ik echt,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had uit de titel ook begrepen dat je de brief 'verloren' was ... Allé, proficiat met de vervroegde aflossing, dat is toch weer een stapje 'vooruit'. Leuk als je het uitzet op een grafiekje dan maak je het wat visueler....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig, een vakantie en een flink bedrag aflossen. Veel lezers zien je als voorbeeld en dat doe ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen je schreef ik heb mijn voorgevel laten vernieuwen moest ik aan wat anders denken. Maar je achtergevel?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker...wilde dat ik ook al weer mocht, maar ik zit nu ook met een boete, die heb e trouwens alleen als de rente over de resterende periode dat je renteperiode nog loopt hoger is dan de rente die ze daarvoor aan nieuwe klanten zouden betalen. Dus stel je rente is 4 % en je looptijd is nog 2 jaar, dan mag de tweejaarsrente niet hoger zijn dan 4%, want dan loopt de bank renteinkomsten mis. Is de rente hoger dan zal het hen worst zijn want dan lenen ze het aan een volgende klant weer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je zou denken,dat in deze tijd banken die boeken zouden afschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toevallig hebben wij gisteren een extra aflossing gedaan, voelt zoooo goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd Corry; en gefeliciteerd mevrouw ZuinigAan. Dat voelt vast lekker! Weer een stapje gezet.

  Vandaag nog weer op het werk dat de man van een collega ontslagen is door de recessie, hij was eigenlijk van plan nog vier jaar te werken en dan met pensioen te gaan; nu zal hij misschien eerder zijn pensioenpotje moeten aanbreken, want wie neemt hem nog aan...?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed zeg, gefeliciteerd!! Toch altijd weer fijn, als je het hypotheekbedrag weer naar beneden ziet gaan. Wij doen het steeds in stapjes van €500, waarschijnlijk zit ik daar in juli weer aan en kan er dan weer een aflossing de deur uit. Hard gaat het niet, maar de rente daalt dan wel steeds elke keer weer. Als we het dak hebben laten leggen, dan houden we hopelijk steeds weer iets meer over en kan het weer harder gaan. Het streven is dit jaar €10.000 af te lossen, maar meer zou natuurlijk nog mooier zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gefeliciteerd. Een groot bedrag en een geweldige investering vorig jaar. Je wordt rijk.
  Ik ga er snel vandoor voor een weekendje rust in Gronings Schiermonnikoog. Ben er nog nooit geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super goed, maar het zou fijn zijn als je wat makkelijker kan aflossen ( zonder die lastige werkwijze, brief van tevoren sturen e.d.....)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een gedoe dat je helemaal een brief moet sturen! Mag het ook niet via de mail? Zo lijkt het alsof ze drempel hoger willen maken. Maar fijn dat hij nou de deur uit is!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook wij hebben vandaag een leningdeel van de hypotheek afgelost. De overwaarde uit het oude huis, wat in april vrij is gekomen en dan nog een stukje aanvulling, zodat het hele leningdeel afgelost kon worden. Het bedrag wat we hiermee besparen per maand, gaan we sparen en daarmee op een ander deel aflossen.

  Op die manier gaan we de maandelijkse lasten van het aflossingsvrije deel naar beneden brengen. Het andere deel is een bankspaar hypotheek, die over 19 jaar afgelost wordt. Als het banksparen tenminste zolang blijft bestaan....

  Op die manier gaan de lasten omlaag op het moment dat we waarschijnlijk een ander inkomstenpatroon gaan krijgen. Nu zien of het uitgedachte ook allemaal zo zal gaan en ook blijft bestaan, fiscaal gezien...

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen