Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 2 juni 2012

De reiskostenmaatregel: goed nieuws!

Het lijkt er op dat de reiskostenmaatregel: het extra belasten van een reiskostenvergoeding, van de baan is. Lees ook hier en hier.
Ik vond het ook een slecht plan, niet zo zeer omdat ik er door gedupeerd word, mij scheelde het een paar honderd euro per jaar. Mijn reiskosten zijn niet zo hoog. Ik ga op de fiets en krijg daarvoor een vergoeding.
Maar alle mensen die ver moeten reizen voor hun werk werden door deze maatregel onevenredig zwaar getroffen. Het idee achter de maatregel was dat mensen dichter bij hun werk moesten gaan wonen. Op zich voor het milieu een goed idee.
Maar ......

- veel gezinnen zijn tweeverdieners, die werken niet allebei in de zelfde plaats. Hoe los je dat op?

- en als je dan allebei in dezelfde plaats werkt, hoe kom je aan een betaalbaar huis dicht bij je werk? De huizen dicht bij werkgelegenheid zijn vaak heel erg duur en de wachttijden voor een sociale huurwoning zijn soms wel 6 jaar.

Of de "forensentax" zal worden ingevoerd zal blijken na 12 september, na de verkiezingen dus. Als hij niet wordt ingevoerd, dan moet er dus een andere oplossing gezocht worden om toch ongeveer 1,3 miljard te bezuinigen.

Wat denk jij, gaat de forensentax door?

11 opmerkingen:

 1. Het zou prachtig zijn als dat van de baan is ja.. als dat doorgevoerd zou worden heb ik een behoorlijk probleem. Ik hoop dus van harte dat het niet zo gaat zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk het niet. Het zou voor een groep mensen de koopkracht wel erg laten dalen. Bovendien is het regeringsstandpunt wel tegengesteld aan dat van het UWV. Een werkloze moet behoorlijk ver solliciteren en een mogelijke baan aannemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat dit inderdaad niet doorgaat, ik ken heel veel mensen die erdoor in de problemen zouden komen. De reiskostenvergoeding is nu al niet toereikend in de meeste gevallen, als je er dan ook nog belasting over moet betalen, dan blijft er niets over. Ons kost het anders 140 euro per maand, dat vind ik ook geen klein bedrag. Maar we zien het wel, ik geloof niet echt alles meer, volgens mij roepen ze ook allemaal maar wat omdat er weer verkiezingen aan komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop ook dat deze maatregel niet doorgaat!
  Mijn partner werkt redelijk ver weg, maar huizen in die omgeving zijn voor ons echt niet te betalen, dus hij moet wel reizen...

  Je kunt tegenwoordig ook moeilijk verhuizen voor een nieuwe baan... je krijgt je woning enorm moeilijk verkocht in deze tijd! Dus het is wel heel makkelijk gezegd dat mensen maar een baan dichter bij huis moeten vinden, bijna onmogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Belachelijke gedachtengang natuurlijk dat je dan wel even verhuist voor je werk. Je eigen huis verkopen kost moeite, een nieuw huis financieren kost moeite. Veel mensen hebben geen vast contract, dus geen hypotheek en ook geen zekerheid dat je daar kunt blijven.
  Je vraagt je weleens af of kamerleden ook échte mensen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons gaat de vlag uit als deze maatregel niet doorgaat!!! Volgens de site van de ANWB gaat deze bezuinigingsmaatregel ons 255,00 euro per maand kosten...Naast alle andere bezuinigingsmaatregelingen...CONSUMINDEREN!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben al op zoek naar ander werk ivm die maatregel. Ik ga het niet afwachten...Ik krijg namelijk de maximale vergoeding reisafstand is 110 km enkele reis.
  Groetjes BrEkster

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lastig met verhuizen is dat er weinig vaste contracten meer gegeven worden. Stel dat je na een jaar geen verlenging van je contract krijgt en je bent net verhuisd, wat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, het zou ideaal zijn als iedereen weer dichtbij zijn/haar werk zou wonen maar het zal voor velen een ideaal blijven. Mijn man is het gelukt, maar inderdaad je moet ook zekerheid hebben over je baan en mensen werken niet meer hun hele leven bij dezelfde baas. Maar idealiter: bij je werk wonen, fileprobleem ook veeeeeel minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat er van het hele kunduz-accord uiteindelijk overblijft, en dat is goed. Politici krabbelen nu allemaal al terug omdat ze geschokken zijn van alle reacties.

  Zelf word ik niet getroffen voor de reiskostenmaatregelen, maar duizenden wel, dus het is mooi dat het van de baan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het lijkt me erg leuk hoor, werken in m'n eigen woonplaats... maar zo makkelijk is het momenteel niet om werk te vinden. Ik ben allang blij dat ik een baan heb!
  En belachelijk als deze maatregel doorgaat. Ik betaal me al helemaal scheel aan de hoge acijnzen en btw op een liter benzine. Misschien moeten ze het wachtgeld voor ambtenaren / politici eens afschaffen. En al die declaraties van de politici eens beperken.

  BeantwoordenVerwijderen