Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 2 juni 2012

Info over pensioen

Op deze site vind je een heel dossier over pensioenen en AOW en ontwikkelingen op dit gebied. Volgens mij een prima site van de NOS, waarin veel informatie gebundeld is over pensioen, zowel in Nederland als in het buitenland.
Het laatst geplaatste bericht gaat over het feit dat lang niet alle pensioenfondsen eerlijke informatie geven over indexatie van pensioenen.
Overigens vind ik het feit dat je automatisch gekoppeld wordt aan een bepaald pensioenfonds toch een beetje jammer. Ik heb niets te kiezen. Als ik zou vinden dat fonds A beter is dan fonds B, dan zit ik toch vast aan fonds B.
Zou dat niet anders kunnen?

6 opmerkingen:

 1. Ik las laatst een column, waarin werd voorgesteld dat de werkgever niet zozeer aan je pensioen betaald, maar gewoon datzelfde geld in je hypotheek stopt. Dan maakt het niet uit of je nu voor 1 of voor 100 werkgevers heb gewerkt. Dan zou, als je in hetzelfde huis helemaal of ver afbetaald zijn, tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Mocht dit eerder het geval zijn, dan zou je het geld dat anders naar de hypotheek zou gaan, gewoon uitbetaald krijgen.
  Het idee vond ik wel goed. Ik denk alleen dat veel mensen hier dan niet mee om kunnen gaan. Ik vind dan dat er dan naast ook wel heel hard gehamerd moet worden op iets van sparen voor je pensioen. Maar dan wel zelf kiezen waar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. eh..............sparen voor je pensioen, als er alleen maar salaris en tegemoetkomingen af gaan?? wij zijn blij als we de maand weer "rondbreien" enneh..........we wonen in een sociale huurwoning, zoals zo heel velen..........hoe had je't daar dan voor bedacht?
   we klagen niet, want we redden het wel met aanbiedingen, tweedehands, krijgertjes enz.enz., maar niet iedereen heeft een koophuis en niet iedereen is in de mogelijkheid te sparen, hoe graag sommigen het ook zouden willen.
   bij ons slaat ziekte een groot gat in ons uitgavenpatroon: dieetmaatregelen die niet meer aftrekbaar zijn, de duurste ziektekostenverzekering voor voldoende dekking, aanvullende medicatie die niet vergoed wordt. zoals ik hier al eens eerder gezegd heb, moeten sommigen van ons "gezondheid kopen" en dat kost heel veel geld!!!!

   Verwijderen
 2. Ik vind eigenlijk dat je sowieso moet kunnen kiezen of je meedoet aan zo'n regeling, of dat je voor jezelf spaart. Dit is aan de ene kant je reinste betutteling en aan de andere kant geeft het pensioenfondsen ook een enorme machtspositie, want werknemers kunnen niet met hun portemonnee stemmen oid, maar blijven toch wel. Waarom zouden ze dan niet doorgaan met hun eigen akken vullen?

  En als je niet meedoet, dan moet je dat geld dat normaal via de werkgever gespaard wordt, dus zelf ergens anders kunnen sparen, of het nu op de bank is of in je ouwe sok, of bij een pensioenfonds waar je wel vertrouwen in hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bovendien lastig al die fondsen. zeker,als je nog al eens van baan wisselt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren meldde het Nibud nog dat mensen niet eens meer sparen voor een nieuwe wasmachine. Hoe stel je je dan voor dat ze voor een zover afgelegen doel als de oude dag gaan sparen. En dan praat je echt over honderd duizende euro ' s die je apart moet leggen. Keuze voor een pensioenfonds ok. Maar zelf sparen wordt een drama

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij een werkgever waarvoor ik 10 jaar geleden werkte, kreeg je de mogelijkheid om in een bepaald pensioenplan te sparen. Als je dat deed, betaalde de werkgever ook nog een bedrag. Als je een ander pensioenplan koos, betaalde de werkgever niks extra. Ze hadden een goed gemiddeld plan uitgezocht. Ik heb er maar anderhalf jaar gewerkt, ik heb de papieren nog wel ergens en moet ze dringend weer eens opzoeken.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen