zaterdag 7 juli 2012

Bespaartip: weeg je groenten en fruit, ook als dat niet hoeft

Het zet financieel misschien niet zo veel zoden aan de dijk, maar alle beetjes helpen. Gisteren kocht ik een doosje met 500 gram aardbeien in de supermarkt. Ze zaten in kartonnen doosjes. Gewoontegetrouw weeg ik zo'n doosje. Het hoeft natuurlijk niet, want je betaalt aan de kassa gewoon de prijs voor een pond aardbeien, hoeveel of hoe weinig er in werkelijkheid ook in zit. De aardbeien + doosje wogen 488 gram. Dus ik zeg tegen de jongen van de groenten en fruit: dat is wel een heel zuinig pondje aardbeien. Jongen is doof of zo, hij reageert niet en gaat door met zijn werk. Blijkbaar is hij vakkenvuller of zo en wenst kennelijk niet aangesproken te worden op de producten die aangeboden worden.
Ik heb een voller doosje uitgezocht, dat woog 538 gram, ruim 10% meer dan het andere doosje.
Moraal van het verhaal: zoek altijd de grootste, zwaarste uit als je niet per kilogram betaalt.
Ik kom altijd thuis met de grootste bloemkool, de grootste meloen, het volste doosje aarbeien, de volste doos kersen, noem maar op. Natuurlijk kijk ik ook naar de versheid, maar ook naar de hoeveelheid.

10 opmerkingen:

  1. Ik heb hier altijd een dilemma, ga ik voor de goedkoopste prijs en loop ik het risico om het overschot als nog weg te gooien of neem ik een meer passende portie en betaal dan in verhouding wat meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe dat ook altijd, Zuinigaan!
    Er zit inderdaad vaak veel verschil in gewicht bij de verpakte groenten en fruit.Ik kijk ook altijd hoeveel sinaasappelen er in een netje zitten. Ik heb liever 10 kleinere sinaasappelen, dan 8 grote joekels!
    Groet, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat doe ik ook altijd. Maar ik let wel op dat ik het ook op kan maken, als dat niet lukt, kan ik soms toch gaan voor een in verhouding wat duurdere optie waarbij je niets weg hoeft te gooien. Wij eten b.v. niet veel ui en dan kan ik een netje kopen voor €0,70 en daar steeds allesbehalve 1 ui van weggooien, of 1 ui voor +- €0,25 kopen als ik er eentje gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben het ook met je eens, mits we het ook op kunnen. Met appels vind ik dat dan weer geen probleem, want als ze iets slecht worden verdwijnen ze hier in de salade, moes of appeltaart.

    Maar woensdag stond er een meneer buiten bij de groenteboer zijn aarbeien bakje vol te stouwen met aardbeien uit andere bakjes en met een bult op zijn bakje liep hij naar binnen om af te rekenen. Dit vind ik dan net even NIET kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij ons in de supermarkt kun je ook alles wegen. Bij de kassa wordt ook alles gewogen en dan de prijs bepaald. Nu is het mij al een paar x opgevallen dat de weegschaal bij de kassa meer gewicht aangeeft dan de weegschaal bij de groeten. Nu vind ik dit voor bijv. Appels niet zo erg, maar als ik echt ergens maar een pond van wil, ook gezien de prijs en bij de kassa blijkt het dan 700 of 800 gram te zijn en ik moet dat dan ook betalen vind ik dat heel vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik koop bij de Jumbo de kinderbananen, die kosten voor een tros van 7 stuks 1,29. Ik zoek een tros uit die bijna 1 kilo weegt. De gewone, grotere bananen kosten 1,69 per kilo, en dan heb ik maar 4-5 stuks. Ze kosten meer, zijn sneller op, en aan een kleine banaan hebben we ook wel genoeg.

    Groetjes, Muriël

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is geen bezuiniging, je fruit afwegen, je krijgt alleen meer voor je geld.
    Of er nu 240 gr aardbeien of 260 gr aardbeien in een doosje van 250 gr zit, je geeft evenveel geld uit;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op een doosje aardbeien is het inderdaad geen bezuiniging, maar wel op bloemkool of meloen. Daar kun je dan vaker van eten. Ik kocht gisteren een meloen van 1,875 kg. Daar kun je met meer mensen van eten dan een meloen die de helft weegt.

      Verwijderen
  8. Ik vraag me weleens af of de weegschalen in de winkel wel kloppen. Misschien zijn die ook wel gemanipuleerd. De AH hier heeft zelfscankassa's, dus dat betekent ook zelf je groenten wegen en bestickeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weegschalen aan de kassa worden jaarlijks geijkt door extern bedrijf. In ieder geval bij de Lidl

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.