dinsdag 10 juli 2012

Betalingsproblemen

Gelukkig heb ik er geen last van, maar er zijn in Nederland hoe langer hoe meer mensen met betalingsproblemen. Het afgelopen half jaar was er een stijging van 7.4 naar 7.7 %. Het gaat dan om mensen die een betalingsachterstand op een lening hebben. Als deze tendens doorzet, dan zijn het er aan het einde van dit jaar 8%. In getallen: ongeveer 720.000 mensen.
Hier staat ook het volgende: Volgens onderzoek van de overheid neemt de schuldenproblematiek al jaren toe. In 2011 waren er ruim 2 miljoen huishoudens met betalingsachterstanden. Dat is 27,8 procent van het totaal.
Nu zul je denken: waarom is dit laatste getal veel hoger dan het eerste?
Dat heeft er mee te maken dat betalingsachterstanden op huur of belastingschuld in het 1e getal (720.000) niet meegenomen zijn en in het 2e getal (die 2 miljoen) wel.

Het lijkt me vreselijk om betalingsachterstanden te hebben en de schulden te zien oplopen. Als je wanhopig bezig bent het ene gat met het andere te dichten. Gelukkig is het mij nooit overkomen en ik hoop ook niet dat het mij ooit gebeurt.

Wat kun je doen om het te voorkomen?
Genieten van wat je wel hebt, in plaats van naar het gras van anderen te zien, dat is namelijk toch altijd groener.
Zuinig leven.
Niet meer uitgeven dan er binnen komt.
Sparen en een buffer opbouwen.
Proberen meer inkomensbronnen aan te boren.

Ik zeg niet dat bovenstaande manieren in alle gevallen helpen om nooit in de financiële problemen te komen, maar het kan wel veel ellende voorkomen.

15 opmerkingen:

  1. Ik denk dat tegenwoordig ook veel mensen in de problemen komen door 'omstandigheden'; hogere prijzen, baanverlies, e.d. Als je daar niet regelmatig bij stilstaat, dan kun je denk ik makkelijk wat te lang op oude voet doorgaan en in de problemen komen. Wij hebben nog geen betalingsproblemen en hoop ook dat we er nooit mee te maken zullen krijgen. Voor gewone dingen geloof ik niet dat dat zo snel gaat gebeuren, maar met de hypotheek kan het natuurlijk wel altijd mis gaan. Liever niet, dan zou ik echt geen oog dichtdoen, maar het kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is/was ook gemakkelijk om te lenen of op afbetaling te kopen. Die kant van de problematiek zou ook aangepakt moeten worden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat mensen heel lang 'verwend' zijn geweest qua geld. Het is voor velen kennelijk moeilijk om terug te schakelen. Ik heb altijd meegekregen dat je niet meer moet uitgeven dan je binnenkrijgt. Soms balen, maar daardoor hangt nooit de last van een schuld boven mijn hoofd. Alleen de hypotheek, maar daar zijn we nu ook begonnen met aflossen.
    Ik hoop dat de crisis in die zin nog iets goeds brengt dat mensen weer beter nadenken over hun geld en de lol gaan inzien van consuminderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Consuminderen is voor mij een proces van vallen en opstaan, ik merk nu na een jaar dat bepaalde gewoontes inslijten. Het consuminderen voer ik nu ook verder door: zelf wasmiddel maken, geen voedingsmiddelen verspillen, gta acties etc. Ik denk inderdaad dat veel mensen verwend zijn geweest , de bomen groeiden tot in de hemel. Nu we een stap terug moeten doen zal het voor veel mensen een omschakeling zijn om zich daaraan aan te passen.

      Verwijderen
  4. Vandaag een positief bericht: Voeding met een klein bruin plekje, appels, bloemkool een kromme komkommer etc. gaat nu wel naar de voedselbank! De voedselbank heeft een tekort aan verse produkten en een klein bruin plekje snij je er zo af! Ik ben benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken en of het werkt, in ieder geval geen voedselverspilling meer!
    Het grote aantal betalingsachterstanden: ik moet er niet aan denken om in zo'n situatie terecht te komen, financiele onzekerheid is een van mijn grootste angsten, vandaar een riante buffer en aflossen aflossingsvrije hypotheek.
    Zoals LLMM al aangeeft:het is tegenwoordig erg makkelijk om in zo'n situatie terecht te komen vooral bij werkloosheid/scheiding etc. Vooral bij de hogere inkomens gaat het dan hard omdat de vaste lasten/hypotheek etc. gerelateerd zijn aan het inkomen en de ww uitkering aan een maximum gebonden zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jarenlang heb ik schulden gehad. Toenmalige echtgenoot had een enorm gat in zijn hand. We woonden (te) groot en duur, en hij wilde altijd alles groter en beter en nieuwer. Het ging dan vooral om auto's en luxe zoals mobiele telefoons enz. Ik dichtte het ene gat met het andere, we hadden een doorlopend krediet en een visa-kaart want dan kon hij blijven kopen ook al hadden we geen geld.
    Inmiddels heb ik een nieuwe man (geen grotere of duurdere:))
    Deze geeft helemaal niks om luxe. Zolang zijn mobieltje het doet houdt hij deze gewoon en als de auto maar rijdt is het goed. We hebben minder inkomen maar veel meer geld. We sparen ook nog behoorlijk.
    Eerste man vindt dat ik er erg op achteruit ben gegaan omdat ik nu in een rijtjeshuis woon en een klein autootje heb. Hij heeft nog steeds geld tekort maar blijft maar kopen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijzonder he. Ik herken je verhaal van iemand in mijn omgeving (gelukkig niet al te dichtbij). Het gaat enorm om de buitenkant, steeds bezig met hoe mensen naar je (spullen) kijken, en afgeven op mensen die minder hebben. Heel verdrietig vind ik het, er moet een groot gevoel van onzekerheid onder zitten.
      Goed voor jou dat je alles nu op een rijtje hebt!

      Verwijderen
  6. Het lijkt mij ook afschuwelijk als je jezelf als het ware financieel voelt verdrinken, en het hoofd gewoon niet meer boven water kunt houden. Vooral als je nergens meer op kunt bezuinigen, en de vaste lasten al niet eens meer op kunt brengen...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat er nog heel wat werk is voor wat betreft "financiële opvoeding". Op school leer je niets over hoe je met geld dient om te gaan.

    En dat is jammer, echt jammer. Onze economie zou ook een stuk gezonder zijn als we niet zo verslaafd zouden zijn aan krediet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het volledig met je eens wat betreft de financiele opvoeding bij kinderen. Er zijn lespakketten(nibud) maar op de basisschool en de middelbare school van mijn kinderen wordt hier geen gebruik van gemaakt. Jammer!!! Budgeteren etc. als basisonderdeel bij een vak als economie of maatschappijleer. Toch zullen er altijd mensen zijn die wel en die niet met geld om kunnen gaan. Door kinderen/jongeren financieel bewust te maken verklein je dit aantal.

      Verwijderen
    2. Er zijn vele honderden lespakketten, sommige dingen zul je echt thuis moeten doen. Een lespakket is leuk voor 2 weken, maar hoeveel blijft er langdurig aan kennis hangen?
      Daar bij heb je als basis school maar 25 uur perweek.

      Verwijderen
  8. Ik denk dat een deel in de schulden zit door op de pof te hebben geleefd. Maar ik denk ook dat er een heel groot deel in de schulden zit die er weinig aan kunnen doen.

    Het is dan makkelijk om te zeggen: "leef zuiniger, of geef niet meer uit dan er binnenkomt". De energiekosten lopen gewoon door en als je in een oud huurhuis woont kan je aan de stookkosten wel iets veranderen, maar nooit veel. De huur loopt door, de zorgkosten lopen door.

    En als er dan iets stuk gaat en je hebt er niet voor kunnen sparen, tsja... dan is lenen soms heel verleidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk, net als Danny, dat velen in financiele problemen terechtkomen door dingen te kopen op afbetaling. Heb je geen geld om iets te kopen, koop het dan gewoon niet ipv iets op afbetaling te kopen. Het enige waarvoor ik een lening gerechtvaardigd vind is de aankoop van vastgoed.Met mensen die in de financiele problemen terechtgekomen zijn door leningen aan te gaan voor nutteloze dingen, heb ik totaal geen medelijden. Voor mensen die door omstandigheden in financiele problemen geraakt zijn (werkloosheid, echtscheiding, ziekte.....) heb ik wel begrip.

      Verwijderen
  9. Op het ogenblik hebben we het goed, maar ik voorzie slechtere tijden dus ben ik vanaf begin dit jaar bezig alle cijfers op een rijtje te krijgen en ben ik aan het proberen om de uitgaven zodanig naar beneden te schroeven dat we eventueel van een bijstandsniveau kunnen leven. Dan kom je erachter dat er dit jaar nog veel dingen al besproken zijn of financiele beloften zijn gedaan. Je moet dus echt op tijd beginnen blijkt en niet wachten tot je in de moeilijkheden komt. Op energiegebied zijn we denk ik zelfs gehalveerd en ook het boodschappenbudget is drastisch naar beneden bijgesteld. Alle afgesproken dingen zijn betaald en bij de financieele beloften hebben we een tenzij.... gezet. We kunnen nu, na 7 maanden beginnen met sparen! Gelukkig hebben we nooit schulden gemaakt behalve de hypotheek maar die is laag (420,- zonder belastingteruggave) Hopelijk krijgen we nog de tijd omwat buffer op te bouwen maar eigenlijk zie ik de toekomst best met vertrouwen tegemoet. We hebben actie ondernomen en het ergste op financieel gebied onder ogen gezien. Dat geeft een goed gevoel!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gelukkig is vorige week de rente verlaagd..... zo ook de rente op schulden zoals bijvoorbeeld een studieschudld

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.