Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 11 juli 2012

Budget, maar wel bio

Ik heb een leuke site gevonden met allerlei biotips en recepten. Ik wil al een tijdje wat meer biologisch gaan eten, maar toch niet gigantisch veel meer geld uitgeven.
Er staan recepten op de site, budget tips, en verhalen van chef koks en hun keuze voor biologische producten.
De budget tips zijn alleen interessant voor diegenen die nog gewend zijn verspillend te koken. Veel tips deed ik al. Ze gaan over

- niet koken voor de vuilnisbak

- eet producten uit het seizoen

- eet uit eigen groententuin - mijn appels willen nog niet zo, maar ik heb wel bramen, rode bessen, aardbeien, kersen (hoewel, de merels waren mij dit jaar voor) bieslook, zevenblad, paardebloemblad

- eet meer bonen ipv vlees

- gebruik ook "groente afval" zoals bloemkoolbladeren

Heel inspirerend vind ik de 25 recepten voor bloemkool (restjes)
Hier vind je de site van BioBudget.
Volgens de site kun je door de budgettips net zo goedkoop biologisch eten als dat je gewoon eten koopt. Dat mag misschien waar zijn, alleen .... die tips paste ik al toe bij mijn gewone boodschappen. Daarom is voor mij biologische voeding echt wel duurder dan gewone voeding.
Hoe is dat voor jou?

7 opmerkingen:

 1. Dat klopt als je al die tips toepaste dan is t echt duurder voor jou. Toch is t mogelijk hoor, wij zijn in ca 2 jaar tijd overgestapt naar Bio, gewoon stapje voor stapje en door vooral nog meer zelf te maken, dus geen tortilla's kopen maar zelf maken.
  En verder is t toch vooral een kwestie van keuze. Wij laten er andere dingen voor staan om wel bio te kunnen eten.
  Succes, ik ben benieuwd hoe t gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Biologische levensmiddelen zijn gewoon duurder.Het ene product wat meer dan het andere.Ik heb een tijdje voor een zieke vriendin met krappe beurs biologische boodschappen gedaan. Zij betaalde mij dan gewone prijs. Daardoor weet ik de verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk die recepten voor bloemkool, ik hou niet van de de koollucht- en smaak en zoek dus altijd naar manieren om die te verbloemen, geroosterde bloemkool is tot nu toe mijn favoriet, de kerrie ga ik daarbij ook eens toepassen.
  Ik hoop ook nog eens dergelijke recepten voor boerenkool etc te vinden, hebben jullie suggesties?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik haal de melk,eieren en boter bij de boer. Mijn eigen moestuin voorziet mij voor 4 euro per week aan groenten. Dt zijn niet de kosten voor huur tuin, maar voor investeringen in netten, potgrond, opbergkist, zaden, sommige planten, dan weer een vliesdeken om zaaigoed af te dekkentegen de kou. Er is altijd wel wat.
  Biovlees bij dirk van dn Broek, will ook nog wel eens afgeprijsd zijn. Karnemelk kost vijftig cent per liter. Lekker. Eigen emballage meenemen.
  Totale kosten per maand nog steeds minder dan 100 euro per maand en ja er eten ook wel eens mensen mee. Mijn budget is 120 euro per maand, maar daar zit ik regelmatig beneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik loer bij de supermarkt altijd op afgeprijsd bio vlees. Dat sla ik dan flink in en daar moet ik het dan mee doen. Nu scheelt het dat ik geen grote vleeseter ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bio is idd duurder. Ik probeer het ook zo veel mogelijk te halen, heb dat van huis uit ook meegekregen. Ik heb vaak wel m'n vraagtekens bij hoe "bio" iets uit de supermarkt nou echt is, maar het is allicht beter dan het gewone spul. Tenminste, dat hoop ik dan maar. Ik stem er iig op met mijn portemonnee.

  BeantwoordenVerwijderen