donderdag 12 juli 2012

En toen ......... ging ik later met pensioen

Nog geen half jaar geleden leek het er nog op dat ik de dans ontsprong en de verschuiving van de AOW leeftijd pas na mijn 65e jaar zou plaatsvinden. In 2020 zou de pensioenleeftijd in één keer naar 66 jaar gaan. 
Nu is het toch ineens een voldongen feit, ik ga later met pensioen. De eerste kamer heeft dat definitief besloten. Niet meer op 6 december 2017, als ik 65 jaar word. Nee, máánden later. Volgend jaar komt er een maand bij, in 2014 komt er weer een maand bij, in 2015 komt er nog een maand bij. Dan komen er in 2016 twee maanden bij en in 2017 nog weer twee maanden. Dat is 7 maanden. En hoe zit het met 2018, het jaar waarin ik met pensioen mag? Ik weet het niet! Moet ik er voor dat jaar nog weer 2 maanden bijtellen? Ik vermoed van wel! Dus waarschijnlijk op 6 september 2018 bereik ik dan toch de AOW datum, 9 maanden later dan ik in eerste instantie verwachtte.
Iedereen die jonger is, zal nog langer door moeten.
Lees ook hier   en hier.

18 opmerkingen:

  1. tja ik ook omdat ik na 1-11-1949 geboren ben nl 31-12-49 mag ik 3 maanden langer. het zij zo
    fijne dag gezina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap wel dat ze ergens de grens gaan trekken, maar ik vind het wel hard voor de mensen die er zo dichtbij zitten; langer doorwerken en minder krijgen. Ik ben nu 27, tegen de tijd dat ik met pensioen mag, mag ik volgens mij blij zijn als er nog iets als AOW is. Maar ik heb ook nog de leeftijd dat ik daar in mijn toekomstplannen rekening mee kan houden, dat kun je niet als je al tegen die leeftijd aan zit te hikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat lijkt me even slikken.Zouden alle werkgevers er wel gelukkig mee zijn?En de uitkerende instanties voor bv WIA?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vraag me af hoeveel mensen het vol gaan houden tot hun 67ste...mentaal, fysiek...hoeveel mensen kunnen alle veranderingen ontwikkelingen/ het tempo bijhouden, hoeveel mensen zullen voortijdig ontslagen worden? Zeker met de versoepeling van het ontslagrecht! De reden dat ik nu ook mijn aflossingsvrije hypotheek wil gaan aflossen: misschien eerder kunnen/moeten gaan stoppen met werken!
    De verzorgingsstaat???

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien heb ik (te) makkelijk praten op mijn leeftijd en met werk waar mijn hart bij ligt, maar als je werk hebt dat je leuk vindt en plezier aan beleefd hoeft het niet een probleem te zijn.
    Er zitten altijd meerdere kanten aan een verhaal...

    De tijd van verzorgingsstaat is idd wel voorbij.

    WG

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Reacties
    1. Ja idd, ben ook benieuwd wat je van vindt. Is zeven maanden veel? Zie je er tegenop? Je bouwt ook zeven maanden langer pensioen op neem ik aan. Maar misschien maakt dat weinig uit?

      Verwijderen
    2. Zoals het er nu uit ziet, heb ik er geen problemen mee. Maar eigenlijk had ik graag de keus gehad: stoppen met werken, deels stoppen met werken of doorwerken. Doordat de AOW nu later komt, is (deels) stoppen met werken geen optie, want dan wordt mijn inkomen te laag. Waarschijnlijk ontvang ik inderdaad wel een wat hoger pensioen.

      Verwijderen
  7. ik werk in de schoonmaak en moet nog heel wat jaartjes ,zeker nu de pensioenleeftijd verhoogd word en daar zal het wel niet bij blijven, dit gegeven sterkt mij nog meer in mijn consuminder leefstijl, want het ziet er steeds meer naar uit dat er tegen die tijd waarschijnlijk ook wel geen aow meer zal zijn. nu zal dat zuiniger leven voor mij niet zo moeilijk zijn zolang ik gezond blijf en kan blijven werken tot het zover is dat ik met pensioen kan,maar ik vraag mij wel af en velen in zware beroepen met mij , houden wij dat wel vol?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik ben 65 geweest en werk zeker nog een half jaar door, als het kan liefst langer.
    ik ben er altijd een voorstander van geweest om flexibel met pensioen te gaan.
    de een is er met 62 jaar aan toe en de ander pas met 70.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik moet tot m'n 67-ste.
    Als ik me dan nog zo voel als nu en mijn werk is nog net zo leuk vind ik het niet erg. Wel voor mijn kinderen die zeker tot hun 70-ste door moeten werken! en dan daarbij ook nog voor mij moeten zorgen.......

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben van 1950 en krijg AOW als ik 65 jaar en 4 maanden ben.
    Of ik dat erg vind? Nee hoor, ik vind het logisch.
    Mijn grootmoeder was op haar 65E een oude vrouw, een leven van hard en zwaar werk plus 8 kinderen......Ze heeft slecht 2 jaar van haar AOW kunnen 'genieten'.
    Sinds mijn zestiende werk ik en heb vanaf die tijd 5 jaar niet (betaald) gewerkt. Nu werk ik nog (betaald) 32 uur per week, met plezier. Dat blijf ik ook doen (DV) als ik AOW krijg; ik blijf dan ook 2 keer per week sporten en dagelijks een half uur fietsen of wandelen. Ook werken in mijn moes- en siertuin gaat dan gewoon door.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier staat het precies:
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/12525170/__Senaat_behandelt_dinsdag_hogere_AOW-leeftijd__.html

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Er zaten zoveel typefouten in doordat toetsenbord raar deed, en nu ben ik de tekst kwijt helaas. Ik verwees naar deze documentaire http://www.bbc.co.uk/programmes/p00tt328

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb uitgerekend dat ik moet werken totdat ik 66 jaar ben en 6 maanden. Dat is 6 maanden langer dan volgens het akkoord dat met de vakbonden was gesloten. En toch voelt de manier waarop nu de AOW-leeftijd wordt verhoogd 'eerlijker'. Een vriend van mij die 1 maand ouder is dan ik, zou volgens dat akkoord nog met 65 jaar met pensioen gaan, en ik zou 'ineens' een heel jaar langer moeten werken. Omdat ik net 1 maand later ben geboren. Dat heb ik steeds een raar gevonden.

    Overigens, ik zou graag eerder willen stoppen met werken.
    Maar dat is nu financieel niet meer haalbaar, vrees ik.

    Ik ben niet eens op heel jonge leeftijd begonnen met werken, maar straks heb ik dus wel bijna 43 jaar gewerkt. Dat vind ik lang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn echtgenoot heeft 47 jaar op de bouwplaats gewerkt. Niet bepaalt de lichtste baan. En hij heeft het gehaald zonder dat er veel ziektes aan te pas kwamen. Maar hij is wel "versleten". Voor veel dingen -vakanties bv.- is gewoon geen energie meer.
      Maar het is nu eenmaal zo.

      Verwijderen
  15. Het grootste probleem met deze regelingen vind ik dat het in de praktijk zo oneerlijk verdeeld wordt. Meestal verdienen mensen die zwaar lichamelijk werk doen (bijvoorbeeld in de bouw) minder, dan mensen die bijvoorbeeld een directiefunctie hebben. De mensen die lichamelijk helemaal versleten zijn, moeten nu nog langer door. De mensen die veel verdienen en niet lichamelijk versleten zijn, kunnen zich het permitteren om toch eerder te stoppen.

    Een tweede kromme kant van dit verhaal vind ik de werkloosheid. Hier in het Noorden zijn bijvoorbeeld heel weinig banen in het onderwijs. Veel jonge, net afgestudeerde docenten gaan uit nood iets anders doen (doorstuderen, callcentermedewerker of postbezorger worden..).
    Aan de andere kant zijn er de docenten, die na jarenlang intensief lesgeven er wel een beetje klaar mee zijn. Sommigen zitten vanaf hun zestigste hun tijd een beetje uit.
    Ik ken er zelfs een paar, die vernieuwing in het onderwijs daarmee tegenhouden (voor mij hoeft het allemaal niet meer, het zal mijn tijd wel duren...). En zij moeten nu nog langer door.

    Ik denk dan.. maak ruimte voor de nieuwe generatie! (Uiteraard geldt dit niet voor mensen die graag door willen en kunnen werken, maar voor de mensen die lichamelijk of psychisch er gewoon helemaal klaar mee zijn). Goed voor de werkgelegenheid. Ook goed voor de economie wanneer ongemotiveerde mensen vervangen worden door frisse, nieuwe gemotiveerde mensen.

    Laat de 'versleten' personeelsleden lekker genieten van hun welverdiende rust (en betaal ze hun welverdiende aow) en geef onze generatie ook een kans.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.