Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 4 juli 2012

Pensioen afgekocht!

In 1999 werkte ik tussen eind januari en 1 november parttime voor een  uitzendbureau. Vanaf 1 november 1999 werkte ik voor mijn huidige werkgever.
Ik ontving vorige week een brief van de pensioenverzekering: ik heb, toen ik voor het uitzendbureau werkte, pensioen opgebouwd, en wel in totaal €70,65 bruto!
Eerlijk gezegd had ik geen idee dat het opgebouwde pensioen in deze periode zo laag was! Toen ik er over nadacht waarom het bedrag zó laag was, kwam ik tot de conclusie, dat in dat jaar de regeling van kracht werd dat je ook als uitzendkracht pensioen opbouwde. In de papieren, die ik keurig in een ordner bewaard heb, vond ik, dat ik vanaf 2 augustus 1999 pensioen opbouwde. Ik werkte toen 1,5 dag per week. Nou vind ik 70 euro in totaal nog steeds belachelijk laag voor 3 maanden 12 uur per week werken, maar....... vooruit maar! Iets is beter dan niets.
Ik had volgens de brief de keuze uit 2 opties. Ik kon het geld uit laten betalen, dan ontvang ik netto ongeveer 42 euro (= + 60%) of ik kon het geld inzetten bij mijn huidige pensioenfonds, het ABP.
Ik heb er voor gekozen om het geld uit te laten betalen. Wat zou jij gedaan hebben  met die ruim 70 euro bruto?

13 opmerkingen:

 1. zeker weten uit laten betalen en iets extra's van doen een keer, die paar tientjes maakt het hem ook niet vind ik dan. Als het een groter bedrag was had ik het overgezet naar het nieuwe pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik zou laten uitbetalen en het geld desnoods op een rekening 'appeltje voor de dorst' o.i.d. zetten.
  Zinloos om nog jaren op 70 euro te wachten, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gewoon zien als een extraatje nu.Doe iets leuks.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorig jaar heb ik ook zo´n klein bedrag laten uitkeren en in potje aflossen gestopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n bedrag zou ik ook laten uitbetalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Uitbetalen!! Lekker meenemen naar Cran Canaria!

  Groeten Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mijn man had ook zo een klein pensioen, wat ik mij wel afvraag is dit per jaar €70 die je na je pensioengerechtigde leefdtijd elk jaar zou krijgen, want anders heb je met die 70 toch wel goedkoop laten afschepen.
  mijn man kreeg bij de afkoop van rond het zelfde bedrag toch nog €1000 (als hij het niet afgekocht had dan kreeg hij €5.22 per maand. gr em

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij is het handiger om de pensioenen over te laten zetten als je een nieuwe werkgever en een vast contract hebt. doe je dat niet dan wordt je pensioen niet elk jaar geïndexeerd. Laat je alles overzetten naar je nieuwe pensioenverzekering dan wordt het wel geïndexeerd net als je huidige pensioen en krijg je aan het eind dus meer dan wanneer je alle pensioentjes bij de verschillende pensioenverzekeraars laat staan. Nadeel van de crisis is momenteel de pensioenen allemaal een te lage dekkingsgraad hebben en dus geen pensioen aan elkaar kunnen overdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had dat laatst ook gedaan, kreeg geloof ik nog €36 gestort. Is mooi in het huis gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja hoor hier nog ieamdn met hetzelfde verhaal, moet alleen nog even de brief ondertekenen en dan rijg ik een vergelijkbaar bedrag uitgekeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou het geld overzetten naar m'n huidige pensioenfonds.

  Misschien naief, maar dan levert het uiteindelijk hopelijk meer op.

  Verder spaar ik namelijk niet extra voor ons pensioen, behalve dat we dan hypotheek-vrij willen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Uit laten betalen en bij je spaarrekening opvoeren. Ik heb uitzicht op een prachtig pensioen, maar ik blijf alert.

  BeantwoordenVerwijderen