* Eet voordat je boodschappen gaat doen. Het vermindert de kans op impulsaankopen.
* Zorg dat je voordeelkaarten en voordeelpasjes hebt.
* Kies voor huismerken en merken als euroshopper. Een stuk goedkoper dan A-merken
* Koop seizoensgroenten en fruit van dicht bij. Alles wat van ver moet komen is automatisch veel duurder, want daar zijn vervoerskosten aan verbonden. Alles waar kassen voor nodig zijn, kosten extra energie = duurder
*Kies, als het om prijzen per stuk gaat, de grootste: de grootste bloemkool, de grootste meloen, de grootste prei,
* Kook energiebewust:
- deksel op de pan
- snelkookpan
- gebruik waar dat kan een klein laagje water, dat heeft weinig tijd nodig om aan de kook te komen
- gebruik een geïmproviseerde hooikist voor eten dat lang nodig heeft om gaar te worden.
- verwarm je oven niet of nauwelijks voor en laat je eten nog een tijdje nasudderen nadat je de oven hebt uitgedaan
* Ga vlak voor sluitingstijd naar de supermarkt en naar de markt. Dan kun je veel verse waar voor weinig kopen.
* Maak gebruik van aanbiedingen en vries indien mogelijk in.
* Controleer de houdbaarheidsdatum in de winkel en ook de -datum van je voorraad.
* Kook zonder vlees. Vlees is vaak het duurste ingrediënt. Door zonder vlees of met minder minder vlees te koken, kun je flink besparen.
* Vervang vlees door eieren
* Investeer in een diepvries en koop voedingsmiddelen die in de aanbieding zijn. Door afgeprijsde artikelen en eten in de aanbieding te kopen, kun je tot wel 50% besparen.
* Koop geen voeding louter en alleen omdat het in de aanbieding is. Als je het niet nodig hebt: niet kopen.
* Koop geen kant en klaar, ook geen soepen en sausjes
* Vraag om een voordeelbon als de aanbieding uitverkocht is.
* Drink geen alcohol
* Drink geen flessenwater, maar water uit de kraan.
Morgen kun je bij mij meer lezen over de hooikist, dan wijd ik er een speciaal blogje aan.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 24 augustus 2012
Tips om zuinig en goedkoop te koken
Labels:
Besparen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geachte,
BeantwoordenVerwijderenHier een website over koken met een thermos.
www.thermoscooking.com
Ik gebruik dit voor het koken van rijst,spirelli,(mueslipap: voor het slapengaan thermos opwarmen met warm water na 10 minuten leeggieten muesli erin en voldoende kokend water erbij en 's morgens heb je warme pap).
Ik heb nog een andere toepassing voor de thermos.... Wij hebben dag- en nachttarief voor de elektriciteit. Aangezien ik 's morgens altijd op ben om 6.30 u warm ik water op met mijn waterkoker en dat giet ik in een grote thermoskan. Eens al de huisgenoten het huis uit zijn, gebruik ik dat water om mijn afwas mee te doen : opgewarmd op nachttarief dus voordeliger of het op te warmen op het moment dat ik de vaat wil doen overdag.
BeantwoordenVerwijderenEen andere variant op thermoscooking is koken in de hooikist.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik beide methoden. Ideaal!
Goede tips, en een heleboel doe ik gelukkig ook al. En weinig water gebruiken is niet alleen zuiniger, maar zorgt er ook voor dat de vitamines in je voedsel behouden blijven.
BeantwoordenVerwijderenKlopt, ik gebruik een stoominzetmandje om groenten en aardappelen klaar te maken en een bodempje water is dan al voldoende. Hoe minder de groenten in contact komen met water, hoe minder verlies van de wateroplosbare vitamines...
VerwijderenZo is 't maar net, ik doe het precies zo. De 2 vriezers zijn vol, nu de rest wecken. Hoef deze winter maar weinig te kopen. Ook vind ik jouw tip erg leuk( hij was toch van jou?) om 5 euro per week te besteden aan1 artikel waar je dan meerde van kan kopen, je voorraad groeit vanzelf. Corry
BeantwoordenVerwijderenIk laat mijn voorraad ook gestadig aangroeien door elke keer ik 'iets' zie in goede aanbieding het product te kopen. Ik spaar ook alle bons op die ik krijg en als ik die dan gebruik bij een serieuze aanbieding dan doe ik nog eens extra voordeel. Ik besteed niet echt een bepaald bedrag per week aan het aanvullen van mijn voorraad aangezien mijn aankopen afhangen van de lopende reclames....
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenZe zijn bij mij gek op vlees en ik eerlijk gezegd ook! verder weer hele goede tips!
BeantwoordenVerwijderenJe kunt ook je dekbed als hooikist gebruiken. Ik knoop dan de pan dicht met een theedoek.
BeantwoordenVerwijderenDeze vind ik erg leuk: http://www.hooimadam.com/
BeantwoordenVerwijderenMisschien ga ik die zelf toch een keertje maken!
Het is niet moeilijk zelf een te maken. Ik heb een nachtkastje de binnenkant bekleed met een soort warmte vasthoudende stof en dan een dikke oude fleecetrui binnenin waar ik mijn pan inzet. Alles goed dicht. Na drie uur(ondertussen doe ik andere dingen)is mijn eten klaar.
Verwijderen