Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 23 augustus 2012

De tandartsverzekering eruit?

Naar aanleiding van de blog van N(euro)otje heb ik eens zitten rekenen wat ik het beste kan doen met mijn tandartsverzekering. Ik was begin dit jaar nogal verontwaardigd omdat een fors deel van mijn tandartsdeclaratie eenvoudigweg niet uitbetaald werd. Dan denk je goed verzekerd te zijn, ik ben bij mijn verzekering verzekerd tot maximaal €450,- per kalenderjaar. Maar voor veel verrichtingen wordt maar 75% vergoed van het bedrag dat zij zelf vastgesteld hebben en niet wat de tandarts in rekening brengt.
Ik betaal nu €202,44 tandarts-verzekeringspremie per jaar. Voor gewone stervelingen rekenen ze €238,20 per jaar, maar omdat ik collectiviteitskorting krijg, mag ik wat minder betalen.

Hoeveel heb ik dit jaar aan de tandarts betaald en hoeveel heb ik terug ontvangen van de zorgverzekeraar?
betaald aan tandarts ontvangen niet betaald
360,50 199,12 161,38
120,50 84,73 35,77
114,00 98,59 14,41
595,00 382,44 211,56

Vorige maand kreeg ik bericht dat het te ontvangen bedrag nog met €67,56 opgehoogd werd. Dus het niet betaalde deel van de declaraties wordt nu €144,- De hoogte van de ontvangen bedragen voor de tandartsdeclaraties is nu €450 precies. Dat vind ik heel netjes! In totaal betaal ik dus €202,44 premie en ik krijg het maximale bedrag van 450 euro vergoed. Je hoort mij niet klagen!

------------------------------------------------------------------------------
Afgelopen jaar heb ik 192,84 tandartspremie betaald en toen waren de betalingen/ontvangstens als volgt:
betaald aan tandarts ontvangen niet betaald
111,06 102,02 9,04

In 2011 heb ik dus 90,82 meer premie betaald dan ik terugontvangen heb.

------------------------------------------------------------------------------
in 2010 was het plaatje als volgt:
betaald aan tandarts ontvangen niet betaald
131,78 131,78 0,00
120,42 93,22 27,20
252,20 225,00 27,20


toen betaalde ik minder premie, want ik had een goedkopere tandzorgverzekering. Ik betaalde €144,84 premie en ontving 225 euro.

-----------------------------------------------------------------------------
Wat zal ik doen? De hoge kosten dit jaar hingen samen met een ontsteking aan de wortelpunt en een wortelkanaalbehandeling. Ik heb in mijn leven 1 keer eerder zo'n behandeling gehad en later nooit weer. Wat is de kans dat dat binnenkort nog een keer gebeurt?

Mijn gebit is heel goed voor iemand die geboren is in 1952. Nog steeds is ongeveer de helft van mijn tanden en kiezen gaaf. Zal ik weer een eenvoudigere verzekering nemen en + 4 euro per maand besparen op mijn verzekeringspremie?  Ik weet het nog niet.

Verder ben ik aanvullend verzekerd. Ik heb een polis met 3 sterren, dat kost mij naast de premie voor de basisverzekering €143,76 per jaar. Omdat ik bijna ieder jaar fysiotherapie nodig heb, en voor mijn diabetes een podotherapeut en een pedicure nodig heb,  kan die verzekering best uit.

16 opmerkingen:

 1. Ik ga voor komend jaar juist op zoek naar een tandartsverzekering die niet te duur is, maar redelijk wat vergoedt.
  Ik weet namelijk zeker dat er weer veel werk aan mn gebit gaat zijn, na de zwangerschap. Door even goed te zoeken, scheelt het me veel geld straks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even kort vraagje: waarom zou je na de zwangerschap iets bijzonders aan je gebit hebben?

   Verwijderen
  2. Omdat je gebit tijdens de zwangerschap over het algemeen meer te verduren heeft en de kans dan groter is dat er meer gaatjes bijkomen ed, maar dat verschilt per persoon. Verder mag je tijdens de zwangerschap geen foto's laten maken, dus dat komt daarna ook weer.
   Ik heb dit jaar een uitgebreide tandartsverzekering en ik wil dus na mijn zwangerschap eind dit jaar weer voor de zekerheid naar de tandarts, om dit jaar nog veel kosten vergoed te krijgen en dan volgend jaar laat ik de extra tandartsverzekering vallen denk ik.

   Verwijderen
  3. Ik heb vrij goede tanden van mezelf. Bij zoonlief vielen er vlak na de zwangerschap ineens de gaten in. Dat heb ik toen laten verhelpen. Ik voorzie dat dit keer eigenlijk wel weer. Maar ik heb tot december om dat te gaan zien.

   Verwijderen
  4. Zwangerschap heeft in principe geen invloed op je gebit en meer kans op gaatjes, hoor...
   En indien nodig kunnen er wel foto's worden gemaakt mbv een loodschort maar nee, inderdaad liever niet natuurlijk.
   En de vraag was eigenlijk bedoeld als trigger, omdat veel mensen zo denken.
   Dus dat je ineens zo veel gaatjes had na je zwangerschap heeft met de zwangerschap op zich niks te maken, gewoon toeval (of minder tijd gehad om goed te poetsen ;-))


   groetjes,

   Miriam (tandartsassistente)

   Verwijderen
  5. Als je tijdens de zwangerschap veel laat hebt gehad van misselijkheid en braken kan dit toch wel gevolgen hebben voor de staat van je glazuur /gebit

   Verwijderen
 2. Ik blijf dit ook altijd een lastig punt vinden hoor. Heb nu al 3 jaar meer aan premie betaald dan dat ik terug heb gekregen. Maar op de één of andere manier durf ik het nog niet op te zeggen tot we een goede buffer hebben opgebouwd.

  Wellicht voor 2013 toch maar weer eens in de overweging nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou hem niet verlagen ,we worden ook ouder en de kwaaltjes komen ook steeds meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb zelf geen tandartsverzekering om reden van de gemaximeerde lage vergoedingen en omdat ik vrijwel nooit iets heb (niet te vaak naar de tandarts gaan, ze vinden altijd wel iets om in rekening te kunnen brengen). In plaats daarvan kun je de premie niet aan de zkv betalen maar voor jezelf sparen. Het ene jaar hou je iets over, het andere jaar heb je wat tekort. Ik denk dat je een heel eind komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet bij wat voor tandarts jij zit, maar de tandarts waar ik voor werk (en waar ik zelf trouwens ook patiente ben) kijkt wat nodig is voor mijn gebit, niet wat hij aan mij kan verdienen...
   Ik vind zelf dat je beter regelmatig voor controle kunt gaan dan dat je een lange tijd niet gaat en dan alleen komt als er iets is. Dan is de rekening namelijk altijd hoger... (en nee, niet omdat de tandarts er iets boven op gooit, maar omdat je zelf te lang hebt gewacht en er bv iets afbreekt waardoor je behandeld moet worden)

   Verwijderen
  2. nou ,mijn tandarts kijkt toch de laatste jaren veel kritischer naar mijn gebit , dan voorheen en het is wel apart dat dat samenvalt met de veranderingen in zorgverzekeringen.

   Verwijderen
  3. Tandartsen weten heel goed welke vergoedingen verzekeraars hanteren en maken daar goed gebruik van. Anderzijds is het tijdig opsporen van problemen niet ongunstig voor de client.

   Verwijderen
 5. Mijn man zat ook te dubben over opzeggen. Hij deed het gelukkig niet. En heeft na zijn 450 euro al bijna opgesoepeerd aan een aantal wortelkanaalbehandelingen. Die zie je ook niet aankomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn man heeft het juist opgezegd voor dit jaar omdat hij eigenlijk nooit wat had en het koste onze nu 260 euro om elke keer 80% tot 250 ergoed te krijgen. Nu hebben wij de 250 maar apart gezet voor hem en heeft hij er inmiddels wel 225van gebruikt. Zelf heb ik met de kinderen een gezins pakket waar de beugels goed worden vergoed en mijn gebit voor 450. Dit bedrag ben ik al een aantal jaren over heen gegaan maar dit blijft voor ons toch wel de beste en goedkoopste manier tot nu toe

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kom ondanks mijn gezondheid toch nooit aan eht eigen risico,omdat veel toch vergoed wordt. Heb afgelopen jaar mijn eigen risico dus omhoog gegooid. Volgend jaar doe ik deze voor mij weer naar beneden als alles goed gaat met mijn zwangerschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het eigen risico geldt alleen voor de Basisverzekering. Niet voor de aanvullende en tandartsverzekeringen. Eigen risico geldt niet voor zwangerschap en bevalling.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen