Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 30 september 2012

Koop in oktober helemaal niets nieuws!

Hier gelezen: oktober wordt de maand waarin consumenten uitgedaagd worden om helemaal niets nieuws te kopen.
Buynothing maand noemen de bedenkers het. Het idee komt oorspronkelijke uit Australië.
Een hele maand niets nieuws kopen.
Probeer te kijken naar alternatieven.
Misschien kun je lenen, ruilen of op een andere manier omgaan met spulletjes. Afgelopen zomer heb ik geshopt in eigen kast op zolder en vergeten kledingstukken opgepoetst en van stal gehaald. Vaak heb je al zo veel spullen, dat het ook helemaal niet nodig is om iets nieuws te kopen.
Wat je ook kunt doen is zoeken naar tweedehands. Hier kun je leuke ideën vinden.
Ik doe mee, ik ga de hele maand oktober niets nieuws kopen en daar ga ik hier op deze blog over berichten. Ik vind de site van buynothingnew.nl heel inspirerend. Er staan veel ideeën op, het is leuk gedaan. Op het tabblad buynothing kun je mijn verhaal hierover lezen.
Ik heb al eens een half jaar geen kleding gekocht, behalve dan onderbroekjes en sokken en dat ging prima, op 1 t-shirt na.
Nu ga ik de nieuwe uitdaging aan!

21 opmerkingen:

 1. Succes ermee. Ik doe niet mee omdat ik voor mijn 3 kinderen nieuwe kleren en schoenen moet kopen. Daarnaast moet ik ook het eea aan kleding halen. Ook ga ik alvast Sint cadeaus kopen. Maar op zich is het mooi initiatief. Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk idee, ik vind het zeker interessant om te volgen.

  Groet,

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mezelf niks nieuws kopen is niet moeilijk. Op het moment heb ik zelf niks nodig.
  Zoonlief moet in ieder geval nieuwe schoenen. De broeken die hij nodig heeft, probeer ik wel tweedehands te vinden, maar het valt niet zo mee. Hij zit op zo'n leeftijd dat de meeste jongens hun broeken schijnen te verslijten of kapot te spelen. Maar proberen doe ik het wel.

  Verder was ik eigenlijk al van plan zo min mogelijk nieuwe dingen aan te schaffen. Eind oktober weer jarig en iedereen wil nu alweer weten wat ik graag wil hebben. Het is moeilijk genoeg om daar iets voor te verzinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dit in september al gedaan en eigenlijk viel dat heel goed mee! Voor oktober gaat dit niet haalbaar zijn, ik moet nieuwe laarzen hebben want ik mijn huidige passen mijn (nieuwe) steunzolen niet en is het hobbybeurs, daar kijk ik al maanden naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog even een bericht.
  Ik heb mij in elk geval al aangemeld via de website.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk inititatief! Helaas heb ik veel spullen nodig voor school deze maand, en eind van de maand een Halloween feest waar ik nog een kostuum voor moet maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Was ik toch al van plan, maar wat moeten de mensen, die mee een cadeau willen geven wanneer ik jarig ben?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop zowiezo enkel wanneer het echt nodig is dus 'niets' kopen in oktober zou voor mij totaal geen probleem zijn. Indien ik daarentegen komende maand 'iets' tegenkom wat ik zou kunnen gebruiken en wat zeer sterk afgeprijsd is, zou ik het niet laten liggen net omdat in oktober consumenten worden aangespoord om niets te kopen. Indien ik ondanks dat het consumindermaand is 'iets' wat sterk afgeprijsd is niet koop en het dan principieel pas in november zou kopen, zit de kans erin dat ik hetzelfde product dan niet meer tegen reclameprijs vind...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met de 21% btw is het voor veel mensen misschien ineens veel minder verleidelijk om iets nieuws te kopen? Goed initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij weten heel veel mensen niet eens wat die verhoging inhoud/op welke gebieden deze is. Daarbij ook vaak niet hoeveel 2% is...

   Verwijderen
 10. Zulke dingen zijn het beste een maand eerder te besluiten. Zulke dingen moet je niet op het laatste oment beslissen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. heb dit jaar behalve een paar winterlaarzen die sterk afgeprijsd waren van 170 naar 60 euro van het merk schoenen wat met mijn moeilijke voeten altijd goed zit en ondergoed en sokken nog helemaal geen nieuwe kleding gekocht en in oktober ga ik alleen een nieuwe kabel voor mijn t.v. en verg kopen , dit heb ik al een jaar uitgesteld,maar nu dan toch maar wel een keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hoef niet heel veel nieuwe kleding aan te schaffen. Maar een enkele trui, blouse en broek is denk ik toch nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ga met je mee doen hoor! Helemaal niets kopen in oktober behalve de eerste levensbehoefte! Voor jou als proffesioneel consuminderaar moet dat zeker gaan lukken! Fijne avond

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kopen deze maand helemaal niks nieuws in ieder geval
   Maar hebbem wel zojuist een pan kippensoep die wij over hadden weggegeven aan onze buurman die alleen is
   Groeten Gea

   Verwijderen
 14. Leuk initiatief! Ik heb me ook aangemeld en doe mee. Las het vandaag pas, maar ik denk dat het wel gaat lukken. Ik koop al erg weinig nieuw en hoef me daar niet op voor te bereiden. Wel zit ik een beetje met een paar verjaardagen maar goed, dat is dus de uitdaging. Kijken of ik nog iets in huis heb voor de jarigen.
  Enneh...eerlijk gezegd, als ik echt tegen een enorm koopje wat ik nodig zou hebben [zou zo gauw niet weten wat] aan zou lopen dan koop ik het echt wel. Maar de uitdaging blijft om dat te voorkomen.
  groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jammerdat buffertje getopt is met bloggen en alles heeft verwijderd

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je hebt gelijk. De blog van Buffertje bestaan nog wel, maar de inhoud is compleet verwijderd. Foetsie! Waarom?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk initiatief. Ik heb mij ook aangemeld. Ik ga er wel de interpretatie aan geven dat ik niets nieuws voor mezelf ga kopen. Heb enkele verjaardagen waar ik echt iets nieuws gerichts voor ga kopen. Wilde eigenlijk nieuwe winter laarzen tot aan mijn knie. Deze aanschaf moet dan een maand wachten. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik las eerst "Niks kopen de hele maand" dat leek me veel te zwaar, maar toen ik beter las, stond er niks NIEUWS kopen.
  Nu, dat is voor mij een stuk makkelijker, bijna al onze spullen komen van marktplaats, kleding etc ook. Net een hele doos warme truien gekocht voor 10 euro. Ik hoef dus mijn uitgavepatroon niet zo erg aan te passen om niks nieuws te kopen.

  Echter aan huishoudgeld geef ik wel veel te veel uit, 100 euro per week voor 1 volw en 2 pubers, dus daar ga ik wel mee aan de slag.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gaat deze maand niet lukken, net een nieuwe leren jas gekocht.
  Ik ben nu zo lekker zuinig met het huishoudgeld dat een nieuwe jas van 150 er gemakkelijk af kan. en 2 kilo eraf. Jippy

  BeantwoordenVerwijderen