Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 18 september 2012

Sparen bij Menzis

Als het aan zorgverzekeraar Menzis ligt, dan kun je voortaan bij hen sparen!
Wat kun je sparen?
Punten die geld of korting opleveren.
Als je gezonder gaat leven, dan krijg je korting op sportkleding, een rollator en ook op een deel van het eigen risico of de aanvullende verzekering. Je kunt in 3 jaar tijd in totaal 250 euro sparen.
De verzekeraar wil geen 'zorgpolitie' om te controleren of verzekerden ook echt zijn gaan sporten of opgehouden zijn met roken. Het uitgangspunt is vertrouwen.

Heel opmerkelijk vind ik dat. Je krijgt dus maximaal 250 euro korting louter alleen op basis van vertrouwen!

Het is natuurlijk ook heel moeilijk te realiseren en veel te arbeidsintensief (dus geldverslindend) om te controleren of mensen, die zeggen dat ze gezonder zijn gaan leven, dat ook daadwerkelijk doen.
Verder is het zo, dat in de publiciteit alleen gesproken wordt over beloning aan mensen die willen gaan sporten, of willen stoppen met roken, bloeddonor of mantelzorger willen worden.  Onduidelijk is of je die korting ook krijgt als je al lang sport, jarenlang niet rookt of zelfs nooit gerookt hebt, bloeddonor bent of dat je je inzet als mantelzorger.  Verdienen deze mensen ook een beloning? Het geven van een beloning levert qua gezondheidswinst, dus winst voor de zorgverzekeraar, niets op, want ze kosten de zorgverzekeraar al minder dan de ongezond levende verzekerden. Toch zou ik het heel oneerlijk vinden als mensen met een gezondere levensstijl geen korting konden krijgen.
Het zijn nog maar plannen. Ik ben benieuwd of de plannen doorgaan en in welke vorm.
In ieder geval is het een zeer goede PR stunt van de zorgverzekeraar.
Ik ben klant bij een andere verzekeraar, dus ik ben benieuwd of mijn verzekeraar ook dergelijke plannen ontwikkelt. Ik zwem, rook sinds 1973 niet en ben al jarenlang mantelzorger. Zou ik ook een leuke financiële compensatie krijgen?

9 opmerkingen:

 1. hahahha ik dacht hetzelfde. Ik rook niet (nooit gedaan) en ben fanatiek hardloopster. We zullen zien of Unive volgt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben heel benieuwd. Mijn zoon heeft een lichamelijke beperking, werkt met een Wajong-uitkering, rookt niet maar sport wel. Als hij zo zijn eigen risico kan beperken, wordt het interessant. En hij is verzekerd bij Menzis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op zich geen slecht idee, maar nog wel wat kortzichtig. Als het dan ook gaat gelden voor mensen die al wel gezond leven, dan zullen ze er wel een berg klanten mee trekken. Maar zou je dan niet gewoon een beetje minder premie moeten gaan betalen, in plaats van het achteraf terug te krijgen.
  Maar goed, een begin is er, nu nog even verder uitdenken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit komt op mij over als een publiciteitsstunt, we kunnen binnenkort immers weer naar een andere zorgverzekeraar overstappen. Wie weet spreekt dit idee juist de iets gezonder levende mensen wel aan en hoopt menzis zo meer kosten te besparen?
  Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lijkt me een lokmiddel en als het alleen geld voor mensen die vanaf nu gezonder gaan leven erg oneerlijk tegenover mensen die al jaren gezond leven ,want die krijgen dan geen korting? en betalen dus de korting. net als de vaste klanten van een energieleverancier die opdraaien voor de kortingen en kados van nieuwe abonnementen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dit een slecht idee. Immers mensen die roken kosten de staat minder, omdat ze eerder sterven.

  Ik vind dit verkeerde stimulatie, zorgverzekeraars zouden dit niet mogen doen maar dit is eerder aan de overheid. Hoe controleer je dit dan? Schaf een belasting op verkeerd voedsel (fastfood, snacks, chips etc) in en gebruik deze om bijv. groente en fruit goedkoper te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt niet helemaal wat je zegt. De roker gaat wel een paar jaar eerder dood maar heeft de laatste jaren van zijn leven al meer gekost aan zorg. Die kosten worden door de niet-roker totaan diens dood niet gehaald!! We hebben het wel over gemiddelden.

   Verwijderen
 7. En wat als mensen niet in staat zijn te sporten? Ik vind het aan de ene kant een leuk idee, maar net als iemand al schreef; het wordt weer tijd om de verzekeringen na te lopen en dit is (denk ik) 1 van de eersten die een lokroep doen.....Ik zit al jaren bij unive, bevalt me prima, ik kan zelfs via mn werk bij menzis verzekeren, maar dan ben ik nog iets duurder uit dan nu bij unive. En ik ben daar tevreden over, dus zulke lokkertjes zullen mij niet over de streep trekken. Plus het feit dat het over 3 jaar uitgesmeerd wordt, wat als er in 2014 nóg meer bezuinigd moet worden en menzis hier weer op terug moet komen?

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goedemorgen!

  Graag reageer ik op het blog. Je vraagt je af of je de korting ook krijgt als je al gezond leeft. Het antwoord is simpel: ja! Het gaat niet persé om de verandering maar om het feit dat je gezond bezig bent. Kijk maar eens op www.menzis.nl/samengezond.

  @Boukje Als mensen niet in staat zijn om te sporten zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om te sparen. Daar hebben mensen zelf ook een stem in. Op ons cocreatieplatform www.teamtopzorg.nl mag iedereen meedenken over het toevoegen van andere spaarmogelijkheden. Je bent er van harte welkom. Ook als je niet bij ons verzekerd bent.

  Met vriendelijke groet,

  Antina van der Veen
  Webcareteam Menzis

  BeantwoordenVerwijderen