Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 17 september 2012

Verschillende supermarkten of 1 supermarkt?

Volgens een onderzoek zou je minder geld uitgeven als je je voor je boodschappen beperkt tot 1 supermarkt. Klik hier voor het bericht over het onderzoek.
Waarom ben je meer geld kwijt als je boodschappen doet bij meerdere supermarkten? Je zou je dan bij meerdere supermarkten laten verleiden tot het kopen van artikelen die je eigenlijk niet nodig hebt,  waardoor je meer boodschappen koopt. Dus het slimme verkoopbeleid van de supermarkt zorgt er door middel van verkooptrucs dat jij extra dingen koopt.

Voor mij gaat dat niet op. Ik loop rustig door de supermarkt met alleen nuttige aanbiedingen en verder helemaal NIETS. En ik koop die aanbiedingen alleen als ze daar inderdaad goedkoper zijn dan in andere winkels. Als ik bijvoorbeeld in de Aldi ben, koop ik nooit tomatenpuree. De euroshopper variant van AH is aanmerkelijk goedkoper en dus koop ik die. Aldi heeft wel producten die goedkoper zijn dan AH artikelen, maar dat geldt lang niet voor alles. Dus shop ik dan weer eens hier en dan weer eens daar.
Het is heel goed om je eigen aankoopbeleid eens tegen het licht te houden. Koop jij alleen wat je nodig hebt en profiteer je optimaal van reclames, of laad je je kar vol met zogenaamde aanbiedingen die goedbeschouwd niet goedkoop zijn?
Laat jij je in de supermarkt verleiden tot aankopen?

17 opmerkingen:

 1. Ik maak altijd een lijstje dus ik koop nooit extra dingen. Soms neem ik wel extra mee als iets wat ik op mijn lijstje heb in de aanbieding is, zoals koffie of fruit.
  Maar toch doe ik mijn boodschappen meestal wel bij de AH, omdat ik er naast woon. Soms wil ik ook wel naar de Lidl, maar sommige dingen hebben ze daar niet en meestal is er bij de Lidl hier in de buurt een enorme rij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop bijna alleen wat op het lijstje staat. En ik ga naar diverse supermarkten voor aanbiedingen.
  Ik ben niet echt gevoelig voor extra dingen. Met mijn dieet kun je 95% van de producten in een supermarkt laten liggen.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze week is wel een uitdaging. Ik wil proberen van 35 euro rond te komen voor de boodschappen. We zijn meestal met zijn tweetjes. Morgen komt oudste zoon en nog iemand mee eten.
  Benieuwd hoe ver ik kom totdat het salaris weer wordt gestort.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze gaan hier inderdaad wel een beetje uit van een vreemd soort consument; wie speciaal voor aanbiedingen naar een specifieke supermarkt gaat, kan volgens mij best zijn/haar hand op de knip houden. Ik haal soms wel eens dingen specifiek bij 1 winkel, maar dan blijft het daar ook bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb echt 3 winkels waar ik boodschappen doe,standaard.Meeste bij AH,voor een paar specifieke zaken naar de Co-op en dan nog voor weer een paar andere zaken naar de Aldi.Ik doe alles lopend en neem nooit iets extra's mee,al was het maar omdat het ook extra gewicht is wat in de rugzak moet.Ik weet zo goed als alle prijzen uit m'n hoofd, dus af en toe verschuift er ook weleens wat naar een andere winkel.Voor mij telt dus dat ik juist veel goedkoper uit ben door verschillende winkels te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja ook 3-4 verschillende winkels en met een grote voorraad heb ik zelden iets echt hard nodig. Maar als ik dan een heel enkele keer iets wil maken met wat niet op voorraad is ga ik naar de dichtsbijzijnde supermarkt en koop alleen dat.
  Jezelf in de hand houden en lijstjes maken voor 98% is voor mij voldoende.
  Ik kijk wel altijd bij de afgeprijzde artikelen of er iets bij zit wat ik toch altijd in huis heb en schaf dat dan met korting aan.
  Maar me laten verleiden laat ik me eigenlijk nooit, misschien 1-2x per jaar en ach dat is niet zo erg toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Off topic: ik trof net dit bericht http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/17/gezonde-leefstijl-zorgverzekeraar-menzis-beloont-dat-met-spaarpunten/
  Jij zou zeker voor korting in aanmerking komen ZuinigAan, vanwege je verleende mantelzorg, je zwemmen, en misschien nog wel meer. Moet je natuurlijk wel bij Menzis verzekerd zijn. Ik weet niet of het voor AnderZorg, die is van Menzis, ook geldt. Want AnderZorg is al de goedkoopste. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind wel dat ik me voordeel doe door in meerdere supermarkten te kopen. Ik doe alle boodschappen per fiets dus heb geen vervoerskosten in rekening te brengen. Ik volg heel goed de aanbiedingen, vergelijk prijzen,knip bonnetjes en wissel die in, ga naar de winkel die op dat moment het beste is wat betreft prijs en kwaliteit.Zijn er speciale aanbiedingen dan sla ik daar een voorraadje van in. Ik laat me nooit verleiden tot nutteloze aankopen want dat is gewoon een kwestie van discipline : wat ik niet echt nodig heb of zal gebruiken, koop ik gewoonweg niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik koop voordelig bij verschillende winkels. Mijn bio-levensmiddelen komen via internet. Behalve die artikelen,die bij de gewone supermarkt goedkoper zijn. Dan fiets ik even daar langs.En aanbiedingen koop ik alleen,als ik het normaal ook eet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar bestel je jouw bio-levensmiddelen precies?

   Verwijderen
 10. Ik koop eigenlijk alles bij AH. Met een 36-urige werkweek heb ik echt geen zin om daarna nog supermarkten af te struinen.
  Ik let wel op wat ik koop en wijk zelden van mn lijstje af. Daarmee kan ik over het algemeen netjes binnen budget boodschappen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zelfde als hierboven, alles in 1 supermarkt. We werken allebei full-time en hebben een kleine. Ik heb ook geen zin om mijn spaarzame tijd te spenderen aan het afstruinen van supermarkten en aanbiedingen.

  Ik maak een lijstje en hou me daar aan. Dat scheelt al een slok op een borrel

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wij kopen bij verschillende supermarkten en de markt en wij kunnen goed, met een lijstje, alleen de dingen kopen die echt nodig zijn. heel af en toe gaat er iets mee dat afgeprijsd is en waarvan we zeker zijn, dat het ook echt gebruikt wordt. ook wij hebben inmiddels een lekkere voorraad aangelegd, zodat ècht nodig, weinig voorkomt. da's handig want meestal kunnen we dan wachten op reklames of aanbiedingen en dat scheelt op jaarbasis ècht heel veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor ons werkte het niet om in alle 4 de supers die dit dorp rijk is onze boodschappen te doen; het is te tijdrovend en aan het einde van de rit minder voordelig dan wanneer we het bij eentje houden en wat specifieke boodschappen bij de budgetsuper. Ik werk nu met de weeklijst, duik onderin de schappen en werkt voor ons prima zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk dat het zeker wel loont voor mij om naar verschillende supermarkten te gaan. Soms gaat er wel eens wat extra mee, maar geen dingen die we niet nodig hebben of niet gebruiken ofzo. De verschillende aanbiedingen bij de diverse supermarkten zijn het denk ik wel waard om er toch meerdere te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het meeste koop ik bij de AH en de Lidl. Ik weet dat ik bepaalde artikelen bij de appie goedkoper kan kopen dan bij de lidl (bijvoorbeeld melk...) en zuivel is vaak bij de appie ook voordeliger. Op de markt koop ik vrij weinig, kan dan beter naar de lidl gaan. Jumbo kom ik zeer weinig, alleen die dingen die onze appie dan weer niet heeft, haal ik daar eens in de zoveel tijd weg.

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zuivel bedoel ik dan yoghurt en toetjes...

   Verwijderen