Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 16 oktober 2012

Comfortabel en warm

Alleen op de benedenverdieping gebruik ik de centrale verwarming. Alleen als het hard vriest, gaan de radiatoren in de slaapkamers en de badkamer open. Dit is om te zorgen dat de verwarmingsinstallatie niet stukvriest. Ook heb ik bijna altijd op mijn slaapkamer het raam een flink stuk open, dus is het in de winter fris op de slaapkamer. Ook nu, in de herfst, wordt het al behoorlijk koud op de slaapkamer. Frisse lucht is fijn, maar toch houd ik van een warm bed. Hoe los ik dat op zonder mezelf op grote kosten te jagen?
Heel simpel: een elektrische deken!
Mijn eenpersoonsonderdeken neemt 50 watt stroom. Ik heb de deken een uurtje aan voordat ik ga slapen. Als ik in bed stap, dan gaat hij uit.
Wat kost dat? Een kWh kost €0,22. Daarvoor kan ik 20 uren de elektrische deken aan hebben (20x50 = 1000 watt = 1 kWh). Dit betekent dat elke dag een uur de deken aan mijn ongeveer 32 cent per maand kost.  Kijk, dat noem ik nog eens goedkoop, maar toch comfortabel en warm slapen.

17 opmerkingen:

 1. Dat is zeker lekker goedkoop! Ik hou ook van een warm bed..Dus wellicht ga ik ff rondneuzen voor ook zo`n deken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ook lekker en vrij effectief is: een warm dekentje in bed. Als je daarop gaat liggen, warm je veel sneller op dan op je onderlaken. Je bed is natuurlijk niet warm als je gaat liggen, wat met zo'n elektrisch dekentje wel het geval is, maar aan de andere kant kost het geen stroom :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zo'n grote ovalen kruik. Het water warmt deels op de kachel en wordt de andere ochtend gebruikt voor het toilet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons staat op de 1e verdieping de cv wel aan op de kinderkamers en de badkamer. De kinderen spelen en leren en die laat ik niet in de kou zitten. In onze slaapkamer staat ook altijd het raam op een kier en is de cv uit. Alleen als we gaan slapen doe ik het raam dicht (behalve in de zomer) anders wordt ik wakker met nekpijn. Ik lig er dan ook precies onder. Wel het ventilatierooster open voor frisse lucht. Koud is het vrijwel nooit. Heel soms als de wind precies op de achterkant van het huis staat. Een electrische deken ken ik wel van toen ik vroeger bij mijn oma logeerde, was heel fijn omdat het daar echt koud was.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Koude onderlakens kun je s winters vervangen door flanellen lakens, voelt veel aangenamer aan als je in bed stapt. Trek ajb de stekker uit het stopcontact, behalve tijdens het uurtje opwarmen, of maak gebruik van een stroomonderbreker. Weet iemand of een el. deken ook stroom gebruikt als hij "uit" staat of is het dan ook een standby-stroomvreter?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lig met een kruik in bed, eerst tegen mijn buik en dan op mijn voeten, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is zeker stukken goedkoper dan een vent in bed;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als het echt koud is, leg ik als onderlaken een dun fleecedeken. De fleece voelt direct lekker warm en zacht aan. Ik gebruik geen elektrisch deken meer omdat ik met zo'n fleecedeken al even vlug 'warm' lig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Naast een warme echtgenoot, gebruik ik een knuffelzak in bed. Deze, de knuffelzak, gaat elke avond 3 min. in de magnetron en leg deze vaak bij mijn ijskoude voeten, welke niet in de buurt van echtgenoot mogen komen;(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb de radiatoren een heel klein beetje open boven. En ook in de hal beneden en in de berging ook. Dat voorkomt een koudeklap als je de deur van de woonkamer open doet en kost volgens mij bijna niets. Sinds kort heb ik HR++ glas boven. Dat scheelt echt enorm, ook al stook ik in feite alleen beneden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ter voorkoming van kou in de woonkamer heb ik ook de radiator in de hal bij de voordeur open staan.

   Verwijderen
 11. Ik heb juist net de elektrische dekens weggehaald. Ik had het vermoeden dat dit nou juist onze elektra omhoog zou jagen :) Ik lig nu met een kruikje of, als mijn dochtertje in bed kruipt tegen haar aan:) ...ons verbruik was zo gigantisch hoog, dat ik nu een 'oogje' heb op alle elektrische apparaten....ik moet eerlijk zeggen, dat mijn oudste dochter en ik ook vaak in slaap vielen terwijl hij nog aan stond...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hier nog niet echt verwarming aangehad ,alleen af en toe even electrisch kacheltje aan om de kou en de kalmmigheid uit huis te halen en mijn dochter heeft op haar kamer een electrisch kacheltje, zelf slaap ik zomer en winter zonder verwarming en met het raam open, ik vind het juist lekker zon koud bed wat dan langzaam aan steeds warmer word en een kruik gebruik ik alleen als ik grieperig ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb boven ook niet de verwarming aan, als het heel koud is doe ik een extra deken op bed, of hou dik mijn sokken aan :)

  Groetjessss Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 14. nog goedkoper is zonder elektrische deken ;o). ik heb ook de verwarming op de slaapkamers en douche niet open staan.
  net als jij alleen als het streng vriest 's nachts de radiatoren open draaien, maar overdag draai ik ze weer dicht.
  En met koud winterweer verwarm ik een kersenpittenkussen in de magnetron voor mn koude voeten en leg ik geruime tijd vóór ik naar bed ga mn nachthemd over de verwarming. dan is die ook lekker warm als ik ga slapen. en dat is echt heerlijk, dan houd je het ook lekker warm in bed en kost ook niet veel enrgie.
  groetjes, vrolijksparen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier ook geen elektrische deken of iets. Gewoon zo in bed stappen, is snel genoeg opgewarmd. Hoe minder pyama-spul hoe beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik geloof best dat zo'n elektrische deken lekker warm is als je naar bed gaat. Maar wat ik in de herfst/winter altijd zo verschrikkelijk vind, is het uit je bed komen 's ochtends als het in je slaapkamer koud is.
  Daarom staat bij mij overdag lekker de verwarming aan op mijn slaapkamer, 's avonds is het dan meestal een graad of 19 a 20. Als ik dan 's ochtends wakker wordt, is het meestal afgekoeld tot een graad of 17, dat is al vrij koud om eruit te komen, vind ik, maar dat gaat net.
  Ik denk dat een elektrische deken voor mij juist een reden zou zijn om nog langer in bed te blijven liggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen