Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 17 oktober 2012

Een auto???

In verband met mijn reizen naar het verzorgingshuis waar mijn moeder woonde, heb ik, om spullen mee te kunnen nemen een 10 jaar oude auto geleend van een vriendin van mij. Ik deed mijn eigen oude auto in maart 2008 weg. Het is lang geleden dat ik in de tijd van 2 weken zo veel gereden heb.

En raad eens, ik vond het hartstikke leuk om te rijden! Wat een vrijheid om geen rekening te hoeven houden met dienstregelingen, je rijdt door hoosbuien heen, gewoon tot aan je voordeur!
Ik moet jullie zeggen, ik krijg heel erg veel zin om weer een auto te hebben. Het lijkt me héérlijk!

Maar ....... eigenlijk heb ik helemaal geen auto nodig. Het is onzin om zelf een auto te hebben. Ik hoef nu niet meer naar mijn moeder, ik mag hem vanwege een tekort aan parkeerplaatsen, niet gebruiken om naar mijn werk te gaan. Waar heb ik hem voor nodig? Ik zou een auto alleen gebruiken voor plezierritjes en eigenlijk kan dat naar mijn gevoel echt niet. Het hebben van een auto kost handenvol geld en waarom zou ik? Kijk - als ik kinderen  met kindertjes zou hebben die ver weg woonden, dan zou dat een prima reden zijn om een auto te hebben. Nu woont jongste dochter  in Wageningen, maar die kan met haar OV chip in het weekend gratis naar mij toe reizen.
Mijn verstand zegt doe het niet,  maar ondertussen lijkt het me geweldig om een auto te hebben. Dus ik denk niet dat ik het doe, ik ben daarvoor veel te verstandig.

30 opmerkingen:

 1. Ik heb ook een auto en ja.. als ik naar mijn werk moet is het erg handig..maar net wat je zegt een auto kost klauwen vol geld. Zeker met de benzineprijzen van nu!
  Ik zit er aan te denken om hem volgend voorjaar te verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach ja, meestal is het leuk om verstandig te zijn maar soms denk je: was ik maar wat minder verstandig! Heel herkenbaar hoor. Groetjes, Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Greenwheels zou een optie kunnen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb mijn auto ook weggedaan een jaartje geleden en ik weet precies hoe je dat voelt.
  Ook ik doe het niet omdat ik weet dat het handen vol geld kost maar soms dan denk ik wel eens wat zou het makkelijk zijn. Wij gaan lekker niet voor de makkelijkste weg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, Greenwheels is ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En af en toe een auto huren,hoe is dat kostenplaatje?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kunt ook zo nu en dan een auto huren, dat is nog altijd vele malen goedkoper dan eentje kopen. Dan onderhoud je je vaardigheden ook nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een auto hoeft niet handenvol geld te kosten. Je kunt bijvoorbeeld een auto nemen waar je geen wegenbelasting voor betaald. Denk aan bijvoorbeeld een Toyota Aygo, kost ook niet veel qua aanschaf en onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je een auto niet echt dagelijks nodig hebt, dan is af en toe een auto huren een goede optie. Vooral als woon-werk goed te doen is met de fiets of OV.
  Zo hou je routine in het rijden en het plezier in het weten dat je zelf de kosten in de hand houdt door bewust te huren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er zijn tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden om een auto af en toe te gebruiken, kijk ook eens op www.snapp.nl, peerby.nl en spullendelen.nl.
  Zelf heb ik net een nieuwe gekocht een D*c*a Log*n, goedkoop, groot en hogere zit dan kleine auto's. Ik rij graag en vaak en in de drie maanden dat ik de nieuwe heb is hij al zeker 10x helemaal volgeladen geweest, iets wat ik met een kleinere auto zoals de bovengenoemde Toyota nooit had kunnen vervoeren. Bovendien woont mij8n vriend nogal afgelegen en daar is dan ook geen OV.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou mijn auto voor geen goud kwijt willen, het geeft een ontzettend gevoel van vrijheid. Mijn auto is inmiddels 6 jaar oud, superzuinig, vrij van wegenbelasting en de verzekering is €20 per maand. Dat vind ik een vrij lage prijs voor de vrijheid die ik ervoor krijg. De brandstof en het onderhoud komen er natuurlijk nog bij. Met de huidige benzineprijs is dat ongeveer €0,09 per kilometer en het onderhoud is ongeveer €175 per jaar (Toyota, ik heb er zelden iets mee, behalve regulier onderhoud).

  Ik heb 'm voor m'n werk ook niet meer nodig, maar hoef me geen zorgen te maken over fietsen in het donker en ben ook niet altijd afhankelijk van een ander of de dienstregeling als ik ergens heen wil dat niet te fietsen is. Ik zou ook zeker geen honderden euro's aan een auto uit willen geven, maar voor dit geld bezuinig ik liever eerst op allerlei andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf ben ik, toen ik net mijn rijbewijs had, ook een tijdje lid geweest van Greenwheels.

  Het ligt eraan of er een Greenwheels standplaats in de buurt is. Je kunt bij wijze van spreken een Greenwheels in de straat hebben staan, dan is het net of je een eigen auto voor de deur hebt. Maar je hebt er weinig aan als je eerst een eind moet fietsen om in een Greenwheels te stappen (tenzij je bijvoorbeeld inkopen hebt gedaan bij Ikea of Intratuin, dan kun je snel de spullen thuis afzetten en dan de auto wegbrengen).

  Het Greenwheelssysteem over het algemeen vind ik goed.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou ook kijken naar huurauto's. Greenwheels is vooral handig als je ergens heen moet, daar niet te lang blijft, en weer terug komt. Het kost namelijk ook per uur een bepaald bedragje, dus voor mij was het niet handig om ermee naar mijn werk te gaan. Het 9 uur stilstaan terwijl ik werkte zou dan iets van 20-40 euro kosten. Dus niet voor mij. Maar als je bijv. af en toe iets groots wil vervoeren of een paar uurtjes bij iemand op bezoek wil die moeilijk per openbaar vervoer te bereiken is, of als je met z'n drieën reist of zo, dan kan het wel voordelig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja, herkenbaar. Het is wel zo heerlijk om overal even heen te kunnen rijden, vooral met dit weer. Ikzelf deed dat dan, uit gewoonte, weer veel te vaak en dan lopen de benzinekosten weer enorm uit de hand. Ik heb vorige week 'mijn auto'(waar ik altijd in tufte) verkocht en we hebben er nu nog een. Helemaal zonder auto zouden wij echt niet willen, dat is met een gezin erg lastig. Knap als je dat heerlijke gevoel van iets te willen kopen wat je echt graag wilt, kunt weerstaan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ben jij niet bang dat je je al zo lang suf bezuinigd en je vrij weinig gunt op een dag tot de ontdekking komt: ships nu ben ik financieel vrij maar ik kan niks meer wegens leeftijd en medische problemen. Soms mis ik een hier en nu overweging bij je. Dit betekend niet dat je rucksichloos moet leven maar jezelf wat gunnen lijkt me ook goed. In dit geval het plezier en de vrijheid van een autootje.
  groetjes Jacqui

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Met de (OV) fiets en de trein samen beweeg je meer dan met de auto van deur naar deur. Gezond. Je kunt als je 65 bent een dalvrijkaart kopen voor 40 euro per maand. Een auto is altijd onvoorspelbaar wat betreft de kosten
  Groetjes
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En misschien kan je met je vriendin afspreken dat je af en toe haar auto leent tegen een redelijke vergoedig per kilometer, zodat zij ook nog een potje kan opbouwen voor onverwachte kosten en voor de vaste lasten natuurlijk. Afschrijving onderhoud verzekering belasting en reparaties zijn volgens mij voor de meest voordelige auto altijd minimaal 150 euro per maand en vaak ( veel) meer. En dan moet je nog tanken en vergeet het parkeren ook niet!
   Groet
   jannie

   Verwijderen
 17. Ik heb een auto. Ik heb hem ook echt niet nodig, kan op mn fiets naar mn werk, de school is dichtbij en alle winkels zijn hier in het dorp. We hebben een trein en busverbinding naar de stad maar toch heb ik er 1 aangeschaft. Waarom? Ik wilde niet afhankelijk zijn van de auto van mn ouders. Wanneer ik nu ineens spontaan bedenk; het is mooi weer, we gaan naar lauwersoog/schildmeer, dan kan dat! Ik tank 1 keer per maand voor rond de 70/80 euro (ligt aan de prijs op dat moment). Ik betaal mijn verzekering per jaar, hoef ik niet voor te gaan sparen. Mn wegenbelasting is 40 euro p/m. Tuurlijk kost het geld, maar man wat een vrijheid heb ik nu. Neem alleen al de boodschappen voor een verjaardag. Voorheen fietste ik me suf om alles in huis te halen en nu kan ik in 1 ritje alles halen. Even snel naar de stad op en neer voor iets wat ik hier niet kan vinden? Hup de auto in en niet hoeven te denken; hoelaat gaan die treinen en bussen eigenlijks? Het is een afweging die je helemaal zelf moet maken. Ik heb uitgerekend of ik het geld maandelijks kon missen en toch zo kon blijven leven als ik wou en datgene sparen wat ik wou en ja, dat kon. Zonder zou ik me ook prima redden hoor, alles dichtbij, maar toch.....

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben auto afhankelijk vanwege persoonlijke redenen maar vroeger ervaarde ik net zoveel vrijheid met de fiets. Met het geld wat je bespaart kan je ook af en toe een taxi nemen.
  Vandaag €500 euro kwijt omdat ik door een schroef gereden ben en band &velg vernieuwd moesten worden. Tja, daar gaat dan je zuinige spaargeld weer...grrr

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik tank elke maand voor 40 euro, ook als de tank niet leeg is gooi ik er voor 40 euro bij. Voor onderhoud leg ik wat per maand op zij en ik hoef geen wegenbelasting te betalen.
  Vaak hebben garage`s een soort anwb vezekering die goedkoper is dan de ouderwetse anwb.
  Ik zou hem niet willen missen, zo`n vrijheid.
  hier geen sportschool of dure abbonementen (eigenlijk geen èèn)De auto is mijn luxe die ik me gun en verder doen we zuinig aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja het is een keuze. Zelf heb ik een nieuwe kleine auto aangeschaft, zuinig en geen wegenbelasting. Natuurlijk het blijft geld kosten maar de vrijheid is geweldig. Je moet niet vergeten dat het OV ook prijzig is. Liever iets meer bezuinigen op andere dingen dan de auto weg doen is mijn mening!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja het is een keuze. Zelf heb ik een nieuwe kleine auto aangeschaft, zuinig en geen wegenbelasting. Natuurlijk het blijft geld kosten maar de vrijheid is geweldig. Je moet niet vergeten dat het OV ook prijzig is. Liever iets meer bezuinigen op andere dingen dan de auto weg doen is mijn mening!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Delen met een vriendin die hem ook niet dagelijks nodig heeft voor werk lijkt me een heel goed alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wij hebben een kleine camper met hefdak die we, indien nodig, gewoon als vervoermiddel gebruiken. Goedkope vakanties en altijd 'n auto als het nodig is. We wonen in een klein dorp in Drenthe waar de bus zo af-en-toe langs komt. Met OV van hier naar Schiphol vraagt net zoveel tijd als van Schiphol naar Spanje!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Zuinigaan. Heb je al eens gekeken naar een klein zuinig autootje? Bijvoorbeeld Toyota Aygo, Citroen C1, Peugeot 107, Renault Twingo, Fiat Panda, Kia Picanto, Hyandai I10? Deze auto's zijn relatief goedkoop in aanschaf (rond de 8000 euro voor een instapmodel. Daarnaast zijn ze zuinig in verbruik en hoef je geen wegenbelasting te betalen. Ben benieuwd of je al rondgekeken hebt, want ik ben me ook aan het orienteren op een autootje. Weet alleen nog niet welke ik moet kiezen. Laat je iets weten?

  Liefs Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk zou ik geen nieuwe auto kopen. En al helemaal geen boodschappenwagentjes. Alles binnen de stad is meestal wel gemakkelijk te fietsen. Moet je als forens de snelweg op dan zou ik persoonlijk niet in een dergelijk klein wagentje de weg op. Leuke autotjes als je ze tweedehands dus voor een leuk prijsje op de kop kan tikken.

   Verwijderen
 25. Ik heb ook niet altijd een auto nodig. Toch vind ik het wel fijn om er een voor de deur te hebben. Je weet maar nooit wanneer je ooit de auto nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Een auto kost zelfs geld wanneer hij stilstaat. Maar ik geloof graag dat er manieren zijn om de kosten te drukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Sinds dat ik niet meer gratis met het ov kan, schrok ik echt van hoe duur het openbaar vervoer is. Nu heb ik een kia picanto gekocht in Breda. Lekker goedkoop, zuinig en licht op de weg. Ben er echt super blij mee, want ik heb een auto nodig.

  BeantwoordenVerwijderen