vrijdag 12 oktober 2012

Nog later AOW?? !!!

Op 1 oktober verschenen berichten in de media dat een latere AOW-datum nog sneller ingevoerd zou worden dan bij het Kunduz-akkoord overeengekomen was. Dat was op de dag dat mijn moeder overleed. Op zo'n moment gaat dat allemaal langs me heen, het voelt nu als een overval. Was het nog maar kort geleden zo dat het er op leek dat ik de dans ontsprong en op 6 december 2017 met pensioen kon. Mensen die later geboren waren zouden later met pensioen gaan, maar dat gold toen nog niet voor mijn jaargang.
Toen, heel kort geleden, bleek dat ik na mijn 65e nog 9 maanden door moest werken. Nu, met de nieuwe plannen, ben ik echt al bijna 66 jaar voordat ik AOW krijg! Weer een paar maanden erbij! En het duurt nog ruim 6 jaar voordat ik 66 jaar word.

Ik krijg het gevoel dat me een worst wordt voorgehouden: echt waar! je krijgt op moment X je AOW, en dan is het bijna zo ver en dan is die worst weer een stukje verderop en is het moment X weer een stukje opgeschoven. Ik ben heel benieuwd wanneer uiteindelijk mijn AOW ingaat, zou ik dan al bijna 70 zijn?
En zal ik dan zó naar mijn werk gaan?

14 opmerkingen:

  1. Tja, die "grapjes" maak ik wel met collega's, dat we wel op tijd de rollator moeten bestellen voor op het werk en zo. Ik ben nu 46, moet nu dus ineens nog tot m'n 67e, maar ik verwacht dat het wel 70, 71 of misschien wel 72 wordt. Ik hou er zelfs al ernstig rekening mee dat de hele AOW tegen die tijd niet eens meer bestaat. Althans niet in de vorm zoals we die nu kennen. Dat wordt werken tot je er dood bij neervalt...?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, heel irritant als je zo dicht bij je pensioen zit. Ik begrijp ook niet dat ze niet beginnen met verlengen bij als je nu 50-55 jaar bent ofzo. Dan heb je nog 10-15 jaar om je 'AOW-gat' dicht te sparen. En wat N(euro)otje zegt......wat staat ons straks te wachten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tegen die tijd dat ik zo oud ben is het inmiddels 80 geworden als het al niet ouder is of volledig is afgeschaft.

    Op mijn werk maken we er ook regelmatig grapjes over. Iedereen heeft tzt een invalide plek nodig. De gang moet worden verbouwd om daar alle rollators en scootmobielen kwijt te kunnen en de trap gaat eruit. Daarvoor in de plaats komt een rolband zodat we met onze versleten botten niet meer boven kunnen komen.

    In de hal hangt een digitaal bord: " Tijdens het werk overleden..." Ach ja we kunnen er wel grapjes overmaken, maar eigenlijk is het diep triest. Geld gaat er met bakken uit naar allemaal verkeerde landen die niet met hun geld kunnen omgaan. Klagen omdat ze met 55 met pensioen gaan en veel belasting moeten betalen. Grieken betalen geloof ik 800 euro (als ik het stukje van Aart Staartjes mocht geloven) per jaar. Wat een grap. Hoeveel betalen wij wel niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Moet je voor de grap eens nagaan hoe hoog het percentage werkloze 45 plussers is. En dat zijn dan alleen nog de officieel geregistreerden. NUGgers (niet uitkeringsgerechtigden) laten zich meestal niet inschrijven bij het UWV, dus tellen niet mee. We krijgen later AOW, maar worden steeds eerder afgeschreven voor de arbeidsmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat ik het niet eens meer krijg, of inderdaad op mijn 80e ofzo. Ik probeer er maar niet vanuit te gaan dat ik het krijg en dus mezelf zo veel mogelijk 'klaar' te maken om te stoppen als ik dat wil. Want stel dat je op latere leeftijd ontslagen wordt, dan kom je niet zo makkelijk weer aan de bak. Maar als je er toch niet zo heel ver vanaf zit, dan lijkt me dit verschrikkelijk frustrerend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En je wordt dus ook niet blij van je werk? Dus dat je het niet erg vindt om langer te moeten werken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. het is natuurlijk niet leuk,maar dat geld toch voor iedereen of je er nu dichtbij bent of nog heel lang moet werken,maar ik vraag me toch wel af hoe het moet met de zogenaamde zware beroepen , ik noem er maar een paar , stratenmakers, bouwvakkers, schoonmakers, verplegend personeel, hoe moeten die het zo lang volhouden?, ik zeg niet dat mensen op kantoor het niet zwaar hebben,maar mensen die lichamelijk arbeid hebben, zullen toch meer moeite hebben om zo lang door te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ Neurotje ik denk zodra de babyboom generatie weg is (om het maar zo uit te drukken) er een stabiel evenwicht ontstaat en de AOW leeftijd weer omlaag kan, of iig niet omhoog. Het gaat gewoon geld kosten om de grootste leeftijdsgroep die we hebben te betalen, wanneer zij met pensioen gaan (lees babyboomers). Dit hadden ze in de jaren '70 of iig 'jaren '80 al aan kunnen zien komen, maar op één of andere manier wilden de politici van toen dit niet zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Altijd gedacht dat ik voor mijn eigen pensioen spaarde. Is dus helemaal niets van waar. We zijn ons nu pas bewust dat je pensioen wordt gebruikt voor uitbetaling van gepensioneerden. Ik dachtdat dit alleen gold voor de AOW.
    Als ik me dattijdig bewust was gewest, dan....
    Straks fulltime werken tot je 80e.
    Duurzaam personeelsbeleid, daar praten we veel over.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn vader (boerenarbeider, later in 5 ploegendienst op 'n fabriek) werkte tot z'n 65ste en begon met 14 jaar. Mijn opa (boerenknecht) werkte tot ver in de zeventig en was 11 toen hij mee moest om turf af te graven. Voor ons allemaal (ook voor stratenmakers en bouwvakkers) is het werk lichter geworden dan het vroeger was. Bezuinigd moet er worden dus het is niet zo gek dat de AOW leeftijd omhoog gaat. Ik ben zelf bijna 63 en moet iig 6 à 9 maanden langer doorwerken. Tuurlijk zou ik ook liever op mijn 65ste AOW krijgen (pensioen krijg ik sowieso niet, ben 'n kleine zelfstandige)en dingen doen waar ik nu vaak geen tijd voor heb. Maar dat kan nu eenmaal niet en ik ben zeker niet van plan om daar een punt van te maken. Ik leef nu met veel plzier, werk met veel plezier en zal tzt met veel plezier van mijn vrije tijd genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik herken het gevoel. Ook ik zeg al vijf jaar dat ik over vijf jaar met pensioen kan. Hoelang moet ik dat nog zeggen?

    Marianne
    van Consuminderen met Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Im Duitsland is dit jaar de aow aangepast tot min 25 procent in oost Duitsland en meer dan 10 procentin west Duitsland.
    Fijn dat Duitsland de Grieken zo goed helpt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn vader mocht met 57 stoppen ( scheelde hem 5% salaris)
    mijn schoonvader precies het zelfde ( ze waren allebei ambtenaar)en mochten plaatsmaken voor de jeugd.
    Wij moeten door tot ons 67e dat is 10 jaar in 1 generatie
    dat vind ik wel een heel groot verschil hoor.
    En wat ik begrepen heb is er nu maar een klein percentage dat de 65 echt werkend haalt, dus zullen ook niet zo heel veel mensen werkend de 67 halen,
    kortom ik denk dat het minder oplevert dan gedacht
    Er zijn zoveel werkelozen, waarom het niet wat eerlijker verdelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik dus ook, als je mensen dwingt langer te laten werken houden zij een baan bezet die jongere mensen ook kunnen vervullen en die nu aan de zijlijn staan. Er is veel werkloosheid, dan ga je toch geen oude mensen door laten werken? Zelfs productief is het een stomme zet, meer vermoeidheid/ziekte en gewoon zoals dat gaat. Op een bepaalde leeftijd ben je niet meer geschikt voor zwaar werk. Laat die mensen gewoon lekker genieten van hun pensioen. Of je het nu aan de AOW uitgeeft of aan uitkeringen, dat maakt ook niet veel uit.......

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.