Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 oktober 2012

Wanneer krijg ik AOW?

Gisteren kwam ik op de site van de NOS een prachtig overzichtje tegen van de ingangsdata van de AOW. Klik daarvoor hier. Het klopt inderdaad dat ik bij de huidige stand van zaken een heel jaar langer door moet werken. Als ik 66 jaar ben, start mijn AOW.
Nou ja, dat moet dan maar hè, dat langer doorwerken. Ik zit al 13 jaar op mijn huidige werkplek en er kunnen nog wel ruim 6 jaar bij. Het werk is niet onplezierig. Ik had eerst nog plannen om vrijwillig een jaar langer door te werken en dan èn AOW èn loon te ontvangen en vervolgens een hoger pensioen op te strijken, omdat ik een jaar langer gewerkt had. Dat hogere pensioen bij het ABP, daar zet ik zo mijn vraagtekens bij. Het lijkt er op dat dat pensioen niet zo erg veel hoger wordt, maar eerder veel lager.
Ik kreeg laatst een mailtje van het ABP met een nieuwsbrief met als titel: Voorgenomen verlaging pensioenen stuk dichterbij .Nou ja! Dat is toch wel een heel raar bericht. Alsof ze daar blij mee zijn dat die verlaging een stuk dichterbij komt. Ik ben er in ieder geval absoluut niet blij mee! Denk je na je 66e een redelijk inkomen te hebben, gaan ze mijn pensioen verlagen!

Ik ben er nu ook helemaal achter hoe het zit met de uitbetaling van de AOW. Die begint op je verjaardag (of op je verjaardag + een x aantal maanden, afhankelijk van de start van de AOW) En de AOW eindigt op je sterfdag en geen dag langer. Daar ben ik door het overlijden van mijn moeder inmiddels achter. Haar pensioenverzekering (ASR) was nog erger, die eindigt op de dag vòòr het overlijden. Het pensioenfonds (PME) is wat dat betreft beter, die betaalt de hele maand nog uit. Aangezien mijn moeder begin oktober overleed, betalen ze de hele maand oktober nog uit. Dat is vooral plezierig als er sprake is van een huurhuis of zo, want de huur loopt nog wel even door en dat is voor nabestaanden zeker een kostenpost.

7 opmerkingen:

 1. Ik ben 31 en ik denk dat ik of überhaupt geen pensioen ga krijgen of pas richting m'n 80e...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vrees ook met gote vreze dat wij niet al teveel zulen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook wij zijn bang dat er voor ons (vrijwel) geen pensioen meer in zal zitten... Man is bijna 51 en werkt al vanaf zijn 15e. Het zou heel zuur zijn als je straks te horen krijgt dat er van al die premie die je betaald hebt, niks meer voor jezelf overschiet...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn de melkkoeien van de maatschappij.

  Heeft niemand ooit nagedacht?
  Aardgasbaten hadden gebruikt kunnen worden.
  De vroege vutters hadden niet zo vroeg hoeven gaan en het geld daaraan uitgegeven had gespaard kunnen worden.

  Het ABP en andere grote verzekeraars hebben extra obligaties van Griekenland gekocht en mochten die van de EU niet meer volledig opeisen.

  Rutte vertelde in 2002 dat een deel van de premie van AOW gespaard zou gaan worden!

  Groet,
  OpnieuwBegonnen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik dit lees,ben ik blij 66 te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben 33 en ik vrees dat ik moet werken totdat ik sterf.
  En dat terwijl mijn gezondheid me op deze relatief jonge leeftijd al erg in de steek laat en ik mijn baan nauwelijks volhoud. Dat maakt me soms somber

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik als 26 jarige pensoenpremie ging betalen was ik al een 'zwartkijker' volgens mijn collega's. Mijn mening toen; als ik 65 ben dan is er niets meer over.
  Helaas, ik krijg gelijk. Het zal me niet verbazen dat als ik denk pensioen te krijgen dat de regering zegt: mevrouw u krijgt X bedrag aan pensioen, u krijgt X bedrag aan AOW optellen en je hebt een leuk bedrag. NEE uw AOW wordt aangevuld met het (zelfgespaarde) pensioen.
  Ach ja, welvaart staat..... je wordt verzorgt van je wieg tot aan je graf.
  Een tip, leef en geniet en indien mogelijk blijf gezond. (gezond blijven heb je helaas niet zelf in de hand)
  Het is jammer dat leven in Nederland straks alleen nog maar voor de werkende gezonde mens is. Voor zieken en ouderen is geen plek meer.

  BeantwoordenVerwijderen