Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 24 oktober 2012

Eén op de zes

Europeanen dreigt onder de armoedegrens te vallen volgens een onderzoek van het Oostenrijkse instituut Österreichische Gesellschaft für Politikberatung und Politikentwicklung. Klik hier voor de link naar het NOS bericht. In het onderzoek wordt de armoedegrens gedefinieerd als zestig procent van het voor dat land gemiddelde inkomen. Hoeveel is dat in Nederland? In Nederland was het gemiddelde inkomen in 2010 € 22.000,- per jaar. Als je daar 60% van neemt, kom je uit op € 13.200,- per jaar. In het onderzoek zijn cijfers uit 2010 gebruikt, volgens mij is de situatie in Spanje, Griekenland en Portugal er niet beter op geworden.
Volgens het rapport valt het in Nederland nog best mee en lopen "maar" 10,3% van de Nederlanders kans om onder de armoedegrens terecht te komen.
Ik sprak laatst op een verjaardagsfeestje iemand met een eigen bedrijfje die vertelde dat hij 11.000 bruto per jaar verdiende. Hij was 60+, hoogopgeleid en wilde niet in de bijstand en vond dat hij prima van dat inkomen kon leven. Hij had als cadeautje een leuk tweedehands boek meegenomen, nu ik er overnadenk, is er ook kans dat dat boek uit zijn eigen boekenkast kwam.
Wat ontvangt een alleenstaande in de stad Groningen die bijstandsgerechtigd is? €889,02 per maand + €46,79 vakantiegeld per maand.

10 opmerkingen:

 1. Zo, die meneer zou ik ook wel eens willen spreken! Want hoe doet hij dat dan? Van bruto gaat denk ik toch altijd nog iets belasting af, ook al heb je de nodige aftrekposten. Als hij straks zijn AOW krijgt, gaat hij er behoorlijk in inkomen op vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel is het niet het inkomen van die meneer en een bijstandsuitkering. Maar als je het minumumloon verdient is het ook heel weinig en daarom kan de bijstand ook niet veel hoger. Het is knap dat die meneer van dat bedrag kan rondkomen, hij zal niet zoveel belasting betalen maar toch. Ik denk dat het alleen kan als je heel weinig woonlasten hebt en met weinig tevreden bent. Ik had vroeger een tante met een kaal Aowtje en die at elke dag een gebakje van de banketbakker die onder haar woning een winkel had. Ook had ze altijd mooie kleren. Dat ze drie keer in de week brood met suiker at als avondeten en maar een keer per week een tartaartje dat maakte dat ze haar geld kon besteden aan wat zij echt lekker en belangrijk vond. Ze kreeg ook regelmatig een centje van haar zus en zo ging het precies. Ze was heel tevreden.
  Groetjes Saar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is veel,zo'n getal. Er zit vast veel zorg achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof de cijfers meteen en geloof me, er is veel stille armoede in NL. Zelf werk ik voor het minimumloon maar alle schoolvakanties mag ik niet werken van mijn werkgever. Dus ik verdien 13.500,- bruto per jaar. Ik houd daar gemiddeld 900,- netto per maand aan over + 300,- aan huur-, en zorgtoeslag, dus 1200,-. Vaste lasten eraf á 950,- en dan houd ik 250 per maand over voor eten, kleding, reizen, verjaardagen, etc. Ik heb 1 dochter van 21 thuis wonen. Ik zou in de vakanties ander werk erbij kunnen doen maar dan mag ik geen gebruik maken van loonheffingskorting, dus zou ik bij die baan 5,- netto per uur eraan overhouden. Als mijn dochetr gaat werken heeft dat weer invloed op mijn huurtoeslag. Dus ik heb er voor gekozen gewoon héél zuinig te leven. Ik kom momenteel wel rond maar mijn moeder zit in de bijstand en die heeft 40,- per week om van rond te komen. Daar moet ik wel eens bijspringen. Ik volg het blog van zuinigaan dus ook met plezier! Ik heb er veel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op zich denk ik dat het niet speciaal een probleem hoeft te zijn om daar van rond te komen, als je hele situatie er maar op aangepast is. Als je een hoge huur of hypotheek hebt, ziet zo'n getal er weer heel anders uit, dan wanneer je bijvoorbeeld heel voordelig woont. Het is wel jammer dat er in Nederland wat dat betreft zoveel verborgen is, want juist openheid maakt het ook makkelijker voor mensen om zuinig(er) te doen en te voorkomen dat ze in de problemen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dochetr moet natuurlijk dochter zijn. ;-) en PS: Het minimumloon komt voor mij neer op 7,48 netto per uur, ik ben 43. Ik werk 40 uur maar niet in de schoolvakanties.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er is echt veel verborgen armoede, ook in Nederland. Ik zag een keer een documentaire over armoede, dat ouders zelfs geld uit de spaarpot van hun dochter moesten lenen...

  In Spanje is het volgens mij nog een tikkeltje erger, als ik lees wat mensen daar met een fulltime baan verdienen...

  Dan kan ik mezelf nog gelukkig prijzen, hoewel ik het niet breed heb. Aan de andere kant, ik werk parttime, dus ik heb relatief veel vrije tijd, en daar kan wat mij betreft geen geld tegenop.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk op de loonadministratie en veel loonstroken die ik zie, zitten op het minimumloon. Eens kwam ik erachter dat als er een persoon volledig in de bijstand zou zitten hij netto meer per maand te besteden heeft dan met zijn inkomen!! Maar, deze persoon vertikte het om in de bijstand te zitten en dan maar iets minder inkomen! Kijk, dat is ook positief maar het is toch te belachelijk voor woorden!! In de bijstand heb je ook nog eens recht op diverse regelingen...heb er zelf ook 1 jaar ingezeten en ik had het echt niet slecht hoor....Maar ik ben doodblij dat ik nu met mijn werk mezelf en mn kinderen kan onderhouden zonder dat ik afhankelijk ben van de gemeente.
  Om mij heen zie ik ook gezinnen die het niet breed hebben, wat ik kan missen (qua kinderkleding/schoenen/dekbedovertrekken) gaat dan ook die kant op! Ik voel me er goed bij, zij zijn er superblij mee en als ik het in de humanabak gooi (wat ik ook doe hoor) weet ik niet precies bij wie het terecht komt..

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik werk 30 uur per week en verdien met huur en zorgtoeslag ongeveer 1234 euro , min dochter van 25 woont nog thuis en betaald zelf haar opleiding,maar de rest van haar onkosten komen toch grotendeels weer voor mijn rekening, en aan het eind van het jaar word haar studiefinanciering en eventuele stage vergoeding weer bij mijn inkomen opgeteld en moet ik altijd weer een aardig bedrag aan huurtoeslag terugbetalen ,ook al zie ik van haar inkomen geen cent.maar toch echt klagen hoor je mij niet ,want door een selectieve manier van geld uit geven, door veel 2e hands te kopen en op aanbiedingen te letten , komen we niets te kort.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hoi zuinigaan

  ik ben heel blij met dit bericht
  ik ben helaas jong arbeids ongeschikt verklaard waar door ik netto 941,30 cent en 69 dsu totaal geen vet pot ,ik heb daar bij wel het geluk dat ik door mijn beperkingen begleid woon en daar door een eigenbijdrage betaal en verder geen huur en die dingen , helaas moet het over een aantal jaar moet ik wel gaan huren en dan mijn begleiders zelf in kopen als ik dan nog steeds in de wajong zit heb ik niet veel meer als mensen in de bijstand en natuurlijk heb je recht op regelingen en zo maar ik had liever gezien dat ik fultime aan de slag zou kunnen en daar door finacieneel niet afhanklijk ben van de overreid , maar fultime zal er nooit meer in zitten hopelijk twintig uur in de week maar wat ik dan zo ongeveer zou verdien is mijn niet duidelijk heb jullie enig idee misschien ben 23 groetjes natanja

  BeantwoordenVerwijderen