Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 4 november 2012

Chronisch zieken

Ooit had ik fikse belasting-aftrekposten vanwege chronische ziektes. Ik heb drie chronische ziektes, een schildklierkwaal, astma en diabetes en daarnaast heb ik ook nog een gehoorprobleem. Dat verminderd gehoor is uiteraard ook chronisch, maar valt volgens mij niet onder de chronische ziektes. Op een gegeven moment werd het belastingstelsel vereenvoudigd en verdwenen de aftrekposten. Daarvoor in de plaats kwamen de compensatieregeling eigen risico en de WTCG (Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten), samen in mijn geval in 2011 goed voor 362 euro. Deze twee regelingen zullen afgeschaft worden door Rutte II - klik hiervoor op de link. De belastingaftrek was hoger, maar 362 euro was een leuk bedrag, er was in ieder geval enige compensatie. Nu verdwijnt het helemaal en moeten de chronisch zieken en gehandicapten alles wat ze aan extra kosten hebben zelf ophoesten.

Ik vind het een onsympathiek plan van de nieuwe regering. Nog niet eens zo zeer voor mijzelf, (hoewel, het scheelt wel 30 euro per maand) maar vooral voor diegenen die méér kosten hebben dan ik en bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of dagbesteding nodig hebben. In een rekenvoorbeeld van de CG raad, een overkoepelend orgaan van 190 patiëntenorganisaties wordt aangegeven dat een stel van mijn leeftijd tot wel 3100 euro extra per jaar kwijt is. Dat is veel geld en ik vind dat de kosten van chronisch ziekte en handicaps te veel afgewenteld worden op de zwakken in deze samenleving! Het kan toch niet zo zijn dat gezegd wordt: eigen schuld dikke bult, dan had je maar niet ziek moeten zijn?

14 opmerkingen:

 1. Ik vind het oneerlijk dat chronisch zieken door een opeenstapeling van verschillende bezuinigingen getroffen worden.En vaak niet in staat zijn extra inkomen te verkrijgen. Of goedkoper boodschappen te doen. Hier mag de thuishulp van de WMO geen boodschappen meer doen. De client betaalt elke keer 4 euro om een nieuw gestarte boodschappen dienst de inkopen te laten doen. Bij A.H. Dat is toch verschrikkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De bedoeling van de overheid is volgens mij veel meer terug naar het verleden en kinderen/buren/enz voor hun ouders/chronisch zieken laten zorgen. De sociale cohese(zoals ze dat zo mooi noemen)het allemaal laten regelen. Iedereen moet werken, de perfecte ouders zijn, voor de ouders zorgen, vrijwilligerswerk doen, sporten voor goede gezondheid, de perfecte huisvrouw/man zijn, gezond koken, enz, enz. Wanneer we dan kunnen slapen(8uur) is mij even onduidelijk.

  P.S. Er zijn ook supermarkten die boven een bepaald bedrag gratis bezorgen. Vaak de wat kleinere hebben die service nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik ben hier slachtoffer van en omdat ik al op het minimum zit, komt het best aan. Maar wat betreft terug naar sociale cohesie; dat is mensen in het diepe gooien want lang niet iedereen kan of wil er een beroep op doen en de maatschappij is verhard en minder sociaal geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind het erg ja. En ook al heb je wel schuld aan een situatie, zou je dan geen recht op hulp meer mogen hebben?
  Want stel je sport en je krijgt een blessure, is dan de gedachte dat je maar niet had moeten gaan sporten?
  De gedachte van sociale cohesie is mooi maar kun je niet afdwingen in een tijd waarin mensen niet meer vlak bij familie wonen. Dan zou eerst de samenleving heel anders moeten worden ingericht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik dus ook, pak dan de hele keten aan. Bijvorbald als mensen een been breken als gevolg van skieën of voetbal. Sporten is tenminste bewust een risico nemen toch? Chronisch ziek worden meestal niet.

   Verwijderen
 5. Hier word ik bijna ziek van ;). Ik heb ook meerdere chronische ziektes en ben helaas in sommige tijden volledig afhankelijk. Mijn leven is drastisch veranderd. Het bijhouden van m'n sociale contacten is al een hele kluif.(ben rond de 30) Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit niet eens meer kunnen opbrengen.
  Met m'n WIA uitkering heb ik het echt niet breed maar ik kan er prima van rondkomen en ook nog sparen. Maar iedere maand heb ik een berg kosten aan m'n ziek zijn die anderen niet zien. En nu mag ik ook nog eens steeds meer gaan betalen?? Wat wordt je hard gestraft als je ziek bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik word er soms erg verdrietig van. Zullen we maar zeggen dat de goeden onder de kwaden te lijden hebben? Misbruik PGB en uitkeringen o.a., laten ze daar eens streng op controleren!
  Er gaat ook weer gekort worden op de AWBZ, mensen die nu beschermd wonen kunnen zomaar terug moeten vallen op hun familie i.p.v.zorg te krijgen.
  Ik ben niet ziek maar het kan mij morgen ook zomaar overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb hier ook moeite mee dat ze dit willen invoeren. Vooral van de PvdA kan ik het niet helemaal snappen dat ze hiermee akkoord gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En opnieuw worden de chronisch zieken en gehandicapten gepakt. Sorry dat ik het zo zeg maar dat is mijn gevoel en het maakt me boos en verdrietig. Zelf ook chronisch ziek en gehandicapt en sinds 2006 door steeds veranderende regels (zoals wtcg en beperking van de ziektekostenaftrek van de belasting) en het invoeren van de diverse verplichte eigen bijdragen al steeds per jaar gemiddeld 2 a 3 % erop achteruit gegaan. Nog even los van de stijgende energieprijzen etc.
  Ik krijg soms echt het gevoel dat als je ziek bent, en zeker als je ziek en arbeidsongeschikt bent, je in dit land (en vele andere landen ook hoor) geen bestaansrecht meer hebt. En dat maakt mij gewoon heel verdrietig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt er niet voor gekozen om chronisch ziek of gehandicapt te zijn toch? En dan juist deze groep mensen pakken?? Ik heb er geen woorden voor!! En er maar vanuit gaan dat de kinderen hun ouders "gaan" verzorgen?? Sorry hoor, maar waar zie je dat nog tegenwoordig? Is dat niet iets van heel vroeger? Tuurlijk zal ik mijn ouders helpen als het bij hun wat minder gaat, maar ik ga/wil niet alles doen, er is een punt waarop ik ook zeg; tot hier en niet verder (bijvoorbeeld hun douchen/medicijnen toedienen. Ik heb hier niet voor geleerd, daar zijn weer andere mensen voor! Maar niet iedereen denkt er zo over, maar we zullen er wel naartoe moeten....

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zuinigaan, volgens mij valt het voor de "lichtere" chronisch zieken enigzins mee. Ik heb ook diabetes type 1. Ik krijg ook compensaties van het CAK, ik reken er niet op maar ik krijg ze wel. Dat deze voor mij verdwijnen vind ik niet erg. Ik snap eigenlijk ook niet dat ik ze krijg. Ik maak inderdaad iets meer kosten ivm vervoer e.d. naar hulpverleners, maar buiten dat maak ik geen extra kosten. Ik krijg de zorg vergoed, welke ik nodig heb. Dat ik geen vergoedingen meer krijg vind ik eigenlijk begrijpelijk.

  Maar andere zwaardere chronisch zieken gaan hier ook onder vallen, dat vind ik erger. Ze willen inderdaad dat familie, vrienden en "vrijwillegers" weer meer gaan doen voor elkaar. Ik vraag me wel af "hoe dan". Maar goed, het zal een psychologische verandering in de maatschappij teweeg gaan brengen (en wel geïntroduceerd door liberalen).

  Ik vind het wel belachelijk dat iedereen dus echt iedereen de hele week al valt over het inkomens afhankelijk maken van de zorg, en over dit soort zaken hoor je sporadisch een kuchje uit de media. Belachelijk en onfatsoenlijk. Kan je nagaan hoe het kapitalisme van de laatste 10-tallen jaren ons zo egoïstisch heeft gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ernstige artrose en een spierziekte, die goodie-bag met geld voor de tegemoetkoming krijg ik niet. Ik zit er niet mee, ik kan heerlijke gehaktballetjes in rode saus maken en die breng ik dan naar mijn bejaarde moeder. Geld maakt niet gelukkig, liefde en vriendschap wel.

  ps
  Hebben jullie die stinkend rijke Wiegel ook horen janken bij Eva op de bank, je zou er bijna medelijden mee krijgen.
  :-)
  Greetz An

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ook ik heb hierdoor een flinke kostenpost gekregen. Ik heb colitis ulcerosa (een ongeneeslijke darmziekte) en diabes. Ik had eerst een aftrek van ruim 1300 euro. Ik kwam niet in aanmerking voor andere compensatie omdat die afhankelijk is van medicatie. de toedieningsvorm die ik tot kort geleden kreeg gaf er geen recht op. Wel moet ik dagelijks extra vitaminen slikken omdat door de darmziekte tekorten kunnen ontstaan, die worden niet vergoed en komen dus nu voor eigen rekening. 'k gebruik verder veel meer toiletpapier en doorspoelwater, als een gemiddeld gezond mens. Als het slecht met me gaat, zie ik de "vrolijke vierkante meter" soms wel 30 keer per dag. Dat laatste is iets waar geen gezond mens aan denkt...............maar ga maar eens rekenen wat dat kost.
  Ook als we eens weg gaan, moet er standaard voor min. 5 euro aan klein geld in de portemonnee zitten om zo toiletkosten te kunnen betalen.
  Dan heb ik het nog niet eens gehad over de extra kosten die eten met zich mee brengt, want vet gaat niet, lekker een goedkope kool gaat niet, een goedkope pot of blik peulvruchten verdraag ik ook al niet. Dus met de goedkopere seizoensgroenten, kom ik er in de winter niet en dan ben ik vaak aangewezen op duurdere soorten.
  We hebben al een oplossing voor de zomer, onze siertuin is biologische groententuin geworden, maar daarmee zijn we nog niet een jaar rond.
  Sinds vorige maand krijg ik andere toedieningsvormen van de medicatie èn een veel hogere dosis (ik bleek 14 jaar!!!!!! de verkeerde toedieningsvorm te hebben gekregen met "vervelende" onomkeerbare gevolgen, met dank aan mijn vorige internist :-().............nu zou'k wel in
  aanmerking komen...............zou....................
  Daarbij komt nog dat mijn laatste werkgever me op slinkse wijze (die wettelijk toch helemaal "verantwoord" blijkt) heeft buitengewerkt, ondanks dat ik nooit verzuimd heb i.v.m. ziekte..........'k zal wel te oud (lees duur) zijn geweest.
  Nu wil geen een werkgever me hebben als ze weten wat ik allemaal mankeer.....want helaas heb ik nog wat ingebakken foutjes. Tot nu toe redden we het door creatief te zijn, en je hoort ons nog steeds niet klagen, maar de rek gaat wel zo langzamerhand uit het elastiekje.................

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kreeg onlangs een brief in de bus dat ik 362 euro terugkrijg vanwege chronische ziekte. Ongelooflijk! Ik heb inderdaad astma, maar daar heb ik absoluut geen last van, gebruik alleen 2x per dag Fostair en voor de rest ben ik zo fit als een hoentje.

  Voor mij is die 362 euro geheel overbodig (wel leuk natuurlijk, maar verder gewoon een extra terwijl ik geen kosten heb aan mijn astma). Dus wat mij persoonlijk betreft mag die teruggave heel rap worden afgeschaft. Kan wel voor betere zaken dingen worden.

  BeantwoordenVerwijderen