Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 3 november 2012

Energie duurder

Een van de nieuwe punten in het regeerakkoord: de energie wordt duurder. Het plan is om meer geld in te ruimen voor duurzame energie. Ontwikkelen van groene energie kost geld en dat moeten we met ons allen gaan betalen. Lees hier op NOS.nl. Ik vind het een positief plan, het is heel goed om het milieu te ontzien en alternatieve manieren van energieopwekking te ontwikkelen. Ik kies al jaren voor groene stroom en het lijkt me goed om te streven naar volledig groene energie.
Er hangt op termijn een flink prijskaartje aan groene energie en dat is toch wel een lastig punt. Veel mensen hebben al weer lang hetzelfde loon. Ook mijn loon is de laatste 2 jaar niet verhoogd en helaas wordt alles wel duurder maar mijn inkomen stijgt niet mee met de prijzen.
De stijging van de energielasten zou in 2020 per huishouden 200 euro bedragen. Ik mag hopen dat ik tegen die tijd meer inkomen heb. Ooeps, dan heb ik al pensioen en dat pensioen is gebaseerd op 21 pensioenjaren, terwijl een "normaal" pensioen gebaseerd is op 40 pensioenjaren.  Ai, helaas geen hoger inkomen voor mij in 2020.
Consumenten wordt geadviseerd om te bezuinigen op energie om de kosten te drukken. Nog minder energie verbruiken? Ik vrees dat dat bij mij niet lukt. Tussen eind oktober 2011 en nu verbruikte ik 639 m3 gas 1558 kWh stroom. Volgens mij kan daar niet veel af. Dus dan maar meer betalen, er zit niets ander op. Of zijn er nog alternatieven?

10 opmerkingen:

 1. Ook ik zit al twee jaar op een nullijn, want ik zit aan het einde van mijn schaal. De komende jaren zal daar niets bij komen en ik ga er dus ook alleen maar op achteruit. Wij denken wel na over zonnepanelen, maar nog steeds vindt manlief het rendement niet hoog genoeg. Hij had berekend dat het een rendement van 2.5% oplevert op 10 jaar...en vond dat nog niet de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En over 15 of 30 jaar? Zo lang zouden zonnepanelen wel mee moeten gaan.

   Verwijderen
 2. Ik denk al een tijdje aan overstappen.zal het nu verstandig zijn om het direct maar vast te zetten voor bijv. 3 of 5 jaar? Lastig hoor.

  Gr Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je al gekeken naar winddelen? Dat schijnt ook heel gunstig uit te pakken en dan heb je geen last van de stijgende energieprijzen. Zelf kunnen we nog wat isoleren, dus besparen. En ooit zou ik wel zonnepanelen willen. Voor nu zijn we eerst overgestapt, dus dat scheelt hopelijk ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vraag me af,hoe die prijsverhoging tot stand gaat komen. Straks gaan zelfs mensen met zonnepanelen nog meebetalen. Ik kreeg wel een déja vu gevoel. Eind jaren'70 betaalde ik vrijwillig 2 cent meer per kw om de bouw van zeeuwse windmolens te medefinancieren. Moet ik nu weer aan de bak?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet niet hoe je kookt en verwarmt maart met koken is zeker iets te besparen.

  Bv met hooikist of koken met de zon, zie deze link http://zonnekoken.blogspot.nl/p/recepten.html. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, dat is een project voor volgend jaar. Teuni van Eenvoudig leven heeft er ook veel over geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij kletsen ze maar wat. Ik word hier dood moe van. Dan is het de hoge olieprijs, waardoor hetgas zo duur is, dan is het weer dat Tennet meer geld met hebben om de stroom van Duitslandse zonnepanelen en windmolens moeilijk door te voeren is. Vroeger was meer geld nodig voor de kernenergiecentealein Borsele.
  Vorige week hoorde ik dat de elektriciteitsprijs omlaag ging omdat we die zo goedkopuit de Duitse overvloed omtvingen.

  Energie is een melkkoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog een keer heel kritisch je huis doorlopen en alle lichtobjecten bekijken of je die al voorzien hebt met zuinige lampen. Zo kwam ik nog een gloeilamp tegen in de gang, gangkast, berging en als ik nog wat verder zoek misschien nog wel een enkele. Succes met het bezuinigen !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. die 200 euro stijging zal bij een gemiddeld verbruik zijn - dat is een 1800 m3 en 3500 kwh ongeveer, aangezien je hier ver onderzit gaat dit meevallen. stook zelf hout voor verwarming (van gratis pallets) en heb sinds juli zonnepanelen op het dak.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ... en sowieso petje af voor wat je aan energie verbruikt!!

  BeantwoordenVerwijderen