Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 13 november 2012

Mijn goede oude strijkijzer

Mijn oudste elektrische apparaat:
In 1973 kreeg ik mijn strijkijzer cadeau toen ik lid werd van een boekenclub. Ik was toen 21 jaar. Ik kocht een strijkplank van geld dat ik van mijn oma voor mijn verjaardag gekregen had. Toen was ik, amper 21 jaar, in het trotse bezit van een strijkbout en een strijkplank. Dat strijkijzer heeft al héél veel jaren trouw dienst gedaan in mijn huishouden. Niet dat ik een hobbystrijker was, nou nee, dat bepaald niet! Alleen als het echt nodig was streek ik blouses etc. Wat ik nooit streek waren lakens, zakdoeken, theedoeken etc. maar katoenen jurken van mijn dochters, bloeses van mij, die moesten toch echt wel gestreken worden.
Ooit, in 1986 streek ik er katoenen luiers mee, nadat die eerst op 90 graden gewassen waren. Dat zou goed zijn tegen rode billetjes van oudste dochter. De luiers werden steriel, maar of het hielp tegen rode billen? Die bacteriën die mogelijk zorgden voor rode billen kwamen uit haar darmpjes en niet uit de luiers. Dus ik betwijfel achteraf of dat strijken zo veel nut had.
Gisterochtend streek ik weer eens een bloese. Een mens moet toch een beetje netjes op haar werk verschijnen, nietwaar? De mouw bleef haken aan de strijkplank, de plank wiebelde en het strijkijzer viel op de grond. Boem, en toen deed het oranje lampje het niet meer. Zou die stuk zijn? Dat zou toch wel erg jammer zijn, ik ben toch eigenlijk wel aan het ding gehecht. Maar wat bleek gisteravond bij controle? Hij doet het nog steeds, hij is in een oogwenk heet en ook het oranje controlelampje doet het weer als vanouds. Made in Holland, door die fabriek met de hoofdvestiging in Eindhoven.
Leuk detail: het strijkijzer werd destijds in mijn woonplaats Groningen gefabriceerd, de productie startte in 1970. Op dezelfde pagina kun je lezen dat de productie van de strijkijzers vanaf 1987 naar Singapore verhuisd is.

17 opmerkingen:

 1. Bijna 40, je mag die bout wel in watten leggen :), strijken is ook niet mijn hobby en dat hebben m'n strijkbouten gemerkt, alle 4.
  Nummer 5 doet het (en nu wanhopig op zoek naar iets van hout om af te kloppen) nog,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eén strijkijzer in zoveel jaar... Dat doe ik je niet na. Ik heb er in minder tijd al meer versleten. Ze overlijden gewoon onder mijn handen, snap er niks van. Als ik nou extreem veel streek...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien ben je niet lief genoeg voor ze? Praat je er wel mee?
   ;)

   WG

   Verwijderen
 3. Geweldig,dat zo'n ijzer zo lang meegaat. Zo heb ik het gasfornuis van mijn schoonmoeder. Meer dan 50 jaar oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een heel respectabel aantal jaren trouwe dienst zeg! Ik heb mijn strijkijzer ook al vrij lang, maar weet niet eens waar het is. Ik gebruik het eigenlijk nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook nog zo'n droogstrijkijzertje van het merk Ph.....s en het functioneert nog steeds perfect. Ik kreeg het van mijn moeder die het kocht om mijn katoenen babykleedjes destijds te strijken. Ik ben momenteel 50 jaar dus dat moet ongeveer de leeftijd van mijn voorhistorische strijkijzertje zijn....Dergelijke kwaliteit wordt tegenwoordig niet meer gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen idee hoe oud mijn stijkijzer is, het komt uit de inboedel van schoonma en stoomt niet meer maar dat gebruikte ik toch al niet vaak bij mijn eigen ijzer. Ik vind dat de nieuwe stijkijzers zo snel een plakkende zool hebben, ondanks reclames die dat nu juist aanprijzen als verbeterd!

  Ook ben ik erg gelukkig met mijn kleine persje, voral T-shirts worden er als nieuw van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je bent een bofferd met zo'n strijkijzer. Ik heb er in 45 jaar al 5 versleten. Allemaal van een gerenommeerd merk. Twee maal een nieuwe gekregen doordat ik hem (het) verzekerd had.
  Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En nog steeds zeg ik dat dingen die vroeger werden gemaakt langer meegaan. Mijn strijkijzer is van 1990 en werkt ook nog goed. Mijn pannen zijn nog van mijn oma die ze aanschaftte in 1960. Mijn broodrooster stamt uit 1988 toen ik op kamers ging. Mijn eerste tv doet het ook nog steeds.

  Helaas kan ik dat niet zeggen van mijn fietsen, die gaan maar een jaar of 5-6 mee, mixer, magnetron/oven een jaar of 7.

  Maar goed ... als we met ons allen zuinig zijn en pas iets nieuws kopen als het echt kapot is dan sparen we ons portomonee en het millieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben in 72 getrouwd en heb toen mijn eerste strijkijzer Gekocht.
  Ik strijk er nu nog steeds mee.En raad eens werk merk ha-ha
  Ook uit eindhoven.
  En ik heb ook een hele oude koelkast bijna 30 jaar.
  Die is nu wel aan vervanging toe,hoor.
  Dus misschien kunnen we in de toekomst elkaar nog helpen met onderdelen want ik ben er net als jij erg aan gehecht.
  Als hij het gaat begeven mag je de onderdelen van mij hebben.
  We zijn bijna dus van de zelfde leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb nog even zitten denken aan mijn elektrische toestellen en ik gebruik nog steeds het wafelijzer dat mijn schoonmoeder als huwelijkscadeau kreeg.... Oma moet minstens 60 jaar geleden gehuwd zijn aangezien haar oudste kind 58 jaar is. Door de jaren heen werd er wel eens een nieuwe 'moule' aangekocht met anti aanbaklaag (van de jaren stillekes)dus de wafelvorm zelf is niet zo oud of het wafelijzer.Ik gebruik ook nog steeds de frietketel die wijzelf 30 jaar geleden kregen als huwelijkscadeau. Vroeger waren de mensen tevreden om bij hun huwelijk 'zo'n mooi duur cadeau' te krijgen. 'k Vraag me af welke reactie je zou krijgen als je hedentendaage als huwelijkscadeau een frietketel of een wafelijzer zou geven.... Een koelkast van 30 jaar vind ik niet echt meer verantwoord op vlak van energieverbruik. Mijn oude strijkijzer, wafelijzer en frietketel zullen ook wel meer verbruiken of dergelijke toestellen van de huidige generatie maar die gebruik je niet continu. Een koelkast van 30 jaar staat daarentegen dag in dag uit zeer veel energie te verbruiken. Persoonlijk zou ik zo' n oude nog werkende koelkast (met hartzeer weliswaar) wegdoen net omwille van het energieverbruik.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, hij gaat binnenkort ook ingeruild worden voor een zuinige nieuwe koelkast.

   Verwijderen
 11. mijn oudste electrische apparaat is mijn vaatwasser ik kocht hem 2e hands 14 jaar geleden voor 150 gulden , hij was toen al 11 jaar oud en is dus inmiddels 25 jaar oud, hij doet het nog goed,alleen het binnenwerk is aan het verslijten en ik moet dus regelmatig mandjes en dergelijke vastzetten met allerlei hulpmiddelen. voorheen werd dergelijke apparatuur gemaakt om lang mee te gaan tegenwoordig hopen de de fabrikanten dat je na een paar jaar iets nieuws koopt, is het niet omdat je apparaat kapot is ,dan wel met het verhaal dat hij beter ,zuiniger of uitgebreidere functies heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'n Vaatwasser van die leeftijd gebruikt zeker de helft meer water en stroom dan een vaatwasser van de laatste jaren. Om het milieu te sparen en de aarde goed voor onze kinderen na te laten is het toch echt beter om zo'n oud apparaat te vervangen!!
   Tecla

   Verwijderen
  2. zal ongetwijfeld, maar ik gebruik hem zeer summier en allerlei apparaten vervangen die nog werken lijkt me ook niet goed voor het milieu. water besparen doe ik trouwens op ander gebied ,door mijn douchewater en wasmachinewater op te vangen en te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, daardoor blijft het watergebruik in balans.

   Verwijderen
 12. Tegenwoordig gaan apparaten niet meer zo lang mee helaas. Is toch wat minder robuust gebouwd.

  De hoofdvestiging zit tegenwoordig overigens in Amsterdam ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Philips zat vroeger in Stadskanaal. Ik heb daar ooit eens gelogeerd bij een gijdelijk daar gestationeerde werknemer van Philips die ik tijde s Carnaval in Eindhoveb Stratums end ontmoette.

  BeantwoordenVerwijderen