Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 24 februari 2013

Belastingaangifte 2012

Tot mijn verbazing heb ik nog steeds geen uitnodiging ontvangen om weer mijn belastingformulier in te vullen. Een beetje raar dat ik die nog niet heb. Hebben meer lezers nog niets ontvangen?
Hoe dan ook, ik ben al vast eens even gaan buurten op de site van de belastingdienst. Dat kan geen kwaad, toch? Ik ga weer, net als afgelopen jaar, wachten tot na 1 maart, als mijn inkomen al ingevuld is op de digitale aangifte. Ik meende dat men een jaar geleden of zo had aangekondigd dat ook de spaartegoeden en spaarrentes al verwerkt zouden zijn in de nieuwe, deels ingevulde digitale aangifte.
Ik ben eens even gaan zoeken, en ja hoor, hier vond ik een bericht van twee jaar geleden al weer over vooringevulde aangifte. In 2012 zou de betaalde hypotheekrente vooringevuld zijn en in 2013 ook de bank- en spaartegoeden.

Op de site van de belastingdienst vind ik het volgende:
Vanaf 1 maart vullen wij uw aangifte inkomstenbelasting 2012 al gedeeltelijk voor u in. U hoeft uw aangifte dan alleen nog maar aan te vullen en te controleren. Download na 1 maart het aangifteprogramma 2012, dan vullen wij onder andere alvast voor u in:
 • uw persoonlijke gegevens
 • gegevens over uw loon of uitkering
 • eventuele WOZ-waarde van uw huis
Mijn conclusie: dit jaar geen voorinvulling van betaalde hypotheekrente en bank- en spaartegoeden. Mijn spaarrekeningen zijn allemaal internetrekeningen, dus ik moet maar eens even kijken hoeveel er op stond op de peildatum. Volgens mij hebben ze allemaal wel een knop met daaronder de berekening van een jaaropgave. Het moet niet moeilijk zijn om de gegevens te verzamelen. Van de Direktbank heb ik onlangs een brief gehad met de jaaropgave. Die heb ik reeds paraat.

17 opmerkingen:

 1. Ik kreeg een brief "U hebt al enkele jaren geen belasting hoeven te betalen, u hoeft geen aangifte te doen.". Mooi dat ik het wel ga doen, want ik kreeg elk jaar geld terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook nog niks gekregen. Elk jaar moet ik aangifte doen dus snap er niks van. Met een beetje mazzel krijgen we nog wat terug. Ik wacht tot 1 maart en ga er dan wel even verder naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb wel al een brief gehad, maar volgens mij is de banktegoeden wel al ingevuld dit jaar. We wachten het af!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook de brief deze week gehad en volgens mij worden de banktegoeden dit jaar ( hopelijk) al ingevuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gek, ik heb 'm al binnen. Omdat ik ook een eigen zaak naast mijn werk heb laat het een accountant doen. Hij vraagt standaard uitstel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zouden er weer veel fouten gemaakt worden bij de belastingdienst? Dat wordt goed controleren van het voorinvullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij kregen de brief 2 weken geleden. Inderdaad schreven ze dat de banktegoeden vooraf worden ingevuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kreeg de brief afgelopen vrijdag. Ik ga ook wachten tot volgend weekend. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit jaar geen aangifte. ik heb niet gewerkt afgelopen jaar. Daarbij zijn alle aftrekposten gewoon voordeliger bij vriendlief.
  Maar snel gaat het niet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Even vergelijken met België:
  - wij krijgen onze brief in de loop van mei 2013 (voor de inkomsten 2012)
  - als je dat elektronisch indient is zowat alles al ingevuld
  - uiteindelijke afrekening: tussen september 2013 en augustus 2014.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb de brieven afgelopen donderdag ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 'k Ga volgend weekend wel gewoon zelf invullen, zonder uitnodiging dan maar.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hier ook nog niets ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De brief kan nog tot eind februari binnenkomen. Wij hebben de brief ook nog niet ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier hebben wij de brieven ook een week of twee geleden gekregen. Ik denk niet dat er voor ons veel is veranderd ten opzichte van vorig jaar, maar toch gaan we nog even naar een gratis belasting voorlichtingsmiddag van de ABVA-KABO-FNV de komende week. Mochten er nog interessante zaken tussen zitten dan zal ik dat op mijn blog vermelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heb al jaren niets ontvangen, vul hem altijd in, op vorig jaar na kreeg ik ieder jaar wat terug. En over vorig jaar ontvang ik bijna 400 terug!! Dat laat ik natuurlijk niet schieten! Heb er immers ook recht op!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb ´m al best een tijdje geleden ontvangen ...
  En ga nu eens proberen het ook echt vóór 1 april te regelen :-)

  BeantwoordenVerwijderen