zaterdag 23 februari 2013

Hoe overleef ik een recessie?

Op 14/11/2008 schreef ik op Web-log het onderstaande bericht. Omdat het helaas nog steeds heel erg actueel is en we inmiddels geloof ik al weer de 3e recessie beleven in heel korte tijd hierbij de herhaling.

Het lijkt er nu toch serieus op dat er een ernstige recessie aan zit te komen. Hoe overleef je een recessie?
Ik heb een aantal tips verzameld:
- Leg je oor te luisteren bij ouderen die de crisis van de jaren 30 hebben meegemaakt. Die mensen, mijn moeder is er eentje van, ze is van 1923, hebben het allemaal al een keer beleefd. Van deze mensen komen allerlei manieren om om te gaan met werkloosheid, geldzorgen etc. Vooral wat betreft kleding is ze een bron van inspiratie en kennis. Kleding met zorg behandelen en repareren. Als een boordje van een blouse of overhemd versleten is, een nieuw boordje er op zetten. Wollen truien uithalen en de wol opnieuw gebruiken. Bij versleten zelfgebreide sokken de voet opnieuw breien vanuit het boordje. Representatieve werkkleding uitdoen als je thuiskomt en vrijetijdskleding aantrekken of een schort om kleding te beschermen.
- Combineer sociale ontmoetingen met beweging. Ga samen met een vriend/vriendin joggen, fietsen of wandelen. Dit als vervanging van een bezoek aan de sportschool en het café. Je praat heerlijk bij en hebt ondertussen beweging in de buitenlucht.
- Vier verjaardagen van je kinderen thuis. Wat kun je doen? Bakken (pepernoten!), schilderen, een kwis verzinnen, een verkleedpartij (kringloopspullen die je jaren kunt gebruiken), zingen, koekhappen, stoelendans, speurtocht, een balspel buiten in het park, een leuke kinder-dvd bekijken. De kinderen zelf popcorn laten maken, zelf taart maken van een spuitbus slagroom, cake en hagelslag.
- Ga dichtbij goedkoop op vakantie (ook heel goed voor het milieu). De Noordzee, de Veluwe en andere bosgebieden en de merengebieden zijn heerlijke plekken om in de zomer een kampeervakantie te houden. Mijn kinderen zien nog steeds met veel genoegen terug op hun jaarlijkse vakantieweek op Ameland. Die Noordzee die trekt nog steeds.
- Doe de auto weg of koop een kleinere die minder verbruikt. Je kunt misschien best zonder auto. Laat de auto ook eens wat vaker staan en neem de fiets. Dat is gezond en goed voor het milieu.
- Zoek een kleiner huis. We zijn met ons allen in Nederland steeds groter gaan wonen, het neemt veel energie om al die grote huizen te verwarmen. Heb je alle ruimte in je huis nodig?
- Heb je aandelen, bekijk dan heel critisch je aandelenportefeuille Houd alleen die aandelen over waarvan je echt zeker bent dat ze rendement blijven opleveren.
- Maak het zelf. Geef bij verjaardagen, geboortes, kerst en sinterklaas zelfgemaakte cadeaus: Koekjes, houten speelgoed, zelfgenaaide kleding, gebreide knikkerzakken, beenwarmers, maak potten vlierbessenjam met een mooi zelfgemaakt etiket, wees creatief en maak de leukste persoonlijke geschenken.
- Repareer zelf. Plak zelf die lekke band, stop het gaatje in die trui.
- Kook voor 10. Nodig je vrienden uit en maak er een sociale gebeurtenis van en spreek af dit regelmatig te herhalen en om beurten bij anderen te eten.
- Begin een moestuin. Kweek zelf biologische groenten en fruit op een volkstuin of in je achtertuin. Vaak hebben collega volkstuinbezitters weer andere gewassen waarmee je kunt ruilen.
- Wees geen slaaf van de mode. Die broek, jasje of trui van vorig jaar kan echt nog wel. Je ziet nauwelijks dat hij gedragen is. Hij is nog lekker warm en je ziet er nog net zo leuk in uit als vorig jaar. Probeer kleding te kopen die jaren mee kan, niet dingen die ernstig aan mode onderhevig zijn.
- Wees zuinig met energie. Dus kort douchen, een extra trui of vest aan en de thermostaat wat lager,
de energieslurpers uit, was in de buitenlucht drogen.
Neem spaar- en LEDlampen en doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent.
Feestverlichting rond kerst is leuk, maar overdrijf niet.
- Na regen komt zonneschijn. Vertrouw op de toekomst, er komen zeker weer betere tijden.
Laat je niet in de put praten en leef!

Er is vast nog wel meer, maar ik kan het even niet verzinnen. Heb jij nog aanvulling?

13 opmerkingen:

  1. Ha, dat zijn prima tips. Niet onbekend, maar toch aardig om nog weer eens op een rijtje te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kende oudere mensen,die in de jaren '50 als bijverdienste "een student op kamers"hadden. Zou dat nu ook gebeuren of is de wetgeving te moeilijk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een onderlaken verslijt altijd op de 'ligplaatsen'. Je kan een onderlaken ene tweede leven geven door het onderlaken in het midden in twee te scheuren, de versleten delen draaien naar de buitenkant toe en het laken terug aan elkaar naaien met een platte naad. Nadien de scheurranden een zoompje geven. De platte naad komt dan in het midden van de matras te liggen en de versleten gedeelten van het laken liggen dan aan de buitenzijde van de matras. Op die manier kan een onderlaken nog een hele tijd gebruikt worden.Van lakens die echt niet meer bruikbaar zijn, maak ik van de nog goede gedeelten schotelvodden : twee lappen op elkaar en surfileren met de machine. Wat echt niet burikbaar meer is degradeer ik tot vodden voor bij het klussen.
      Van overhemden met een versleten kraag, haal ik de kraag uit de staander en draai die achterste voren. Ik stik de kraag dan terug tussen de staander en het overhemd kan nog een hele tijd gebruikt worden. Zijn de randjes van de manchetten versleten ? Ik maak er een overhemd met korte mouwen van. Idem met te korte broeken of broeken met gaten ter hoogte van de knieën (kleinzoontjes)

      Ik koop altijd meerdere identiek dezelfde kousen voor mijn man. Ik steek ze terzelfdertijd in gang zodat ze gelijk verwassen worden. Is er een kous met een gaatje, dan stop ik dat. Aangezien het niet makkelijk is om stopwol te vinden in identiek dezelfde kleur en woldikte, houd ik alle kousen die te veel slijtage hebben bij en trek het breiwerk uit zodat ik 'stopwol' heb. Ik draai die op een kaartje van karton zodat de krulletjes eruit gaan en als ik een sok met een gaatje of dunne plek heb, gebruik ik die gerecycleerde stopwol : identiek dezelfde kleur, zelfde kwaliteit garen dus het gestopte gedeelte valt totaal niet op.
      Van sponshanddoeken met versleten plekken neme ik de goede gedeelten en maak er washandjes van. De slabbetjes die ik destijds voor onze kinderen en kleinkinderen gebruikte, waren allemaal gemaakt van handdoeken met slijtageplekken.
      Toen ons oudste kleinkind geboren werd, heb ik uit afgedankte flanellen lakens wasbare luiertjes gemaakt naar het model van een gekochte (tweedehandse) Kiddybips. Kleinzoon had een grote collectie wasbare flanellen luiertjes in allerhande kleuren en motieven aangezien we van meerdere familieleden, vrienden en buren oude niet meer gebruikte lakens gekregen hadden. De luiertjes kostten me enkel de stikzijde, de elastiekjes en de velcro om het luiertje te sluiten.
      Van versleten overhemden kan ik voor mezelf nog makkelijk een voorbindschort maken van het rugpand. De strikbanden en de halsband maak ik uit de mouwen. Het voorpand doet dienst als stof voor de zak vooraan.
      Van boxershort waarvan de stof versleten is maar de elastiek nog niet, haal ik de brede elastiek eraf. Deze kan ik nog hergebruiken...
      Soms heeft mijn man een boxershort waarvan de elastiek uitgerekt is maar de boxershort zelf nog in zeer goede staat. Ik haal er dan het elastiek af en zet er ofwel een nieuwe brede elastiek op ofwel neem ik een recyclage elastiek uit mijn 'collectie'.
      Van afgedankte kledij haal ik alles wat bruikbaar kan zijn : knopen, ritsen, koordstoppertjes en koordjes. Labeltjes van kleidj zijn dan weer heel geschikt om kleine gaatjes in andere kledij te camoufleren. Ik sorteer mijn knopen per kleursoort in (recylage)dozen die ik vna onze beenhouwer kreeg. Als ik een knop nodig heb, moet ik nooit een kopen maar haal er gewoon één uit mijn voorraad. Haal ik van een kleed, overhemd, meerdere gelijke knopen dan hang ik die aan elkaar met een stukje stikzijde. Zo zie ik direct hoeveel knopen ik van een bepaalde soort heb. Van kapotte rugzakken, tassen, buideltasjes... haal ik altijd de band en de plastieken klipsluitingen af : ideaal om eens te gebruiken als ik met een gebroken klipsluiting zit.
      Ik krijg vaak kledij van mijn buurvrouw maar mijn buurvrouw heeft een grotere maat of ik. Ik versmal t shirts, topjes, truien... tot mijn maat. Zo heb ik regelmatig 'nieuwe' kleren die me niets gekost hebben....

      Verwijderen
    2. Wauw! Ik wou dat ik zo handig was. Of om eerlijk te zijn: dat ik beter had opgelet bij mijn moeder toen ze het me uitlegde, en dat ik de lessen 'naaien' op de lagere school had gevolgd ipv houtbewerking (dat vond en vind ik veeeel leuker).

      Siebrie

      Verwijderen
  3. Mijn ouders hadden vroeger een kostganger en mijn moeder maakte al onze kleding zelf. Ze had een "gouden naald" was erg handig en op die manier hadden wij toch altijd leuke kleding. Op de markt haalde ze lapjes van (toen nog) 2 gulden 50 of 5 gulden en dat werd omgetoverd tot iets leuks. Stof is tegenwoordig wel duurder en door de goedkope arbeid in het oosten weet ik niet of het nog lonend is, maar kleding vermaken en creatief zijn en handigheidjes ontwikkelen, zelf bakken etc. loont absoluut. En ook: zelf schilderen, zelf behangen, tweede hands kopen en opknappen. Maar dat zien we met MP en zo nog steeds.
    Iets wat ik heb overgehouden is haar creativiteit. Daarnaast maak ik ook nog altijd wentelteefjes van oud brood. Weggooien is zonde!
    Maar wat ik ook altijd uit haar verhalen opmaakte was de grote hechtheid tussen zussen onderling en het delen met vrienden. Er was niet veel maar men voelde zich rijker omdat je er met zijn allen wat van probeerde te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank wel en inderdaad vooral de moed erin houden en positief blijven, want als dat niet lukt, helpen betere tijden ook niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wou dat mijn opa en oma nog leefden, die hebben dus ook de crisis van de jaren 30 meegemaakt. Dan had ik ze nu wel het hemd van het lijf gevraagd! Toendertijd was er natuurlijk niet zoveel op de markt als tegenwoordig, maar ook toen had je gewoon eten en drinken en kleding/schoeisel nodig. Gewoon de basisdingen zijn voor sommige mensen al niet meer goed te betalen. Maar dankzij de kringloopwinkels lukt het om voor weinig geld toch degelijke kleding te kopen. Ikzelf doe niet met de mode mee, ik koop wat ik leuk vind, als dat toevallig in de mode is, dan is dat zo.
    Op het moment moet ik ook even kalm aan doen met mn centen omdat de jaarverzekering betaald gaat worden rond 1 maart en ik wil niets van mijn spaarrekening gaan halen. Dus, alle zeilen bijzetten en ermee doen wat ik over hou. Even een keer minder vaak met de auto op pad als het toch echt niet nodig is. Koken uit de voorraad (zolang het kan) en dan kan ik al een heel eind komen deze maand.

    Denk dat als ik mijn baan kwijt raak, ik ontzettend baal, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten, ik zal eerst ww ontvangen, dus de noodzakelijkste dingen kan ik dan gewoon door blijven betalen, maar dan zal er wel het 1 en ander aangepast moeten worden. Ik heb het ook ooit met een bijstandsuitkering moeten redden, dat is me ook gelukt. Het is maar net wat je zelf uit wilt/kunt/gaat geven...

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eten kost bijna niks, dat kan je voor een groot deel zelf verbouwen of zelfs gratis krijgen op de markt, tegen sluitingstijd. De vaste lasten, die hakken er het meest in, en daar zijn dus de grootste klappen te maken. Krijg je je huis niet verkocht? Zorg dat je huis geld oplevert. Je kunt het verhuren en zelf anti-kraak gaan wonen, of je kunt inderdaad een kostganger nemen, of een Bed& Breakfast of een huiskamerrestaurant beginnen, of tegen een bescheiden vergoeding huiskamerconcerten organiseren. Je kunt een paar euro verdienen door te koken voor Thuis Afgehaald. Ook vrijwilligerweerk levert (behalve voldoening) geld op: je geeft op die dagen in ieder geval niets uit, vaak kan je grats mee eten, en soms krijg je een vrijwilligersvergoeding. Begin een eetclub en kook per toerbeurt. Ga diensten ruilem, of verdien een zakcentje bij, bv. door op de kinderen te passen van kennissen die de peperdure kinderopvang niet meer kunnen betalen. In de jaren dertig tierde de ruilhandel en de zwarte markt welig, je moest wel, want regulier werk was er niet. Maar er was wel meer saamhorigheid, meer creatiuviteit, en dat is ook wat waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn moeder kon zo mooi breisels herstellen/masen. Als er ergens een gat in zat en er was geen wol meer van het betreffende kledingstuk, dan haalde zij de naden los. Zo had zij weer een draad om het gat te herstellen. De naad van het kledingstuk sloot ze weer met gewoon garen of met een bijpassende ander kleurtje wol.
    Plantjes stekken en verkopen op de Koninginne-vrijmarkt of MP. Misschien heb je teveel sla plantjes of zo, bordje in de tuin...


    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je hoeft niet naar een kleiner huis, je kan in de winter een kleiner deel van het huis bewonen. Dat deden mijn opa en oma. Ze leefden in de woonkeuken met houtkachel. De mooie kamer was alleen voor de verjaardagen en de zondag als er visite was. In de zomer zaten ze er vaker.Ze woonden in een dorpje op het platteland Ze hadden ze een grote moestuin, vruchtbomen, kippen. Ze bakten alles zelf, ze gingen nooit op vakantie
    Wij als kinderen konden daar heerlijk spelen.We mochten een kuil graven tot het grondwater, een vuurtje stoken, aardappels poffen, een hut bouwen. de kippen voeren,eieren rapen, kersen eten, hout voor de kachel zagen etc Een paradijs voor ons. Toch was het goedkoop vermaak. Maar er was ruimte en aandacht voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank voor de tips. Wat ook belangrijk is:
    T E V R E D E N H E I D
    Tevreden zijn met je huis, je kleding ook al staat er geen merkje op, met je eten ook al is het van een huismerk, tevreden met je derdehands autootje (gekocht zonder lening, dus wel mooi van jou!), tevreden met een koffie op het bankje naast de voordeur, in plaats van op een duur terras, tevreden met een quichevorm van de ruilwinkel (voor maar 2 punten) en niet van de Bijenkorf.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn tip:
    - houdt je huis op orde, zodat je (1) weet wat je hebt, en (2) je lekker met je gezin op stap kunt en niet de hele vrije zaterdag met het huishouden bezig bent. Dat schept lucht en wederzijdse welwillendheid, zodat het gezinsleven makkelijker loopt. En helpende kinderen in plaats van zeurende kinderen = minder fastfood (ook al frituren we het zelf)...... (sorry, dit was mijn frustratie van vorig weekend).

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.