Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 25 februari 2013

Kiespijn!

voorbeeld met 4 inlays
Donderdagavond beet ik op iets en het leek wel of ik op een splinter beet. Na die tijd had ik flinke pijn bij het kauwen. Bij nadere bestudering kwam ik tot de conclusie dat er iets niet pluis was met de gouden inlay (een soort kroon) in een kleine kies linksboven. Er zat beweging in als ik er vanaf de zijkant tegenaan drukte en als ik dat deed, voelde ik pijn. In rust had ik nauwelijks last van de kies. Aangezien mijn tandarts op vrijdag geen spreekuur heeft, besloot ik tot vandaag te wachten. Als ik niet kauwde had ik geen pijn, dus waarom naar een weekenddienst? Vanochtend belde ik de tandarts en ik kon aan het einde van de ochtend al terecht. Het was inderdaad de inlay die niet meer helemaal goed functioneerde. Er bleek een splintertje afgebroken te zijn van de kies en die prikte in het tandvlees. Goed gevoeld dus, mijn conclusie was juist. De kies was te repareren met dezelfde inlay, dat was fijn. Maar voordat het zover was, moest er aardig wat gebeuren. Nu de verdoving uitgewerkt is, voelt het niet prettig. Alleen al als mijn tong, die het heel erg nodig vindt om de omgeving van de kies goed te inspecteren, tegen de kies drukt, doet het pijn, zowel op het kauwvlak als de zijkant. Raar is dat toch, ik heb steeds de neiging om te voelen hoe de kies er voor staat. Ik heb besloten om een soepje te maken als avondmaal, zodat ik even niet hoef te kauwen.
Je vraagt je misschien af: Hoe kwam je aan die inlay?
Al weer 34 jaar geleden werd ik (gratis) door een student tandheelkunde behandeld. Die bewuste kies was een slechte kies, waar op een gegeven moment alleen de wandjes nog van overeind stonden (en dat is nog steeds zo natuurlijk). Ik kwam toen in aanmerking voor een behandeling met een inlay. Gratis? In dit geval niet helemaal gratis, voor mij waren er alleen de kosten van het goud: 75 gulden.

"Schade" nu: €161,39. Ik ben blij dat ik dezelfde mondzorgverzekering heb als vorig jaar en dat ik daar niet op beknibbeld heb. Mijn verzekering vergoedt tot 450,- euro. Maar de meeste verrichtingen worden voor 75% vergoed en niet het volledige bedrag.

2 opmerkingen:

  1. Wat vervelend dat je problemen had met je kies en fijn dat het nu gemaakt is. Toch maar even in de gaten houden. Als het na 2 dagen nog zeer doet zou ik toch nog even contact met de tandarts opnemen. Er moet geen infectie bijkomen. Ik zou ook goed spoelen met mondwater voor het slapen gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gek eigenlijk dat je dan steeds met je tong wilt voelen hoe die kies zich houdt ;)
    Sterkte

    BeantwoordenVerwijderen