zaterdag 23 februari 2013

Leuk: "mijn" jeugd met financiën bezig

Bij mijn dochters is de financiële opvoeding heel goed gegaan en daar ben ik bijzonder blij mee. Ze gaan heel goed met geld om en zijn zuinig waar dat kan.

Het is leuk om te horen hoe mijn oudste dochter haar vriend aan het opvoeden is waar het de financiën betreft. Niet dat deze jongen nu een heel slechte financiële opvoeding heeft gehad of dat hij onverantwoordelijk met geld omgaat, nee dat helemaal niet, maar het kan altijd beter. Ze hebben nu al weer bijna een jaar een relatie en het gaat zo goed tussen die twee dat ze serieus aan samenwonen denken. Voor samenwonen is geld nodig en daarnaast is het goed om samen alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te hebben, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ze noteren nu dagelijks alle uitgaven en alle financiën van vriend en dochter worden in kaart gebracht en er komen zaken boven water die beter kunnen:
- er was nog geen huurtoeslag voor 2012 aangevraagd, terwijl daar wel recht op bestaat
- vriend had een vrij dure zorgverzekering met aanvullende verzekering en maakte nooit aanspraak op medische zorg: vanaf 1 januari van dit jaar heeft hij een goedkopere verzekering en een maximaal vrijwillig eigen risico.
- hij had een flinke roodstand op zijn bankrekening en leende niet maximaal bij studiefinanciering. De rente op geleend geld bij studiefinanciering is nog geen 1%, de rente op de bankrekening is vele malen hoger, vaak wel tussen de 9 en 11%. Dus wordt geprobeerd de roodstand te laten verdwijnen door maximaal te lenen en het incasseren van de huurtoeslag 2012.

Ook jongste dochter heeft haar vriend tot sparen aangezet. In eerste instantie gaf hij al zijn verdiende geld uit, maar tegenwoordig spaart hij voor een eigen huis. Super! Het is altijd goed om bij de aankoop van een huis geld achter de hand te hebben en niet een heel huis met geleend geld te financieren.

12 opmerkingen:

  1. In ons huisje moet nog een berg gedaan worden. Du maakte ik maar eens een begroting voor alle kleine klusjes. Dat bedrag hoop ik in 3 maanden bij elkaar gespaard te hebben.
    Ben blij met de financiële opvoeding die ik kreeg. Als 16 jarige besloot ik dat ik niet rood wilde staan en vroeg die optie niet aan. Nu 11 jaar later kan het nog steeds niet. Het is soms wel ff krap, maar ik red het. Nu moet ik vriendliefnog iets beter opvoeden :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vriend en ik zijn beide redelijk goed opgevoed qua financiën. Bij mij thuis kon iets meer en bij hem thuis was het soms erg krap.
    Hierdoor vullen we elkaar goed aan.

    Volgens mij is het trouwens wel heel leuk om te zien dat je het goed hebt gedaan bij je dochters!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed dat je dochters zo bezig zijn met de financiën! Ik heb mijn vriend na 6 jaar nog steeds niet aan kunnen zetten tot sparen.. ;) Maar ik hou hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk! Ons idee is ook om eventuele kinderen heel bewust een gezonde financiële opvoeding mee te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk om te zien dat je dochters goed met geld kunnen omgaan. Mijn ouders hebben ons ook altijd geleerd om goed met geld om te gaan en nooit te lenen. Ik ben zonder schuld begonnen met werken. Mijn ouders hebben mijn MBO studie betaald. Daarnaast had ik een leuke spaarrekening die ik gedeeltelijk heb gebruikt om mijn rijbewijs van te halen. Het resterende geld is gedeeltelijk gebruik voor de aankoop van een paard en de rest heb ik altijd laten staan. Op deze rekening spaar ik nog steeds. Mijn vriend heeft sparen nooit uit huis meegekregen. Zijn ouders hielden zich altijd arm en er was nooit ergens geld voor. Dus zijn logische stap was om geld uit geven. Hij werkte vanaf zijn 12de bij de boer en alles wat hij verdiende zette hij om in spullen. Toen hij mij leerde kennen en wilde verder studeren heb ik hem aangezet om in ieder geval maandelijks te gaan sparen. Hetgeen hij ook is gaan doen. Nog steeds spaart hij maar valkuilen heeft hij nog steeds. Ik beheer om die reden ook het geld op de gezamelijke rekening. Alle inkopen regel ik ook. Soms vindt hij dat ik te streng ben en aan de andere kant verbaasd hij zich erover dat we soms even samen een nachtje weg kunnen (boekjes sparen bij AH ;) ).

    Ik vind het leuk om met geld bezig te zijn. Momenteel staat hoog bij ons/mij op de agenda om de hypotheek een stuk naar beneden te krijgen. Het is leuk om te zien om het spaarsaldo omhoog te zien lopen. Momenteel sparen wij en leggen we het niet in. Sommige vinden dit dom, maar dit is mijn keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zou het ook een stukje genen kunnen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn oma was altijd heel heel zuinig. Ze had een kastje met allemaal laatjes en op elk laatje zat een sticker met oa. Gas / water / elektra / huur etc.
    Iedere week deed ze in het betreffende laatje geld.
    Op een bepaald moment rolde de acceptgiro (ja ja die waren er toen ipv internetbankieren) in de brievenbus. Het laatje werd omgekeerd en samen met de acceptgiro kaart vertrok Opa naar het postkantoor om te betalen. Ik heb hier altijd met verbazing naar gekeken, simpel systeem - maar het werkte!
    Mijn moeder heeft het altijd heel moeilijk gehad. Geen opleiding - geen 'werk'. Alleen maar poetsen bij anderen. Mijn vader had wel een opleiding gehad en goed werk. We waren met 7 personen thuis en hadden het redelijk goed maar niet riant. (Je moest wel eens wachten op nieuwe schoenen of een nieuwe jas tot het kindergeld er was) Mijn vader werkte in ploegen en in zijn 'vrije' tijd had hij zelfs een 2e baan. Als je dit meemaakt dan vormt het je. Ik heb me voorgenomen om niet meer uit te geven dan dat er in komt en na te denken voordat ik geld uitgeef. Kortom mijn voorouders en ouders waren een goed voorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk en fijn dat de dochters zo goed met hun geld om gaan. Maar wat 'slecht en goede' opvoeding betreft vind ik het iets te kort door de bocht. Onze drie hebben dezelfde opvoeding gehad. De 2 oudste hebben altijd goed met hun geld kunnen gaan, maar nr 3 is een ander verhaal. Wat er aan geld binnen kwam werd ruim binnen een maand weer uitgegeven. Praten, rekenen, begrotings maken, alles hielp 2 weken. Meneer probeerde zelf de economie draaiende te houden, geld moet rollen was zijn motto. Totdat dochter een jaar lang voor hem alles beheerd heeft en hem op (bijna) houtjes heeft laten bijten, werd er in een record tempo heel veel gespaard. Zij heeft hem laten zien dat je met weinig ook hele leuke dingen kan doen. Nu woont hij een half jaar samen en beheerd zijn centjes weer zelf. Voor ons is er geen inzicht meer, maar hij zegt dat het financieel goed gaat. Wij hopen het.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad niet alleen de opvoeding, maar ook de persoonlijkheid die een rol speelt. Oudste dochter kocht vaak veel spullen, ze vond het leuk om veel te kopen en voelde zich daar goed bij. Ze is een echte verzamelaarster. Jongste dochter deed het lang veel beter wat financiën betreft. Oudste gaf vaak haar geld uit zodra ze geld had. Niet dat ze schulden maakte, maar sparen was toch lastig voor haar. De laatste jaren gaat het een stuk beter en is ze meer terughoudend waar het gaat om geld. Dus er is nog hoop voor je kind, ook al ziet het er in eerste instantie niet heel goed uit.

      Verwijderen
    2. Hier ook 2 kinderen (volwassen inmiddels) die, ondanks dezelfde opvoeding, zéér verschillend met geld omgaan. Oudste heeft tijdens haar studie bijgeleend, ondanks onze -in onze ogen royale- toelage. Ze houdt erg van uitgaan en kleding en heeft, behalve een bed met toebehoren, weinig tastbaars eraan over gehouden. Sparen doet ze niet, haar geld gaat altijd "op". De jongste is een echte spaarder maar kocht al wat meubilair voor zijn kamer en wat "duurzame gebruiksartikelen", zoals een platte tv en een computer. Hij houdt van mooie spullen, ook kleding, maar geeft zijn geld met beleid uit.
      Dus ja, ik denk dat het vooral met karakter te maken heeft. Groet, Greetje54

      Verwijderen
  9. Fijn dat het met beide dochters zo goed gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben de spaarder en mijn zus de 'spender'. Ik had altijd geld over, zij kwam altijd geld te kort. Toch hebben we dezelfde opvoeding gehad. Ik zie ons nog aan de eetkamertafel zitten met ons 'huishoudboekje' waarin we de uitgaven van de vorige week moesten bijhouden en laten controleren voordat we het zakgeld voor de komende week kregen. We waren toen 8 en 7.

    Zus heeft 12 jaar een relatie gehad met een man die niet tegen haar op kon; toen heeft ze ook een lening afgesloten voor zo'n 12.000 euro, om maar geld uit te kunnen geven, vooral aan lekkere dingetjes bij de koffie, dagjes weg enzo. Nu heeft ze een man met een goed inkomen, die verstandig met dat geld omgaat en overwicht op haar heeft, zodat aan het eind van de maand ook nog wat geld over is. Gek genoeg is ze met het geld van haar eigen bedrijf wél tot op de cent nauwkeurig en worden alle aankopen goed doorgedacht.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.