Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 22 februari 2013

Groen!

Door mijn jongste dochter werd ik geattendeerd op Kassa groen. Een leuk programma over milieu. Klik op deze link voor de aflevering van 19 februari.
Deze aflevering gaat over groene katoen, houtkachels, afwassen en vegetarisch eten.
Conclusie van Kassa Groen: afwassen in een afwasteiltje is beter voor het milieu dan een vaatwasser. Leuk om te zien dat ik al 35 jaar milieubewust afwas!

11 opmerkingen:

 1. Ik leer van bijna elke aflevering wel iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch zijn niet alle Kassa groen volledig in hun informatie, Kijk dat teiltje wint van afwasautomaat dat geloof ik ook wel alhoelwel een kleine close-in boiltertje vreet ook vrachten energie terwijl mijn automaat heel zuinig is. Ach gemak dient de mens.

  Zelfde als vergelijk met waterkoker,fluitketel energieverbruik heb ik niet gehoord bij Kassa en de eventuele schadelijke metalen die aanwezig zijn in een waterkoker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een leuk programma, maar over dat afwassen heb ik mijn twijfels.
  Toen ik nog met de hand afwaste ging de kraan per dag heel vaak open en drie keer per dag ruimde ik de boel op. Nu is het verzamelen in de vaatwasser en die gaat 1x in de twee dagen aan.
  Ik geloof dat je er, zowel met de hand als met de machine, een zuinig als een kwistig afwasgedrag op na kunt houden. Dit soort testjes neem ik niet al te serieus.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor de vaatwasser is ook meer schadelijke afwasmiddel nodig. Dus voor mij ook een reden om wat vaker met de hand af te wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik nooit blokjes, altijd het poeder van Sun (grote blauwe fles) en dan maar een klein beetje, wast prima af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. misschien is de vaatwasser slechter voor het milieu,maar het is zon beetje mijn enige zonde, ik rijd geen auto, gebruik zelden het openbaar vervoer, vlieg nooit meer en koop zoveel mogelijk 2e hands ,scheid afval ,gebruik douchewater om het toilet mee door te spoelen en zet de verwarming nooit hoger dan 18 graden, maak schoon met schoonmaakazijn en droog mijn was op een rekje, dus vind ik dat ik met vaatwassen wel mag zondigen ,je kunt nu eenmaal niet alles goed doen-

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je alleen of met zijn tweetjes woont is een vaatwasser ook niet nodig,maar in groot gezin reuze handig, en aantal drogers is veel hoger in Nederland per huishouden en die verbruikt meer stroom en die heb ik weer niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In mijn vorige keuken had ik een vaatwasser. Wat een kreng van een ding. Een uur deed hij er over om af te wassen. Pannen konden er niet in, en als er een aardappelpan in ging, dan bleven de aardappelafdrukken in de pan na afloop van de afwas.

  Dat gemier om alles er in te krijgen.

  Ik heb in zowel mijn nieuwe als oude keuken twee spoelbakken en wij zeiden, toen er nog een wij was, dat wij samen de afwas deden in de tijd dat de koffie net was doorgelopen.

  Ook de gootsteen gelijk netjes. Klaar, binnen vijf minuten. Dat is in alle gevallen sneller dan inruimen en afruimen. Niet vaker afwassen dan 1 keer per dag.

  Maar als je al neurotisch wordt van een kopje op het aanrecht, ja dan moet je dat natuurlijk meteen in de afwasmachine doen.

  Zal ook gescheeld hebben dat ik ik in mijn jeugd veel broers en zessen en ouders had. Wat hadden wij toen een afwas!
  Iedere avond en weekendmiddagen was iemand de pineut volgens een rooster.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook geen vaatwasser, ook al zijn we met z´n elven en is er dus altijd veel vaat. Ik hoef er geen test voor te lezen of te zien. Gewoon met m´n huisvrouwenverstand weet ik wel wat groener is: de teil natuurlijk! In ons vaatwasser-bestaan deden we 6 jaar met een vaatwasser (2 keer per dag een volle machine draaien). Er moet dan dus elke 6 jaar zo´n apparaat voor ons geproduceerd worden!! Nu wassen we alweer bijna 2 jaar met de hand. En juist vandaag sneuvelde er een afwasteil. In 6 jaar tijd verslijten we dan ongeveer 3 teilen en pakhembeet 12 afwasborstels. Daarvoor zijn heel wat minder grondstoffen nodig dan voor het produceren van zo´n kolossaal apparaat. En het verbruik? Ik denk (alweer met m´n huisvrouwenverstand) dat ik met de teil iets meer water verbruik. Maar niet meer stroom dan met de vaatwasser, want sowieso gebruiken we 6 van de 12 maanden water wat op de houtkachel is verwarmd. Lekker basic :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok hou ik het ook bij mij eerste vaatwasser staat hier al 25 jaar iederdag vrolijk de vaat te doen en zo,n machine hoef je niet bij iedere defectje volledig te vervangen.

   Heb hier geen kolossale houtkachel die milieu onvriendelijke pak,s en ander kankerverwekkende verbrandingsgassen uitstoten :(

   Verwijderen