Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 20 februari 2013

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier

Volgens de consumentenbond loont het om ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Mijn contract bij Eneco loopt tot 1 april 2013 en moet dus binnenkort opgezegd worden, de opzegtermijn is 1 maand.  Op de site van de consumentenbond is een vergelijkingssite waar je kunt zoeken naar een voor jou geschikte energieleverancier. Ik verbruik per jaar ongeveer 660 gas en 1450 stroom.
Probleem is een beetje dat ik mijn welkomstpremie van Enoco pas krijg bij de afrekening en die komt in april. Wat gebeurt er als ik dan al klant ergens anders ben? Krijg ik dan mijn geld nog wel? Ik denk het wel

9 opmerkingen:

 1. Waarom zou je die niet krijgen? Je bent dat toch contractueel overeengekomen? Het kan wel een poosje duren, je zult er misschien op moeten wachten. Is dat misschien wat je bedoelt met 'krijg ik mijn geld dan nog wel'? Dat je vreest dat het niet zonder slag of stoot gaat, dat je er achteraan zult moeten bellen? Dat is best mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog niet eerder kreeg ik mijn overstapbonus aan het einde van de rit. Tot nog toe had ik mijn overstapbonus dus al lang geïncasseerd en dat maakt mij een beetje huiverig.

   Verwijderen
 2. Dag Zuinigaan, vaak gaat het met de geld terug acties bij energie leveranciers zo, dat in het contract staat vermeldt dat je alleen recht heb op de korting aan het einde van de looptijd óf ze omschrijven het: als alle termijnen op tijd zijn geïncasseerd. Het kan dus zo zijn dat je bij overstappen binnen de termijn geen recht hebt op de welkomstpremie. Dat zou ik dus goed nakijken in de voorwaarden.
  De Vereniging Eigen Huis heeft twee keer per jaar een energietender. Daar kun je je voor aanmelden zónder verplichtingen. Je krijgt dan nadat de inschrijvingstermijn voor bedrijven is verstreken twee aanbiedingen met de voor jouw gunstigste situatie bij hun. Is dat wellicht iets voor jou? Wij hebben het al drie of vier keer gedaan en het bevalt prima.
  groet van Pecunia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn vorig jaar voor het eerst overgestapt, van Essent naar Greenchoice. Daarmee zouden we zo'n 600 euro op jaarbasis besparen. Ben benieuwd in hoeverre dat waargemaakt kan worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik stap elke 1,5 jaar over, scheelt me erg veel geld. Nu zitten we bij Energie Direct en momenteel is dat de goedkoopste. Ik blijf dus nog even ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je via de consumentenbond zou over stappen en een andere energieleverancier kiest en aangeeft dat je bij hem?haar? klant wil worden dan zal de nieuwe energieleverancier de opzegging regelen. Je geeft dan door wanneer je contract afloopt, in jouw geval 1 april en zij regelen de rest. Als je dat "te laat"regelt, dus na 1 maart, dus dat 1 april niet haalbaar is, dan zou je iets langer bij je huidige energieleverancier blijven voordat je overstapt bv tot 15 april of 1 mei. Maar dat is geen probleem. Als je een vast contract hebt bv een jaar en je doet niks dan wordt dat contract automatisch omgezet in een flexibel contract wat per maand (30 dagen) opzegbaar is. Je betaalt dan alleen een maand de huidige marktprijs.
  En wat betreft de bonus, als jij je contract gewoon uitdient dus niet voor 1 april overstapt en je hebt netjes op tijd alle maandbedragen betaald zijn ze verplicht om die bonus, bij de jaarafrekening, te betalen/verrekenen.

  groetjes Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is ook mijn dilemma. Ik zit ook bij een maatschappij waar ik de bonus aan het eind van de periode krijg. Ik zeg pas op als het hele jaar voorbij is en geen moment eerder. Stel je voor dat het inderdaad discussie geeft, geen zin in. Dan maar een maandje langer daar, maakt ook niks uit toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap je dilemma. Nu heb ik daar dit keer geen last van, zit bij Essent en die hebben al na een maand uitgekeerd, maar stap nu over naar de nem, waarbij wel pas na een jaar verrekend wordt met de jaarafrekening. Maar als je er recht op hebt volgens het contract en je bent een jaar gebleven kan het toch eigenlijk geen problemen opleveren? Kan me ook niet voorstellen dat ze bij iedere klant moeilijk gaan doen. Ik heb gister weer de sprong gewaagd via de consumentenbond en deze hanteren volgens de voorwaarden ook de regel dat zij de overstap verzorgen op de einddatum van je huidige contract. Ga er dus ook maar van uit dat het goed gaat, want hoewel ik de premie al heb van Essent zouden ze anders wel een boete kunnen hanteren als er te vroeg opgezegd wordt.
  Overigens niets dan lof voor de klantenservice van Essent. Ik zou er bijna blijven, maar dat is me nu ook weer niet het voordeel van zo'n 300 euro waard ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt. Ben zelf huiverig aangelegd. Hoor het in april graag van je.

  BeantwoordenVerwijderen