Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 7 maart 2013

De futen zijn er weer!

Zo leuk! Net als andere jaren zijn de futen weer terug op de Kardingerplas. Precies op hetzelfde plekje als vorig jaar. Al die jaren dat ik er nu langs fiets naar mijn werk zijn ze er in dat hoekje van de plas. Ze zijn heel actief op dit moment, duidelijk bezig met nestelen. Zouden het steeds dezelfde vogels zijn? Of jongen van de vogels die een paar jaar geleden daar een nest hadden? Een aantal jaren geleden waren ze al bezig met broeden toen het flink ging stormen, het nest is toen verdwenen in de golven. Heel sneu! Maar niet getreurd, ze zijn toen weer opnieuw begonnen.
De plas zit vaak vol met vogels: knobbelzwanen, ganzen, kuifeenden, wilde eenden, aalscholvers, verschillende soorten meeuwen, waterhoentjes, meerkoeten en die futen dus. Het is soms een schitterend gezicht.
Geheel gratis genieten!
Daarom ben ik zo blij dat het nu weer licht is 's morgens als ik langs kom fietsen. Dan zie ik tenminste wat! Op dit moment houden de zwanen zich nog schuil ergens op een beschut rustig plekje, maar over een aantal weken, dan laten ze zich weer zien, met hun schattige jonkies. Ieder jaar weer vind ik het fantastisch om op een gegeven moment de zwanen weer terug te zien met nieuwe jongen, deels grijs, deels wit. De zwaan is echt mijn favoriete vogel!
Ook op weg naar mijn werk: veel blad van speenkruid, de eerste bloemen zullen niet lang meer op zich laten wachten, het eerste blad van de fluitekruid, de sleedoorn die duidelijk groene knopjes krijgt, natuurlijk elzen- en wilgenkatjes.
Nou schijnt in de komende week de winter nog even weer terug te komen, met zelfs sneeuw en nachtvorst. Nou, liever niet, maar het moet dan maar. Lang zal het vast niet duren!

PS wil je kijken hoe dat gaat als een vogel broedt? Bij sommige nesten zijn webcams geplaatst. Klik op deze link, dan kun je diverse vogels volgen tijdens de broedperiode.

6 opmerkingen:

 1. Ja leuk hè? Hier de kuifeendjes ook weer terug in de vijver.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk,die lentebodes.Ik hoor elke ochtend vroeg meer vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de site van de vogelbescherming kun je de lente ook meebeleven met webcams e.d. Deze week zijn er veel trekkende kraanvogels gezien. Echt voorjaar. De futen hebben steeds hetzelfde territorium, maar als ze dood gaan neemt een ander stel de plaats in. Voor de iphone en ipadbezitters is er een prachtige gratis app: "Vogels in Nederland"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij die futen dacht ik al zo iets! Het is exact hetzelfde plekje als voorgaande jaren. Het nest is nu zo dicht boven het wateroppervlak, dat ik mijn hart vasthoud, mocht het hard gaan waaien uit de verkeerde hoek, waardoor een flinke golven ontstaan.
   Vorig jaar heb ik via de webcam de oehoe met jongen gezien, prachtig!

   Verwijderen
 4. Ik zie nu dat je de link naar beleef de lente er al hebt staan. Groningers kunnen ook nog eens googelen op avifauna,een actieve vogelclub. In elke provincie heb je wel van die clubs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een fuut kan wel 20 jaar oud worden, dus misschien zijn het nog steeds dezelfde futen

  BeantwoordenVerwijderen