Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 6 maart 2013

ABP verlaagt pensioenen

Al weer een aantal dagen geleden ontving ik een brief van het ABP. Het ABP verlaagt de pensioenen. De pijn wordt eerlijk verdeeld, zowel diegenen die in de toekomst een pensioen zullen ontvangen en diegenen die al pensioen ontvangen worden gekort. Het percentage is 0,5%. Dat valt eerlijk gezegd nog wel mee! Zou dat alles zijn? En zou het dan goed gaan met mijn pensioen? Behalve de brief ontving ik ook een mailtje. Ik ben uitgenodigd om met de bestuurders in gesprek te gaan. Dat zou dan gaan over:
Is de verlaging van de pensioenen echt nodig? Is er geld als ik straks met pensioen ga? Belegt ABP wel goed? Ongetwijfeld hebt u vragen over de maatregelen die we nemen.
Op 4 april mag ik in de Hanze Plaza in Groningen met hen in gesprek. Waar is dat? Ik heb het inmiddels gevonden, het is op een industrieterrein vlakbij Hoogkerk. Ik heb het Hanze Plaza wel eens op mijn werk aan de telefoon gehad, zij boden ruimtes aan voor congressen, vergaderingen en andere evenementen. Op mijn werk moet ook hard bezuinigd worden, waar niet eigenlijk? Er is helemaal geen geld voor het afhuren van Hanze Plaza.
Nu mag ik dus naar dit gebouw om mij te laten voorlichten over de toekomst van mijn pensioen. Mijn belangrijkste vraag is: blijft het bij die verlaging van 0,5%? Maar of ze daar een antwoord op hebben? 

20 opmerkingen:

 1. Volgend jaar nog eens 1,6 procent. Dat stond in mijn brief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha! Zoiets vermoedde ik al! Ik heb de brief niet goed gelezen, dat blijkt al weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, van dat geld kunnen ze dan nog een keer dure vergadercentra afhuren.

  Ben benieuwd of ze je gaan adviseren om bij te storten... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het vervelende is dat ik al een aantal jaren op de nullijn zit en er ook de komende jaren geen salarisverhoging te verwachten is. De inflatie wordt toch al niet gecompenseerd en op basis van datzelfde loon wordt vanaf december 2018 mijn pensioen berekend. Het pensioen dat ik een jaar of vijf geleden dacht te krijgen op mijn 65e, wordt bij lange na niet gehaald. Ik kan niet eens meer met 65 jaar met pensioen.

   Verwijderen
  2. Ah... sorry generatiekloofje...

   Ik zit net weer 2 generaties onder jou (veertiger) en heb niet de illusie dat er straks nog een pensioen is...

   Daar proberen we nu al rekening mee te houden.

   Dat is natuurlijk wat lastiger als je er dichter op zit. Aan de andere kant: ik denk dat er bij jou nu nog wat is. Voor ons vraag ik me dat echt af.

   Lukt het om op zo'n korte termijn nog te sparen voor je pensioen?

   Verwijderen
 4. Op mijn vorige werk waren bezuinigingen. Werden we ook uitgenodigd om daar met de bestuurders over te praten, op vier dagen op verschillende lokaties in het land. Vier dagen dat twee ervoor betaalde bestuurders tegenover een zaal van buiten-werktijd-komende medewerkers alleen maar kwamen zeggen dat ze het maar gewoon te slikken hadden. Meer was het eigenlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard is er alleen een uitleg, geen wijziging in de plannen. Ze zullen ook zeker beloven nu beter met onze centjes om te gaan en geen onverantwoorde beslissingen te nemen.

   Verwijderen
 5. Ik vraag me af,of dat halve procent er weer bij gaat komen,als de economie aantrekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik het begrijp: 0,5% korting wordt gezien als een negatieve indexatie. Van inhalen van verloren indexatie mag pas van de wetgever bij een dekkingsgraad van 140%. Dat maken we zeker de eerste 50 jaar niet meer mee.

   Verwijderen
 6. Meer door minder6 maart 2013 om 09:05

  Het probleem tav de pensioenen ligt nauwelijks bij de pensioenfondsen maar meer bij de rekenrente die ze van het rijk moeten hanteren.
  Daarnaast zou je een zeeeeeeer karig pensioen hebben als je er zelf op persoonlijke titel voor moet zorgen. Het rendement van een gemiddeld pensioenfonds ligt +/- 6x hoger dan een gemiddeld rendement wat je zelf kan bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of dit waar is. Wij zijn pas gepensioneerd, de waarde van spaargeld en afbetaald eigen huis ligt rond de 2 ton. Ik heb wel eens berekend, hoelang we dat geld als pensioen konden gebruiken, uitgaande van het pensioen wat we nu krijgen. Dat lukt ons gemakkelijk. Je moet alleen niet de pech hebben en in de bijstand belanden. Geartsje

   Verwijderen
  2. Hoi heb je er dan rekening mee gehouden dat een groot deel vast zit in je huis en dit geen vrij te besteden geld is.
   Daarnaast als je je huis zou verkopen om de waarde hiervan te benutten kom je gezien je eigen vermogen niet in een huurhuis van de woningbouw terecht maar in "vrije" sector met huren van 800 a 900 euro per maand.
   Stel dat je nog 25 jaar leeft (2 ton gedeeld door 25 gedeeld door 12 = 667 euro[uitgaande dat rente gelijk aan inflatie en huurverhogingen is.]) dan moet elke maand nog geld van je kale AOW af.Daarnaast krijg je met een vrij te besteden vermogen van 2 ton dan ook geen zorgtoeslag meer (geld wat in je huis vast zit telt op dit moment namelijk niet mee als vermogen.
   Al met al toch fijn dat je AOW en pensioen krijgt.

   Verwijderen
  3. Dat geld kan dan wel 'vastzitten' in je eigen huis, maar zolang je daarin woont en dus geen woonlasten hebt, dan is het toch gewoon zo'n 800 euro die je per maand niet hoeft te betalen?

   Dat is meer dan ik ooit denk terug te zien van m'n pensioen....

   Wij gaan ook voor een afbetaald huis rond pensioenleeftijd.

   Verwijderen
 7. Hier ook een nullijn en dat zal de komende jaren wel zo blijven. Ook ik zit bij het ABP en verwacht nog meer bezuinigingen. Ik ben bijna 32, dus ik doe nog niet eens de moeite om te berekenen wat ik dadelijk aan pensioen denk te ontvangen. Ik ga ervan uit dat het vrijwel niets is dus moet ik zelf voor mijn pensioen zorgen. Dan kan de uitkering van het ABP alleen maar meevallen. Wel heel vervelend dat jij waarschijnlijk niet op je 65e met pensioen kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 0,5% is heel wat minder dan de 6,4% die mijn pensioenfonds gaat korten...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De brief van ABP kwam afgelopen vrijdag binnen. Collega's kregen hem al een week eerder. Volgend jaar min 1,6%. Met deze crisis krijgen ze het echt niet op orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zuinigaan, Als je naar hun bijeenkomst gaat, zou je eens kunnen vragen wat hun doelstelling is. Volgens hun website is hun doelstelling 6 a 7 % rendement halen. Dat vind ik heel raar. Hun ultieme doelstelling zou toch moeten zijn: Behoud van het Vermogen en dan daarnaast een redelijk/goed rendement halen!
  In deze tijd een rendement van 6 a 7 % willen halen zet je toch alleen maar aan tot het nemen van hoge risico's?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. volgens mij zijn we juist in de crisis beland door de grote risicos die pensioenfondsen ,banken en wooncorporaties genomen hebben met beleggingen en door de torenhoge kosten van bonussen en declaraties van bestuurders en driemaal raden wie daar nu de dupe van zijn , niet de mensen aan de top van die bedrijven ,maar de mensen die jarenlang premies en dergelijke betaald hebben en met wiens geld gespeculeerd is

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Juist ja, maar dat komt dus omdat het behalen van hoge winstpercentages in hun DOELSTELING staat!
  Vandaar mijn pleidooi om de doelstelling te herzien.
  Laat 'BEHOUD VAN VERMOGEN' de doelstelling zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HELEMAAL MEE EENS, ik schijf dit in hoofdletters omdat ik vind dat je volkomen gelijk hebt en misschien moet de politiek zich hier maar eens sterk voor maken.

   Verwijderen