Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 20 maart 2013

De kies

De kies, die tijdens het eten van de quiche afgelopen zaterdag afbrak, is vandaag opnieuw hersteld. Op de wortel en een deel van het tandbeen kon een kunststof kroon opgebouwd worden. Er was daarvoor nog voldoende gezond tandbeen over. De tandarts zette eerst een soort metalen "damwandje" om de kies en vervolgens begon het prepareren van de resten van de kies, zodat er weer een mooie kies zou kunnen ontstaan. Dat damwandje was niet leuk, want dat duwde flink in mijn tandvlees. Maar tja, je moet er wat voor over hebben om weer een toonbare en vooral ook bruikbare kies te krijgen, dus ik heb de pijn dapper doorstaan. Er werden laagjes opgebouwd die uitgehard moesten worden. Na een half uur was alles helemaal klaar en nu heb ik weer een bruikbare kies, die volgens de tandarts lang mee zou moeten kunnen gaan.
Kosten: €117,71. Uit de gouden inlay is het stukje afgebroken kies gehaald en ik heb het goud mee naar huis genomen. Naar schatting van de tandarts zal dat goud ongeveer 70 euro opbrengen.

9 opmerkingen:

 1. Een kies door quiche. het klinkt wel grappig.
  Maar wat fijn dat het weer gemaakt is. en door het goud niet eens hele hoge kosten gelukkig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het nog meeviel. Ik zou wel goed spoelen met listerine of een vergelijkbare mondwater ter voorkoming van infectie van je tandvlees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoor ik nog de opbrengst van dat giud? Volgens mij brengt het veel minder op, als ik kijk naar de opbrengst van mijn oud goud van vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De inlay is ooit geplaatst door een student tandheelkunde. Ik hoefde destijds alleen de kosten van het goud te betalen, verder niets, geen tandtechniek, geen plaatsing. De prijs van het goud was toen 75 gulden. Dat is ongeveer 33 jaar geleden. Inmiddels is volgens mij de goudprijs een stuk hoger geworden en zo ongeveer over de kop gegaan. Dus, misschien klopt het wel. De opbrengst hangt natuurlijk ook af van de opkoper.

   Verwijderen
 4. Ik wist niet,dat zo'n kies nog zo zwaar weegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zocht de volgende tekst en vond die bij iemand die ook gebitsproblemen had.

  Een mens lijdt dikwijls het meest
  door het lijden dat hij vreest
  doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  dan God te dragen geeft.

  http://bertbreed.blogspot.nl/2012/04/een-mens-lijdt-dikwijls-het-meest-van.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi, dat je kies weer is opgebouwd.
  Als je de goudopbrengst er van af trekt vallen de kosten uiteindelijk toch mee!

  groet van Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die inlay van goud is dan een goede investering geweest... ;-))

  Fijn dat de kosten meevallen en dat je oude kies nog geld opbrengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, grappig van dat goud. Ik heb het vorige maand allemaal weggebracht en kreeg zo'n 600 euro voor een berg ringen en armbandjes die al jaren in een lade lagen. Mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen