Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 maart 2013

Emoties!

Donderdagavond keek ik naar: "Hier is Adriaan van Dis". (Klik op de link om het programma te bekijken) Een eenmalige aflevering ter gelegenheid van de boekenweek. Interessante gasten waren er: Judith Schalansky, Clive Stafford Smith en Maarten Biesheuvel met zijn vrouw Eva. Een feest om naar te kijken in eerste instantie. Ik keek vroeger altijd naar het programma. Al weer zo lang geleden - van 1983 tot 1992. Prachtig!
De laatste gasten waren Maarten Biesheuvel en Eva. Eigenlijk was Maarten nogal manisch en zei hij gewoon wat er in hem opkwam. Poeh, dat maakte heel veel los, wat een emoties bij mij, ik kon wel janken! De vader van mijn kinderen is ook manisch depressief, net als Maarten Biesheuvel. Bij mij veel herkenning, verdriet en emoties. Het kwam wel erg dicht op mijn huid, akelig dicht, maar ook voelde ik warmte en respect omdat hij is wie hij is en daar gewoon mee naar buiten komt!
Heb je meer belangstelling voor Maarten Biesheuvel, kijk dan naar dit interview, Maartens verplettende werklijkheid, kort voor hij de PC Hooftprijs in 2007 in ontvangst nam.

10 opmerkingen:

 1. bedankt voor de tips! groet anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En hij heeft ook hele mooie boeken geschreven. Lijkt me moeilijk om naar te kijken als het zo dichtbij komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ook gekeken en vonden het geweldig om weer eens iets dergelijks op TV te zien. En respect voor Maarten Biesheuvel dat hij er zat, en zeeeer veel respect voor zijn vrouw! Ik kan me voorstellen dat het heel zwaar is. Dus ook: alle sterkte en respect voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk een beetje te begrijpen wat je bedoelt. Ik ondersteun al 15 jaar een familielid met borderline, en wat werd vanavond in Nieuwsuur tijdens het item over de bezuinigingen in de zorg getoond: een patient met borderline. Dan zit je even naar adem te happen..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een hele moeilijke zware ziekte. Heb het van dichtbij meegemaakt met een buurman en zijn gezin. Respect voor Biesheuvel en zijn vrouw. En ook voor jou en je kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi en ontroerend vond ik het om te zien hoeveel respect en bewondering Adriaan van Dis heeft voor Maarten Biesheuvel. Het verhaal dat Biesheuvel voorlas was ook zo prachtig. Ook in mijn familie is iemand met een chronisch psychische ziekte, misschien raakte het mij daarom zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel veel sterkte! Ik weet uit ervaringen met een buurtgenoot van vroeger, wat voor impact dat op een gezin (en soms ook buurtgenoten) heeft. Het beheerst je hele leven en je leeft met zijn allen door de depressie naar de manische periode en andersom, met alle heftige emoties die dat bij de patiënt maar ook bij alle betrokkenen oproept en een enorm aanpassingsvermogen vraagt om het leven maar zo gelijkmatig mogelijk te laten verlopen. Onze buurvrouw noemde het "met zijn allen, iedere minuut op eieren lopen". Dat die uitzending zulke emoties bij je opriep vind ik heel begrijpelijk en ik hoop dat je 't weer snel een "plaatsje kunt geven".

  BeantwoordenVerwijderen