Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 16 maart 2013

Veel huishoudens leveren in

Volgens RTL nieuws leveren meer dan 80% van de huishoudens in. Lees hier het bericht op nu.nl.
Bijna iedereen gaat er dus op achteruit.
Een problematisch punt vind ik dat mensen met kinderen er meer op achteruit gaan dan mensen zonder kinderen. Dat heeft er volgens mij mee te maken dat de kinderbijslag niet toereikend is om de kosten van kinderen op te vangen. Nu is de kinderopvang ook nog eens veel duurder geworden en is de kinderbijslag bevroren. Al met al een ijzig klimaat voor mensen met kinderen! Niet echt eerlijk, want de kinderen van nu zijn de werkers van morgen, daar mag je best in investeren. Je moet kinderen niet zien als een privé hobby voor ouders die uit liefhebberij één of meer kinderen op de wereld zetten. Deze kinderen zijn degenen die in de toekomst de economie op gang moeten houden, het zijn degenen die de zieken en zwakken moeten verplegen. Wat moet een maatschappij zonder kinderen? De zorg voor kinderen is in ieder geval in financieel opzicht een zorg voor ons allemaal.
De alleenstaanden zouden er wat op vooruit gaan. Dat zou mooi zijn voor mij. Maar het geldt ook niet voor alle alleenstaanden, alleenstaanden met veel medische kosten moeten meer eigen risico betalen en ik heb een salaris dat al twee jaar op de nullijn zit en voorlopig helaas ook wel op de nullijn blijft. De inflatie zorgt ervoor dat ik van mijn salaris minder kan kopen en natuurlijk ook minder kan sparen dan twee jaar geleden.

25 opmerkingen:

 1. En die verhalen van bejaarden met financiele "rek",die wel kunnen inleveren,is ook een smoes. Wij kunnen wel iets missen. Maar een vriendin met een klein pré-pensioen is ook 50 euro achteruit gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook een nullijn, maar wij mogen niet klagen. We zijn nog met z'n tweetjes (hopelijk komen die kinders snel) en voelen de crisis eigenlijk niet zo. Heel vervelend voor mensen die door de crisis in problemen komen. Je hebt gelijk, die kinderen zijn een investering in ieders toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals het er nu naar uitziet gaat manlief de komende jaren nog in salaris omhoog. Hij heeft nog even voordat hij aan het eind van zijn schaal zit.
  Onze zoons zijn nu nog studenten en wij betalen heel veel voor ze. Als ze uitgestudeerd zijn, zal juist dat enorm gaan schelen.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker het laatste jaar merken wij dat er gewoon veel minder kan (we kunnen heus wel inleveren), maar ik betaal vergeleken met twee jaar geleden het dubbele voor de kinderopvang. Gelukkig ben ik er maar 1 dag per week afhankelijk van omdat mijn moeder zo lief is om twee dagen in de week op te passen. Anders zou ik echt niet weten hoe ik de kinderopvang moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan heb je al een relatief hoog inkomen of veel kinderen in de opvang.
   Ik betaal nu bruto 15 euro per maand meer voor 90 uur opvang per maand (bso inclusief lange middag, vakanties en tso) dan 2 jaar geleden en netto betaal ik daar 120 euro per maand voor met een 1,5 modaal inkomen. Mijn buurmeisje doet het niet voor dat geld (1,30 p.u.) en dan moet ik ook nog al het eten en drinken er bij optellen en de spelmaterialen.

   Verwijderen
 5. Quote: Een problematisch punt vind ik dat mensen met kinderen er meer op achteruit gaan dan mensen met kinderen.Unquote

  In bovenstaande zin staat een fout. Het moet zijn mensen met kinderen er meer op achteruit gaan dan mensen zonder kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En vergeet daarnaast niet de ingrepen die veel werkgevers hebben doorgevoerd. Wij zijn er daardoor alleen al 400 euro per maand netto op achteruit gegaan. Nu kan ik gelukkig goed bezuinigen en ben ik blij dat ik daar al jaren mee bezig ben, maar ik vind het wel zorgelijk dat dit meer en meer gebeurd. En dan daarnaast nog alle andere maatregelen die de overheid neemt, ik denk dat voor een grote groep de inkomsten achteruitgang veel groter is dan nu wordt voorgespiegeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja, en dan moet de grootste bezuiniging op de kinderbijslag nog komen, volgend jaar gaan alle bedragen naar het bedrag van de jongste leeftijdgroep.
  Dit scheelt voor mij 800 euro per jaar, dat is wel even slikken. Toch lukt het mij, door steeds weer over te stappen, mijn vast lasten nog steeds naar beneden te krijgen. gr. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zitten echt op de nullijn,maar de kostwinner heeft nog wel een baan.Dus ons hoor je even niet klagen (soms wel een beetje, hoor)De kosten gaan omhoog/zijn hoger, het loon blijft hetzelfde.Dus zijn wij op zoek gegaan naar besparen.Bij ons kon dat in de vorm van de hypotheek en zo blijven we redelijk op dezelfde lijn zitten qua levensstandaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dus mensen zetten kinderen op de wereld omdat ze de werkers van morgen zijn? Nou dat lijkt me niet, mensen nemen wel degelijk kinderen als privéhobby, en niet omdat ze het zo goed voor hebben met Nederland. Dat het de nieuwe werkers zijn is mooi meegenomen, maar speelt echt geen rol in de beslissing om kinderen te nemen. Als dat zo was zou we wel wat meer kinderen op de wereld mogen zetten want we krijgen te weinig kinderen in dit land en vergrijzen als een gek. Misschien moeten we eens stoppen met dit soort toeslagen voor mensen die het niet nodig hebben zoals de hogere inkomens, zodat dit geld beter besteed kan worden aan groepen die het écht nodig hebben en niet om de koopkracht van mensen op peil te houden die dit door wat te bezuinigen hier en daar het zelf prima voor elkaar zouden kunnen krijgen? En dan heb ik het nog niet eens over de (dubbele) kinderbijslag voor kinderen die niet eens in Nederland wonen dat vind ik helemaal van de zotte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou ook kunnen zeggen dat als je tenminste geen kinderen wenst (nemen is zoiets als je neemt een hond of een kat, kinderen krijg je of krijg je niet want het is geen garantie waar je recht op hebt...) dat het leven wel een beetje leeg wordt op den duur of met andere woorden kinderen (je eigen of die van je partner) zijn iets om vooooor te leven. Maar zoals altijd ook hier geldt bezint eer ge begint zoals eigenlijk met alles het geval is. En verder geldt voor iedere periode in de tijd is een beslissing de beste die je misschien nu niet meer zo zou nemen. Ik praat hier over een gewoon modaal gezin dat met verstand van zaken, inzet en een beetje geluk het heel goed moet kunnen redden.

   Verwijderen
  2. @Ineke: Volgens mij bestaat er al heel lang niet meer zoiets als dubbele kinderbijslag, tenzij je fraudeert.
   Ik zeg ook niet dat ouders kinderen krijgen om de werkenden van de toekomst te produceren. Ze doen dit op de eerste plaats omdat ze graag kinderen willen, of omdat iedereen het doet, het krijgen van kinderen van je verwacht wordt, omdat het zo hoort. Om nou te zeggen dat het hebben van kinderen een privéhobby is, dat gaat me veel te ver. Dan lijkt het net of we in Nederland ook heel goed zonder kinderen zouden kunnen. Een bijeffect van het hebben van kinderen is dat volwassen kinderen heel nuttig zijn om onze economie draaiende te houden. Jouw idee om de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken lijkt mij heel goed.

   Verwijderen
  3. @ Zuinigaan: Kijk maar op de site van de belastingdienst, het bestaat wel degelijk nog.
   En je hebt zelf het woord 'privéhobby' als eerste gebruikt vandaar dat ik het over heb genomen. Raar dat je nu bezwaar maakt tegen je eigen woordkeuze. ;-)

   @ Anoniem: Wat een dooddoener om te zeggen dat je leven 'leeg' is zonder kinderen en dat dat alleen iets is om voor te leven. Eigenlijk erg denigrerend naar mensen die bewust geen kinderen willen of geen kinderen kunnen krijgen en toch een 'vol' leven hebben... Dan kun je met evenveel recht zeggen dat mensen mét kinderen zelf geen waardevol leven op poten kunnen zetten. Dat is namelijk evenmin waar. Dus eerst denken voor je wat roept graag!

   Verwijderen
  4. Dubbele kinderbijslag bestaat wel, en echt niet alleen voor kinderen van migranten die in het buitenland wonen. Ook ouders met een trekkend beroep (binnenvaartschippers, kermisexploitanten en circusartiesten) van wie de kinderen, om aan hun leerplicht te voldoen, in een internaat of pleeggezin zijn ondergebracht, kunnen daarom recht hebben op dubbele kinderbijslag. Volstrekt legaal!

   Verwijderen
 10. Ach iedereen praat in zijn/haar eigen straatje. Voor veel mensen is kinderen krijgen tegenwoordig een bewuste keuze! En zoals met alle keuzes, zit daar meestal een financiele kant aan. Dat kinderen later weer bijdragen aan mensen zonder kinderen is deels waar. Je zou ook kunnen zeggen dat mensen zonder kinderen er door hun ruimere financiele middelen voor zorgen dat die kinderen later weer een baan kunnen krijgen (bv de verzorging). Daarnaast werken mensen zonder kinderen vaak fulltime met zijn 2, dus betalen ze relatief veel belasting voor ons allen. Wij konden helaas geen kinderen krijgen. Ik vind het altijd zo jammer dat mensen snel wijzen naar de mensen zonder kinderen en dat zij wel wat extra kunnen betalen. Zelfs de iets ruimere financien maakt het niet kunnen krijgen van kinderen voor mensen die ze graag willen niet goed. Mensen wijs niet zo snel naar de ander. Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zolang (bijna) iedereen er op achteruit gaat, is het wel zo eerlijk dat gezinnen met kinderen er ook op achteruit gaan. Zulke tijden van bezuinigen is nooit echt leuk, maar daardoor wordt je je wel weer bewuster van je uitgaven. Als het over enkele jaren weer beter gaat, dan weet je in ieder geval hoe je zuinig kan leven.

  Het is in ieder geval een feit dat we met z'n allen veel moeten bezuinigen en ik ben van mening dat iedereen daar zijn steentje aan bij mag dragen. Ook al is dat niet altijd even leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo zuinigaan. Kan het zijn dat je achtergrond is veranderd? Ik kan het op mijn tablet slecht lezen nu. De lettertjes vallen een beetje weg tegen de donkerblauwe lucht......

  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb niets veranderd. Ik kan kijken of het mogelijk is om het contrast nog wat te vergroten door voor andere kleuren te kiezen.

   Verwijderen
  2. Dankjewel!

   Esther

   Verwijderen
  3. Hier ben ik nog even. het ligt misschien aan mijn tablet. Op de gewone computer is je tekst gedrukt op een breed roze vlak. Daar kan ik het prima lezen. Op het tablet zie ik alleen je achtergrondfoto......

   Esther

   Verwijderen
 13. Kinderen nemen (krijgen, om even politiek correct te blijven) doe je omdat je dat wilt en wenst. Niet uit maatschappelijk oogpunt. Het is leuk dat er af en toe financiele meevallers zijn zoals kinderbijslag en diverse toeslagen, maar als je het daarvan moet hebben, heb je je zaken niet goed op orde.

  Als gescheiden moeder met kind, normale baan, bescheiden koophuis en zonder alimentatie kan ik dat overtuigend zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Ineke, je hebt helemaal gelijk met privéhobby. Sorry!
  Dat er nog zoiets als dubbele kinderbijslag bestaat, dat wist ik niet. In welke gevallen heb je daar recht op?

  @Anoniem: gelukkig kmogen alle mensen hun eigen keuzes maken en mensen kunnen ook zonder kinderen een heel rijk en gelukkig leven hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Zuinigaan, zie voor het antwoord op je vraag mijn antwoord van 17/3, 21:36. Ik was vroeger zelf zo'n kind en moest altijd de eerste week van het kwartaal zelf met een brief van de kinderbijslag (weet niet meer hoe de instantie toen heette, het was toen nog niet de SVB) naar de administratie van de VO school, om het formulier te laten invullen, ondertekenen en stempelen. Op de een of andere wijze bleef ik daar stoïcijns onder.
   W.s. zou men dat nu niet meer pedagogisch verantwoord vinden dat een kind zelf zijn formulieren voor dubbele kinderbijslag ter ondertekening op school aanbood...

   Verwijderen
 15. Veel gezinnen zullen het in de toekomst minder breed hebben dan vroeger. Dit hoeft niet sowieso slecht te zijn.

  Besparen kan ook leuke gevolgen hebben: een avond ouderwetse gezelschapsspelen brengt een gezin dichter bij elkaar dan een partijtje op de XBOX360.

  Met het gezin de fiets naar oma nemen is een belevenis, met het gezin in de auto in de file staan een ergernis.

  Een meer eenvoudige (en daardoor meteen meer zuinige) manier van leven is vaak ook een manier van leven meer op mensenmaat.

  BeantwoordenVerwijderen