Nibud geeft de volgend oorzaken van niet kunnen pinnen:
- Een bank gaat failliet; het depositogarantiestelsel treedt in werking, maar het kan even duren voordat we weer bij ons geld kunnen
- Een cyberaanval of elektronische storing zorgt ervoor dat het betalingssysteem platligt (pin- en/of internetbankieren)
- Door een noodsituatie in Nederland (bijvoorbeeld een stroomstoring) kan ons betalingssysteem platliggen
- Door skimming, phishing of een kapot pasje kunt u tijdelijk niet bij uw geld.
Misschien was mijn geblokkeerde bankpas vorige week ook een gevolg van de cyberaanval op ING. Ik pinde bij ING en dat lukte niet. Het duurde 1 week voordat ik weer kon pinnen. Dat is lang als je geen rode cent in huis hebt. Ik kon vorige week via via wel aan papiergeld komen, dus voor mij was het niet echt een probleem. Ik vond het overigens wel lang duren voordat ik weer "flappen kon tappen".
Ik heb ook altijd contant"nood-geld" bij me. Een paar keer moest ik dat gebruiken,omdat in de bewuste winkel de pinautomaten niet werkten. Anders had ik net als anderen de boodschappen moeten laten staan.
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel altijd cash geld in huis, niet heel veel maar wel iets van 100 euro of zo. Verder kom ik wel een week door met onze voorraad al zullen we dan niet zo gevarieerd eten.
BeantwoordenVerwijderenLastiger lijkt het mij als je getankt hebt en je kunt niet pinnen. Wij hebben nooit rond de 80 euro (wat een volle tank kost) zo maar in de beurs. Toch eens over nadenken.
Ik heb al jaren ongeveer 70 euro contanten, deels in de portemonnee, deels in huis. Juist vorige week wilde ik weer even pinnen om op dit bedrag te komen.
BeantwoordenVerwijderenOok nu weer heb ik 80 euro in huis. Vermoedelijk zijn er misschien door het advies van het Nibud pinautomaten leeg. Als iedereen geld op gaat nemen en de banken zijn daar niet op voorbereid, dan gaat het snel. Dus ik betaal voorlopig met pin, dan houd ik de contanten gewoon vast.
We hebben altijd wat contanten. Nog een voordeel we wonen in een dorp hier kun je nog wat op de pof kopen (bij de bakker,en de s par) Wat ook veel mensen niet weten, iedere winkelier heeft (zou het moeten hebben) een 1-malig incasso formulier in huis.
BeantwoordenVerwijderenJe vult het in en hij kan het bedrag incasseren. We hebben gelukkig ook nog een tankstation waar je cash kunt betalen.
Nog wat vergeten: op de pof bij de slager.
BeantwoordenVerwijderenOok hebben we veel boerderijwinkels voor melk, eieren, kaas, vlees, sappen, jam en vruchten, wijn, brood en koeken, meel (voor brood en pannekoeken) fruit en groente. Geen geld, dan maken we er maar een ruilhandel van.
Als je een week geen geld hebt omdat je pasje stuk is kun je toch bij de bank vragen om geld?? Zij kunnen toch voor jou dan geld van je rekening halen. Bij de Rabo in ieder geval wel.
BeantwoordenVerwijderenIk heb altijd contant geld in huis en zal dus niet zo snel overvallen worden door zo'n aanval, of het moet al net gebeuren op de dag dat ik weer nieuw haal.
Niet iedereen heeft een bank met kantoren. Ik ben bij de ASN. Ze zien me bij de Rabo of ABN-Amro al aankomen met mijn ASN pas. Ik denk niet dat ik daar ook maar een euro vandaan krijg.
VerwijderenHa, ha, nee, dat denk ik ook niet! Ze zullen zeker geen geld geven aan mensen die geen klant zijn.
VerwijderenHenk de Groot
@Zuinigaan: kun je dan niet terecht bij een SNS bankfiliaal? Ik ben ook bij de ASN bank en begreep ooit dat we in een nabijgelegen filiaal van de SNS terecht kunnen...Die beschouwt ons niet als "gast".
Verwijderen@Mieke: dat lijkt mij geen slecht idee. Als de nood aan de mand komt, dan ga ik dat zeker proberen!
VerwijderenAls rabo klant kan je alleen pinnen hoor.hier was vorig jaar een poging plofkraak geweest en er was 3 weken geen pinautomaat , maar ook geen geld bij de balie hoor.
VerwijderenOok niet als je wat ouder bent, gaat u maar naar het volgende dorp( 5 km )werd er tegen onze oudere( lees zonder rijbewijs en niet meer fietsend)medeemens gezegd. Rn duurde gelukkig maar 3 weken
Hoera voor de rabo
ik heb niet alleen altijd wel contant geld bij me ,maar ook bij 2 banken een betaalrekening, moet wel heer raar lopen als beide banken tegelijk een probleem of storing hebben. mijn dochter heeft alleen een rekening bij de abn en daar kun je als je je pasje kwijt bent of het kapot gaat trouwens geen contant geld bij de bankkantoren krijgen,nu is dat als ze thuis is niet zon probleem ,want dan kan ik haar wel wat lenen ,maar als ze per ongeluk onderweg problemen krijgt heeft ze een probleem, gelukkig heeft ze nu een ov kaart dus kan ze gelukkig wel altijd thuis komen.
BeantwoordenVerwijderenIk hoorde dat ook op het nieuws inderdaad, en ik heb ook nooit geld in huis. En dat vond ik eigenlijk wel prettig, maar hierdoor ga je je toch bedenken.
BeantwoordenVerwijderenWat dat skimmen betreft: mijn zoon heeft er in het centrum van Amsterdam ook veel mee te maken. Als er een poging tot skimmen bij 1 bepaalde geldautomaat is geconstateerd door de ING worden alle bankpassen die daar verder die dag nog gebruikt worden geblokkeerd. Mijn zoon heeft op die manier al meer dan 3 bankpassen verbruikt in een paar maanden tijd. Het zou handig zijn als er een melding op de display van de geldautomaat daarover was, want dan zouden niet tientallen mensen op een bank hun bankpas geblokkeerd krijgen. Maar dat zou het opsporingsonderzoek kunnen belemmeren, en daarom gebeurt het niet. Vandaar dat ik toch bij voorkeur per pin betaal en liever geen contant geld opneem bij betaalautomaten, vanwege het risico op een geblokkeerde pas. De oproep van het Nibud ten spijt.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben onszelf lekker in het pak genaaid met alle geautomatiseerde betaalverkeer en de cybercrime die daar uit voortvloeit! Maar terug naar vroeger kan niet.
Bij mij is ruim een jaar geleden ingebroken, 's avonds om 6 uur toen ik nog net niet thuis was. Hele huis lag overhoop , ze waren duidelijk op zoek naar geld en sieraden. Zelfs mijn matras lag schuin op mijn bed....ik weet niet waar júllie je geld bewaren? Ik ben er een beetje huiverig voor om cash in huis te hebben. And if: wat is een reeël bedrag??
BeantwoordenVerwijderenIn een kluis,die met pinnen in de muur bevestigd is.Stapels linnengoed er voor en niemand weet het.
VerwijderenDe linnenkast schijnt een standaard bewaarplek te zijn voor contant geld. Daar kijken inbrekers dus het eerst.
VerwijderenGeartsje
Hier in Spanje is het helemaal niet gebruikelijk om te pinnen. Heel normaal nog om (grote) hoeveelheden geld op zak te hebben.
BeantwoordenVerwijderenIn gewone winkels kan er wel gepind worden en dat gebeurt ook, maar bijvoorbeeld bij een notaris niet, terwijl je toch daar juist grotere bedragen neerlegt. Wat ook niet kan, is betalen bij veel overheidsdiensten (niet pinnen en niet contant). Je krijgt dan een briefje mee, moet daarmee naar de bank om daar te betalen die dan weer een betaalbewijs meegeven dat je dan weer bij (bijv.) de gemeente kunt inleveren waarop je dan krijgt waarvoor je kwam. Heul handig ja maar niet heus.
Om thuis gestuurde rekeningen te betalen moet je ook naar de bank (waar dan weer vaak met contact geld betaald wordt), de Hollandse acceptgiro invullen en opsturen kennen ze dus niet, en ook overboeken per internet kan meestal niet en is daarnaast duur.
Maar! Je kan nog gewoon muntjes in de parkeerautomaat gooien ;-)
Ik snap dit advies weer niet! Gewoon zorgen dat je een tweede bankrekening hebt bij een andere bank. Zelden dat je bij beide banken niet kunt pinnen. Wij hebben beiden een privérekening en 1 huishoudrekening (met 2 pasjes). Domme opmerking om mensen contant geld in huis te laten nemen, werkt inbraken in de hand! Kees.
BeantwoordenVerwijderen"Dit advies" van het NIBUD natuurlijk, niet dat van jou lieve Zuinigaan! Kees.
BeantwoordenVerwijderen