Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 12 april 2013

Onduidelijke voorlopige aanslag belastingen 2012

Vandaag ontving ik een voorlopige aanslag 2012 in verband met de erfenis van mijn moeder. Ik had keurig begin maart namens de erven de aangifteformulieren ingevuld en verzonden en vandaag ontving ik een "antwoord" op deze formulieren.
Ik moet zeggen dat het nogal onduidelijk was. Er stond namelijk dat de erven (mijn broer en ik dus) naast de vorige aanslag €153 méér moesten betalen. Op pagina 2 stond nogmaals: Let op! Naast het bedrag van €153 moet ook het vorige bedrag van de aanslag worden betaald (echt, zo stond het er!)
Huh?
Heb ik gewoon een aanslag gemist en die 251 euro van een eerdere aanslag nooit betaald? Ik kon mijn niets herinneren van een betaling van 251 euro en kon dat bedrag in de afschriften helemaal niet terugvinden. Een voorlopige aanslag ontving mijn moeder altijd ergens in januari of begin februari (vorig jaar dus). Bij mijn weten heb ik altijd alles keurig voor mijn moeder afgehandeld en heb ik dergelijke betalingen nooit laten liggen. Dan was er toch ook wel een aanmaning geweest? Een rare mededeling dus.
Gelukkig stond er op het formulier een 0800 telefoonnummer van de belastingdienst. Ik belde op en wilde mijn vraag stellen: was mijn moeder meer verschuldigd dan de €153,- van de huidige voorlopige aanslag?
Ik kreeg na een serie keuzemenu's een echt mens aan de telefoon (hiep hoi), die mij vriendelijk te woord stond. Ze keek het na. Volgens haar moest er alleen €153 betaald worden en verder niets.
Dan doe ik dat en wacht ik de definitieve aanslag af.
Ze wenste mij nog een fijne dag.
Toch lief, maar ze kunnen naar mijn mening de voorlopige aanslag toch nog wel iets makkelijker maken, dan hoef ik niet te bellen.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb het afgelopen jaar ook zo iets gehad met het overlijden van mijn vriendin. Er zijn over de laatste jaren wel vier aanslagen geweest. Fan weer betalen. vervolgens weer terugkrijgen, dan weer betalen. pff. En ook met de toeslagen. Wel vrief vijf keer terug, betalen, terug etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Duidelijk te snel getypt en niet goed nagelezen. Fan= Dan, vrief=vier

   Verwijderen
 2. ja en dan heb je nog de voorlopige aanslag en de voorlopige aanslag zorgverzekeringswet. En dat laaste staat er in heeeeeeeel kleine lettertjes bij.
  Erg verwarrend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dat dan snel geregeld bij jullie. Wij wachten al vanaf oktober op de aanslag erfbelasting van mijn oom. Kon wel tot een jaar duren en bij jullie dus met 6 weken? Het kan dus ook anders zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is iets anders, dit is de voorlopige aanslag INKOMSTENBELASTING. Die komt eerst. Naar aanleiding van de definitieve aanslag inkomstenbelasting van de overledene besluit de belastingdienst of we ook nog een aangifteformulier ERFBELASTING moeten indienen. Zo is ons tenminste in oktober bij de notaris verteld.

   Verwijderen
 4. Ik heb begin maart twee aangiften erfbelasting en twee f-aangiften ingediend. Aanslagen erfbelasting zijn al binnen, maar de f-aangiften nog niet. Het is niet zo dat de belastingdienst aan de hand van die f-aangifte bepaalt of je ook aangifte erfbelasting moet doen. Het is een eigen verantwoordelijkheid. Doe je het niet binnen 8 maanden na overlijden, dan ga je heffingsrente betalen. Je zou moeten kijken of hetgeen je moeder nagelaten heeft binnen de vrijstelling valt van de respectievelijke erfgenamen. Dan is er geen erfbelasting verschuldigd. Ruwweg het aantal erfgenamen keer de vrijstelling per erfgenaam (€19114 vrijstelling per persoon en als jullie met zijn 2-en zijn, dat twee keer). Heeft je moeder minder dan ca €38000 nagelaten na aftrek van de uitvaartkosten, dan is er geen erfbelasting verschuldigd. Suc6

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, praat me niet over ingewikkeld! Uitzoeken van een definitieve aanslag huurtoeslag was zooo ingewikkeld dat we er in drie telefoontjes ook niet uitkwamen. Uiteindelijk heb ik alle papieren opgepakt, stond een uur aan de balie te praten en te zoeken (uiterst vriendelijk overigens die medewerkster). Al pratend kwamen er nog twee fouten naar boven, die ik nog niet gezien had. Makkelijker kunnen ze het niet maken, en leuk is het ook al niet!

  BeantwoordenVerwijderen