Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 20 april 2013

Morgen gaat het beter, echt waar!

Het consumentenvertrouwen is opnieuw iets verbeterd. Of, om met Nu.nl te spreken: consumenten zijn iets minder somber. Zowel over het economische klimaat als over hun eigen financiële situatie waren consumenten in april minder somber dan in maart. Kijk eens aan! Waar komt dit door? Is het misschien mooier weer en komt het door het voorjaar dat mensen een wat optimistischer blik hebben? Ik word zelf ook helemaal blij van zon en blauwe luchten. Dan lijkt de wereld ineens heel anders en ben ik minder somber.
Dan zijn er ineens niet 643.000 werklozen, oftewel 8,1 procent van de beroepsbevolking, nee dan zijn dat mensen inbetween jobs (zullen we dat tusssenbaners noemen?). En echt, tussenbaner zijn is een stuk beter dan werkloos zijn. Want als je tussenbaner bent, dan vind je gegarandeerd tussen nu en straks weer een leuke baan waarin jij helemaal tot je recht komt!

Molsla
Ik ben ook niet aan het somberen, helemaal niet. Ik geniet van alle planten die uit de grond schieten, ook de molsla is welkom! Mijn appel- en kersenboom en ook de rode bes en de braam krijgen al weer bladeren.
Ik ga een stuk tuin tot moestuin omtoveren! Ik heb zaad voor raapstelen, pluksla, snijsla en courgette gekocht en ik heb van een recent gegeten pompoen nog pitten en nu gaat het gebeuren!
Dus ..... alle slakken daar buiten, ik houd jullie in de gaten!
Nu moet gezegd worden, ik heb geen groene vingers en nauwelijks ervaring, dus of ik ergens in de zomer iets van eigen tuin zal eten, ik heb geen idee.
Nog even voor de goede orde: die pompoen en courgette ga ik binnen voorzaaien in melkpakken en bakjes.

5 opmerkingen:

 1. Dan zet je een slakkenval. Leeg boterkuipje; maak aan iedere kant een 'rond' gat, beetje bovenaan het kuipje. Vul het voor de helft met heel goedkoop (euro) shopper bier en zet het kuipje ietje in de grond bij je groentes. Wel het dekseltje op het kuipje doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. of een doormidden gesneden, uitgeholde citrusvrucht. dan kun je ze zo verplaatsen naar waar ze wel mogen wonen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook zonder heel groene vingers kun je de basis van (moes) tuinieren met vallen en opstaan best leren is mijn ervaring.

  Mbt je slakken: als je ze s morgens vroeg en s avonds rond schemering actief in de gaten houd, dan kom je ze bij bosjes tegen. Mocht je ze net als ik in de kliko willen gooien, kijk dan eerst goed of ze er toch niet stiekum via een klein gaaje uit kunnen.... Vorige zomer heb ik zo heel veel slakken voor niets gevangen.

  Hier heb ik de pech van niet zulke groene vingers, lichtelijke neiging tot chaotich zijn ( en dan een stk grond omspitten waar ik een week eerder wat gezaaid had) en meetuinierende poezen die denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het graafwer, de bewatering EN de bemesting....

  Groetjes, bespaarzuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 4. positief stukje! Klopt dat de wereld er beter uit lijkt te zien als de zon schijnt!
  Ik geniet zo van je stukjes! Elke dag weer fijn om te lezen! Ik ken je niet maar wat ben je toch een lief, positief mens! Succes met tuinieren!!

  Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als beginnend en gevorde moestuinier heb je veel aan de mijmeringen van Annemiek. Ik leer dagelijks over van alles wat met consuminderen te maken heeft. Ook je eigen groente. En misschien heeft ze nog een topinamboer voor je om te poten? Geweldig mens. -www.consuminderhuisparkstad.nl- en vragen om de mijmeringen gratis in je mailbox. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen