Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 24 april 2013

Nederlanders bezuinigen bijna allemaal!

Gisteren in het nieuws: Nederlanders bezuinigen hoe langer hoe meer, onder anderen op de auto. Volgens Nibud hebben 9 % van de mensen die vorig jaar hebben bezuinigd hun auto weggedaan. Dat is nogal wat!  Klik hier voor het bericht op de site van de NOS Andere cijfers: 70% van de Nederlanders gaf aan vorig jaar te hebben bezuinigd. En 9% dáár weer van heeft een auto weggedaan. Soms is dat een 2e auto in het huishouden, soms ook de enige auto in het huishouden.
Ook meldt het Nibud dat het aantal mensen dat bezuinigde nog nooit zo groot was. In het bericht wordt gesproken over een laatste fase van bezuinigen: producten niet meer kopen.

De theorie van de fasen van bezuinigen vind ik zelf heel interessant. Het is een theorie van twee wetenschappers, Van Raaij en Eilander (2009)
1e fase
bezuinigen door het kopen van aanbiedingen - 86% van de Nederlanders doet dat volgens onderzoek
2e fase
kopen van minder producten en diensten, zoals minder uit eten gaan - dat doet 70%
3e fase
laten repareren, verminderen op kwaliteit of juist investeren in kwaliteit met de bedoeling om langer met een product te doen, dus het kopen van zeer degelijke spullen. Soms heel handig, want goedkoop is in veel gevallen duurkoop omdat je spullen snel moet vervangen.
4e en laatste fase
producten en diensten niet meer kopen: abonnementen opzeggen, auto weg doen, niet op vakantie gaan.
Klik hier voor het bericht op Nibud.nl
Klik hier voor het rapport Nederland Bezuinigt, Nibud april 2013

Wat doe ik? Ik heb in elke fase bezuinigd. Op dit moment niet meer de 4e fase, alle abonnementen die ik weg wilde doen zijn weg, ik heb geen auto meer en ik heb jaren gehad dat ik niet op vakantie ging. De 3e fase heeft voor mij ook met consuminderen te maken, ik vind het heel normaal om te repareren en te investeren in duurzame producten.
De 2e fase is niet meer aan de orde, dat minderen dat houdt een keer op, want dan is er niets meer over. De 1e fase breng ik iedere dag in praktijk. Ik hamster in aanbiedingen.

12 opmerkingen:

 1. Wij zijn eigenlijk ook in elke fase bezig. Aanbiedingen loop ik eigenlijk standaard langs, we kopen vooral minder producten (proberen wel meer uit te geven aan belevenissen, maar voor zover het budget toelaat), we repareren regelmatig eigen dingen en gaan niet op vakantie. Abonnementen hebben we niet meer, de auto nog wel. Er moet ook wel heel wat gebeuren wil ik die weg doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is idd groot nieuws, lijkt het.. Toch als je door de stad loopt en ziet hoeveel erligt en hoeveel er gekocht wordt... Loop met kerst maar eens door de intratuin. Tuurlijk zijn er mensen die echt bezuinigen, maar 70 procent??? an

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet nog wel overal wat bezuinigen (eerlijk gezegd ook gewoon meer inkomen genereren).
  Mijn lijstje met op te zeggen dingen blijft vrijwel net zo lang. elke keer als ik iets opzeg, ontdek ik weer wat nieuws dat ook opgezegd moet. in mei gooi ik alles eruit wat wegkan...
  fase 3 breng ik op het moment erg in de praktijk(testje met wasbare luiers en doekjes, nieuw raam met goed dubbelglas inplaats van enkel, hooimadam maken)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit ook in elke fase. Toevallig paar weken geleden nog een abo opgezegd van de TV-Krant. Met interactieve TV, een iPhone, iPad en een krant was een 5de mogelijkheid om de tv-gids te kunnen inzien een beetje over the top.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en ik hamster mee, blij met de tips, trouwens 3.000.000 mensen op vakantie de komende twee weken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed nieuws! Wij bezuinigen ook in alle fases.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook elke fase van bezuinigen...
  Maar daar tegenover staat wel weer dat ik gestaag aan het sparen ben voor een klein autootje.
  Met twee kinderen en alles op de fiets en met metro doen gaat niet meer .
  Mijn familie woont 40 km verder en de kosten voor ov reizen de pan uit.

  Maar vakanties zijn al 2 jaar niet meer voorgekomen, ben 1 weekendje weg geweest al die tijd en was ongeveer 50 euro kwijt. Hotel was gratis.

  Mijn budgetten ga ik ook helemaal omgooien vanwege het sparen voor een autootje. Ik moet ook nog het rijbewijs halen namelijk.
  Dus hier wel besparen maar aan de andere kant ook consumeren...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jij gaat doen heb ik ook gedaan. Vorige week m'n rijbewijs gehaald. Ik vond dat ik dat op mijn leeftijd (45) best nog wel kon doen omdat ov heel duur is. Nu nog een klein autootje.
   Succes als je straks gaat lessen. Je kunt het.

   groetjes Joke

   Verwijderen
 8. Nog een bezuinigingstip ( maar dat doen veel mensen ook al, denk ik ) Als je thuiskomt of thuis bent andere kleding aantrekken. Ik heb thuis meestal T-shirt/bloes en makkelijke broek aan. Ga ik naar buiten dan doe ik mijn "nette"kleding weer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook wij doen met alle fases mee. De auto denken we al langere tijd over na. We hebben een klein oud autootje wat weinig gebruikt wordt. We hebben echter wel 5 kinderen die wel eens ergens naar toe moeten. Bovendien ben ik altijd degene die met mijn moeder naar het ziekenhuis gaat of op familiebezoek. Ze kan namelijk zelf niet auto rijden. Ik weet niet wat we doen als deze auto stuk gaat...

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/04/24/suiker-en-e-nummer-vrij

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nee, autootje gaat nog niet weg kon nog betaalbaar door de apk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het enige wat ik nog weg kan bezuinigen is mijn auto...Maar...ik heb hem aangeschaft "omdat het kon" en nu nog steeds kan. Tuurlijk als ik hem weg zou doen, kan ik weer elke maand wat extra geld opzij zetten, maar het weegt niet op tegen de vrijheid en onafhankelijkheid die ik nu heb hoor. Ik vind dat ik genoeg spaar in mijn situatie vergeleken met bijv. mijn broer en diverse vrienden. Boodschappen doe ik al zuinig mee. Het enige abonnement wat ik mezelf heb gegeven is de Radar+. Verder geen abonnementen hier, mijn tv/internet/telefoon en mobiele telefoon zitten al op een heel laag bedrag per maand. Vakanties heb ik tot nu toe wel nog ieder jaar gedaan, ook omdat het "gewoon kon". Dit jaar voor het eerst vliegen met de kids, best een hoop geld, maar ik spaar er ook voor!
  Heb al wel ongemerkt ergens op bezuinigd dit jaar, en dat is op schoenen!!!! Ik heb nog geen 1 paar gekocht dit jaar! En degene die me kent, die vind het verrassend...Ik kan zo een schoenenwinkel binnenlopen, ze passen en ze net zo hard weer terugzetten...Omdat ik dan denk: voor dat geld heb ik ook weer een tank benzine, of heb ik de zwemabonnementen...Afwegen en keuzes maken....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen