Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 april 2013

Poes bezuinigt op kattenvoer

Poes met muis
De kat van mijn oudste dochter woont hier al weer 1,5 jaar. Ze was een flatkat, maar kan, sinds ze in het voorjaar 2012 haar eerste aarzelende schreden in de boze buitenwereld deed, al aardig meekomen. Ruim een jaar geleden klom ze in een boom en wist totaal niet hoe ze er weer veilig uit moest komen. Ze is toen "gered" door een vriend van mijn dochter. Maar ...... zoals te verwachten viel, binnen no-time zat ze weer in die boom. Ze heeft toen bijna 3 volle etmalen in die boom gezeten. Daarna heeft ze nooit meer langer dan 20 minuten in de boom gezeten, toen had ze door schade en schande geleerd hoe ze uit een boom moest klimmen.
Sinds kort vangt ze eten! Hierbij een foto van poes met haar allereerst muis. Ze heeft er maar een beetje van gegeten, alleen een beetje van de staart, maar toch, het is de eerste keer dat ik poes met een prooi zie! 


19 opmerkingen:

 1. Alle poezekaters, 't blijven toch echte rovers!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Poes vindt het vast niet leuk dat muis niet meer beweegt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar wist poes wel wat op, ze gooide hem in de lucht en ving hem vervolgens weer, zodat ze kon doen alsof muis nog leefde.

   Verwijderen
 3. Bij mijn weten jagen katten die gewoon genoeg te eten hebben uit instinct. Als ze honger hebben dan eten ze de prooi op. Maar als de prooi (zoals op de foto?) in buurt van een ingang van het huis ligt dan is het een cadeautje voor het baasje. En cadeautjes vreet je toch net eerst half aan? Waarom ze dat zo doen zijn de deskundigen het nog niet over eens, maar dat het een zekere (twijfelachtige?) eer is dat is wel duidelijk. Eigenlijk is het dus alleen maar een goed teken, het baasje wordt 'verwend'!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dit is een binnendeur. Ik heb van vorige katten inderdaad fijne "cadeautjes" gekregen: dode ratten, ingevroren verpakte biefstukken en grote stukken kaas, ook verpakt. Die werden op de stoep gedeponeerd. Omdat niet te achterhalen viel waar die biefstuk en kaas vandaan kwamen en ze dus niet terug konden naar hun rechtmatige eigenaar, haalde ik de beschadigde stukken er af en aten we de rest op. Zonde om in de kliko te gooien, toch?

   Verwijderen
  2. Geweldig, geef mij zo'n kat! ;)

   Verwijderen
  3. Haha, da´s nog eens consuminderen !

   Verwijderen
  4. Nu kun je al de diersoorten niet gelijk stellen maar bij sommige roedels is het de gewoonte om het eerst aan de roedel leider aan te bieden.Groet Maamke

   Verwijderen
  5. Proest! Goede kado's zeg! Onze katten jatten dat soort dingen gewoon van ons en denk maar niet dat ze een stuk laten liggen als ze de kans krihgen.

   Mbt de muizen: het herinnert me eraan dat ik de poezen nog een belletje om moet doen.

   Verwijderen
 4. Onze kleine poes kwam thuis met een heuse postduif, een wedstrijdduif og wel, met ringen!
  Vond ik toch wel zielig... Ze eet altijd alles met huid en haar op, alleen de snavels, veren en sommige organen blijven liggen :(

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/04/23/duivenleed

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zuinigaan, je bent een slechte jager. En daarom vangen katten prooi voor hun baasje. Ze moeten toch voor je zorgen? Wij verbeelden ons dat we katten bezitten, maar een kat bezit ons. En daarom dit gedrag. Wij hebben geen katten meer -vinden het door onze leeftijd niet meer verstandig-, maar we hebben een "leenkat". De kat van de buren ligt vaker bij ons te slapen overdag dan bij hen thuis. Voor ons weer het bewijs; de kat heeft ons ipv. omgekeerd. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij vinden ze het idd gewoon leuk. Ik ontvang ook wel eens dit soort fijne cadeautjes. Doe dan maar heel enthousiast (anders schijnen ze het zich ontzettend aan te trekken) en daarna verwijder ik ze snel ;-)

  Geen stukken kaas hier overigens, maar muizen of mollen en heel soms een vogeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier twee katten , een jonge en een behoorlijk oude, en het muizenseizoen komt weer op gang. Ik heb ze aangeleerd dat een muis in huis betekent dat die van mij is. Vooral de jonge vindt het erg leuk om een muisje levend mee naar binnen te nemen, nog een tijd mee te spelen en uiteindelijk op te eten. Ik vind dat wat minder. Een muis opeten prima maar dan wel buiten en een levende muis hoort niet in huis.
  Dus als ze hem (of haar) echt willen eten dan laten ze hem buiten of nemen ze hem mee naar buiten zodra ze mij horen aankomen, behalve als het een felle is die terugbijt en ja die bestaan zeker, en anders is hij voor mij.
  Ze krijgen genoeg te eten er staan altijd brokjes maar een muisje op zijn tijd vinden ze gewoon erg lekker en er wordt dan binnen wat minder gegeten.

  Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook al van alles in de tuin en bij de achterdeur gehad, muizen, gepaneerde snitzel, hele en halve goudvissen en vogels. Sommige poezen zijn echte rovers en de anderen talen er niet naar. We hebben gelukkig wel menig vogeltje en muisje kunnen redden.
  Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn ervaring met mijn vorige katten is dat katten gevangen vogels niet cadeau doen. Maaike, de beste jager van mijn vorige katten, ving regelmatig een dikke duif. Daar vrat ze de borst van af en liet de rest liggen. Ze wist wel wat ze lekker vond, en dan had ik weer een tuin bezaaid met veren! De beide katten kwamen uit een nest ergens in de bossen. De moeder van Maaike was zeer bedreven in het vangen van konijnen, ze had het niet van een vreemde, dat jachtinstinct.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hebben jullie die poes serieus 3 dagen in die boom laten zitten??? Wat erg zeg...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vindt je? Ze kon er gewoon uitklimmen, maar dat deed ze niet. Ze kan nu voortreffelijk bomen klimmen. Het is nu echt "haar" boom. Ze is na die dagen in maart 2012 nog minstens 80 keren in dezelfde boom geklommen en nu is ze net een aapje, ze springt zelfs naar een andere tak.

   Verwijderen
  2. Ja dat vind ik. Ze kwam er niet uit omdat ze het niet durfde, ze blijft daar niet zitten om jullie te pesten. Ik vind het nogal bruut een poes daar drie dagen te laten zitten. Er zijn katten die sterven na een aantal dagen niet eten omdat de lever gaat vervetten, of heb je haar eten aangeboden in de boom? Veel mensen denken dat een kat dagen zonder eten kan maar die kunnen niet zoals mensen heel lang zonder om genoemde reden.
   Mensen doen rare dingen met dieren omdat ze de menselijk maat er op los laten.

   Verwijderen