zondag 5 mei 2013

Bezuinigingen desastreus voor de gezondheidszorg

Gelezen op de site van de Volkskrant: bezuinigingen verwoesten gezondheid. Twee onderzoekers van de universiteiten van Stanford (California VS) en Oxford (Engeland) komen tot de conclusie dat alle bezuinigingen heel slecht zijn voor de gezondheid van de bevolking. In hun rapport gaat het over de gezondheidszorg in Europa en in Noord-Amerika.

Sinds bezuinigingen op Hiv-preventie zijn er in Griekenland 200% meer mensen die het aidsvirus opgelopen hebben. Omdat er bezuinigd is op malariabestrijding steekt ook malaria in Griekenland weer de kop op. In de VS zijn 5 miljoen mensen zonder toegang tot gezondheidszorg.
In Groot Brittannië zijn 10.000 gezinnen dakloos geworden door de bezuinigingen.
Door de recessie heb je ook veel meer zelfmoorden en mensen met een depressie.

De beide onderzoekers, David Stuckler, politiek econoom aan de universiteit van Oxford en Sanjay Basu, assistent-professor geneeskunde en epidemioloog aan de universiteit van Stanford, stellen dat het niet nodig is om zo te bezuinigen op preventie en ziektebestrijding, en daarmee de gezondheid van de bevolking zo laten verslechteren. Ze stellen dat het een keuze is van regeringen om te snijden in de zorg en daarmee de gezondheid van de bevolking te riskeren. Ze halen voorbeelden aan uit Zweden en ook tijdens de crisis van de jaren 30 in de VS, waarbij goede resultaten behaald werden: minder zelfdodingen, minder sterfte rond de geboorte van kinderen, minder doden door longontsteking.
Ik vind vooral opvallend dat de onderzoekers stellen dat bezuinigen een politieke keuze is en dat bezuinigingen op de zorg niet een noodzaak zijn. Je kunt dus ook een andere keuze maken!

Ik wens je een fijne bevrijdingsdag, geniet ervan dat we sinds 1945 nog steeds in vrijheid leven!

14 opmerkingen:

  1. Ik denk dat er best op gezondheidszorg bezuinigd kan worden, maar dat de manier zoals hierboven beschreven niet de goede is.

    Hier zo een paar van mijn ideeën:

    Laatst stond er in Reformatorisch Dagblad een stuk dat 75% van de chemobehandelingen zinloos is en ook nog blijvende bijwerkingen toebrengt aan de patiënten na afloop van de behandeling.

    Elk ziekenhuis doet weer opnieuw dezelfde onderzoeken, waarom niet beter doorgeven aan elkaar.

    Jaalijks standaard controle bij chronisch zieken waarvan het nut twijfelachtig is. (Ik ga niet op jaarlijkse controle bij de longarts voor mijn astma).

    Teveel voorschrijven van medicijnen.

    We kunnen beter overgaan op het Nieuw-Zeelandse systeem van gezamenlijke aankoop van medicijnen.

    Minder medicijnen voorschrijven en bij mensen met veel medicatie controleren of alles wel nodig is.

    Beter gebruik maken van e-health.

    Supermarkten verbieden om de hoogste winstmarges op groente en fruit te zetten. Liever op chips, snoep, frisdrank, fastfood.

    Complementaire geneeskunde beter vergoeden en het BTW tarief eraf.

    Bevolkingsonderzoeken afschaffen. Er worden heel weinig mensen gered. Een veel groter aantal komt onterecht in het medische circuit met alle stress en behandelingen/onderzoeken van dien.

    Zo maar een paar voorbeelden die ervoor zorgen dat het minder kost, maar wel gezondheidsvoordeel opbrengt.

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had ook grote vraagtekens bij borstkanker bevolkingsonderzoek. Ik ben er mee gestopt. Mijn astma controles zijn bij de huisarts. Ik heb aangegeven dat ik kom wanneer ik dat nodig vind en niet op vaste tijden. Als er niets aan de hand is hoeft dat niet. Verder heb ik besloten met de cholesterolverlagers te stoppen. Ik kreeg ze ooit standaard voorgeschreven, terwijl mijn cholesterolwaarden toen prima waren, het was een standaardbehandeling bij diabetes.

      Verwijderen
    2. Als borstkanker patiënt vind ik dit een onverstandige keuze. Preventieve onderzoeken zijn vele malen goedkoper dan een behandeling in een later stadium.
      Jannie

      Verwijderen
    3. Die cholesterolverlagend zijn erg slecht voor de spieren en dus ook voor je hart. Ik doe hetzelfde als jij met de astma. Als het niet goed gaat dan neem ik wel contact op met de huisarts of longarts.

      VeggieMo

      Verwijderen
    4. @Jannie: die twijfels bestaan nog steeds, misschien moet ik toch weer gevolg geven aan de volgende oproep? Ik doe regelmatig aan zelfonderzoek en vind dan nooit wat. Maar misschien zijn knobbels die je met zelfonderzoek ontdekt al zó groot dat ze waarschijnlijk al eerder ontdekt zouden zijn bij het bevolkingsonderzoek.

      Verwijderen
    5. @Veggie Mo: ik ga voordat ik stop overleggen met mijn internist. Ik heb over ruim een week een afspraak.

      Verwijderen
    6. @zuinigaan: Ik ben er ook door zelfonderzoek achter gekomen, het was echter al te groot voor een borstbesparende operatie. Vroegtijdige ontdekking is van levensbelang bij deze ziekte.
      Jannie

      Verwijderen
  2. Uiteindelijk kosten dat soort bezuinigingsmaatregelen achteraf meer dan ze oplossen en dat is nog afgezien van alle leed en verdriet er bij komt kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De patiënt vraagt er vaak ook naar. Dan wordt er iets gedaan en dat wekt vertrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bezuinigen in de zorg, ik denk dat het meeste te behalen is uit de bestuurslagen van ziekenhuizen en dergelijke. Niet is wat wel en niet vergoed kan en moet worden.

    Maar ja, als we echt willen onderzoeken waar we nu kunnen bezuinigen in de gezondheidszorg dan moet er eerst een onderzoekscommissie komen die het gaat bekijken, vervolgens nog een commissie die die uitkomsten weer bekijkt en controleert en dan nog een commissie die weer beoordeeld of die 2de commissie zijn werk wel goed heeft gedaan.

    Naar mijn mening kunnen we beter bezuinigen op besturen en commissies in plaats van de zorg zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet hoe het in ziekenhuizen gaat maar de salarissen van sommige bestuurders in de ouderenzorg zijn wel aan de hoge kant. Het is echter ook zo dat de overhead in de ouderenzorg veel lager ligt dan bv bij ambtenaren.

      De awbz is helemaal uit zijn jasje gegroeid. Oorspronkelijk was deze voorziening voor kosten die mensen onmogelijk zelf kon dragen zoals bij langdurige zorg en opname.
      Later zijn er dingen bijgekomen als rollators en 'rugzakjes ' voor leerlingen. Zaken die naar mijn mening niet bij de awbz horen.

      VeggieMo

      Verwijderen
  5. Jarenn geleden was ik vrijwilligeer in een verpleegtehuis. Uit de staatskas kwam geld voor meer handen aan het bed. Ik heb alleen meer managers gezien en opnieuw ingerichte kantoorruimte. Ik ben met het werk gestopt. Ik zou er een burn-out van krijgen! Want werkelijk zorg dragen voor je medemens werd niet gewaardeerd. Ik deed teveel aan een praatje, een arm om de schouder, een wandeling met mooi weer, voor lichamelijk beschadigde mensen nagels lakken, enz.enz.
    Al is het nu het wat minder wordt met geld per week ook de mogelijkheid om wat minder "bagger"te kopen in de super. - bagger = maagvulling en geen levensmiddelen zoals groente en fruit-. Heb het goed allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In de krant stond het volgende:
    In de omgeving van Sittard (Zuid-Limburg) is een test gaande om te besparen op dure onderzoeken. Als de huisarts een onderzoek aanvraagt wordt eerst gekeken of dit onderzoek reeds heeft plaatsgevonden in een bepaalde tijd. Zo ja, dan krijgt de huisarts de uitslagen van dat onderzoek. Dat heeft al 4000 dure onderzoeken bespaard. Op deze manier kun je dus geld besparen, zonder dat het gevaar oplevert voor de patiënt.

    Wat betreft de andere zorg, laat de huisarts weer zoals vroeger de kleine chirurgische ingrepen zelf doen. Mijn huisarts maakt zelf een huidbiopsie als er een onrustige moedervlek is, ook verwijdert hij zelf een ingroeiende teennagel of spuit oren door. Dat is slecht 10% van de kosten ten opzichte van een behandeling in een ziekenhuis. Hij doet ook de controle van mijn antidepressiva, daar zie ik echt géén psychiater meer voor. Het voor het eerst voorschrijven van die medicatie laat hij wel aan de specialist over. Hij zegt dat die beter op de hoogte zijn van de ins en outs van een psychiatrische aandoening.

    Daarnaast kan een praktijkondersteuner ook al heel veel kosten besparen, denk aan de diabetiscontrole of de controle van bloeddruk.

    Dit zijn allemaal voorbeelden van kostenbesparing zonder dat de patiënt er iets van merkt.

    Wat betreft de bevolkingsonderzoeken heb ik nog geen mening. Ik ben te jong om er aan deel te nemen.



    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Griekenland, waar ik woon, zijn de bezuinigingen in de gezondheidszorg desastreus.Nieuwste maatregel is dat de meeste medicijnen alleen door specialisten mogen worden voorgeschreven. Dus niet door de algemene artsen die op de gezondheidscentra weken, vergelijkbaar met de Nederlandse huisartsen. Maar er zijn nog maar weinig specialisten aangesloten bij de verzekeraars, omdat deze artsen al heel lang geen geld meer krijgen van deze verzekeraars. En wat zuinigaan al schreef, grote toename van tubercolose en hiv. Rampzalig. Gelukkig komen zulke dingen in Nederland (nog?) niet voor.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.