Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 7 mei 2013

Microkrediet

Microkrediet klinkt heel koninklijk, het is eigenlijk de "afdeling" van onze nieuwe koningin Máxima, maar wat let mij om mij daar ook mee bezig te houden?
Op het spoor gezet door Kniepertie, dacht ik: kom, laat mij ook eens de sprong wagen. Ik word er weliswaar niet beter van, maar ook niet slechter. En daarom ga ik het gewoon doen!
Ik ga via Kiva geld uitlenen aan mensen die een microkrediet nodig hebben om hun plannen te verwezenlijken en daarmee hopelijk een beter bestaan op te bouwen. Ik leen $25 uit per project, zonder rente en als de lening weer terugbetaald is, dan leen ik het weer uit. Als het goed is, ontvang ik van Eneco nog ruim 100 euro**. Die wil ik besteden aan het uitlenen van geld voor microkredieten. Ik wil dus beginnen met 4x $25 uit te lenen. Misschien is het een druppel op een gloeiende plaat, maar toch denk ik, dat ik op deze manier een steentje, soms heel letterlijk, kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen buiten Nederland.
Ik ken Kiva al langer, ik heb bij verschillende bloggers links gegelezen over Kiva, maar ik heb steeds gedacht: later misschien. Ik kan jullie vertellen, later is nu aangebroken, als ik tenminste mijn geld van Eneco terugkrijg. Het lijkt me een mooie bestemming voor dit geld.

**Het geld is een boetebedrag dat Eneco heeft ingehouden op mijn overstapbonus. Die boete is onterecht gegeven, want de boete ging uit van een overstap tijdens mijn contractperiode, dus een contractbreuk. Zie voor verdere info mijn bericht op 2 mei.
Ik ontving gisteren weer een antwoord van Eneco, volgens hen hebben ze helemaal geen geld ingehouden. Ik stuur ze vandaag mijn ingescande eindafrekening waar het wel degelijk op staat als bewijs. Ze hebben door een fout in totaal €283,36 euro ingehouden op wat ik van hen terug mocht ontvangen. Daarvan heb ik nu het merendeel terug, maar €101,68 nog niet.
Mocht Eneco teruggave weigeren, dan zoek ik het hogerop.

En ....... als ik dan eindelijk het geld ontvangen heb, dan leen ik het uit!

11 opmerkingen:

 1. Kiva, leuk! Mijn eerste lening werd de eerste maand meteen voor 100% terugbetaald, dit was meteen een goede stimulans om meer leningen uit te zoeken.
  Zelf probeer ik de mensen er uit te zoeken die echt nog niets hebben.
  20 euro = 25 dollar, je kunt dus zowaar 5 leningen uitzoeken.
  Groet Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Zuinigaan,

  Eneco even onder druk zetten bij klachtenkompas(ook van consumentenbond) Dan kun je duidelijk maken dat je spoedig je gelden terug wil en ik heb daar goede ervaringen mee en heb gekeken Eneco is aanwezig,succes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk positieve manier om met geld, dat je na geneuzel met Eneco terug krijgt, iets moois te doen. Van zo iets word ik nou blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een druppel op een gloeiende plaat misschien, maar veel druppels wordt ook een bui. En die plaat moet ook een keer afkoelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh leuk, ik ben groot fan van Kiva. Ik vind het zo fijn om te kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooi initiatief, en fijn om het geld zo te gebruiken om anderen te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb er ook al naar gekeken maar vind de site lastig omdat het Engels is. Binnenkort maar even samen met manlief rustig voor gaan zitten, dan komen we er wel uit.

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/07/dement

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je kunt ook microkredieten verstrekken via Wakibi. Deze organisatie werkt samen met Kiva maar dan alles in het Nederlands.

   Verwijderen
 8. Ik doe het al jaren (de eerste 50 dollar was een cadeau van mijn dochters) en vind het een prachtige manier om mensen te helpen. Het is geen liefdadigheid dus je staat op gelijke voet...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ken Kiva niet maar jaren geleden al kennisgemaakt met Oikocredit.
  ja in andere landen kan men zoveel met weinig!

  BeantwoordenVerwijderen