Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 11 mei 2013

Waar ik wel geld aan ga uitgeven

Deze maand is mijn CV ketel 16 jaar oud. Dat is voor een CV ketel een tamelijk hoge leeftijd. Hij doet het nog goed, maar hoe lang nog? Er zijn efficiëntere apparaten die een hoger rendement leveren. De ketel van een collega heeft bijvoorbeeld helemaal geen waakvlam, mijn ketel wel. Als haar ketel aanslaat, dan maakt hij even een vonkje en dan gaat de ketel branden. Geen onnodig verlies van gas door een waakvlam die 24 uur per dag staat te branden. Ze heeft de ketel nu 1,5 jaar en ze verbruikt erg weinig gas in vergelijking met de ketel die ze voordien had. Die ketel van haar was 18 jaar oud.
Mijn besluit: ik koop komende zomer een cv ketel met een heel hoog rendement. Misschien ééntje waar je zonnepanelen bij kunt toepassen. Dat van die zonnepanelen dat weet ik nog niet zeker. Ik heb een schuin dak gericht op het oosten en op het westen, zonnepanelen zijn daardoor waarschijnlijk niet erg effectief. Mijn stroomverbruik is al niet erg hoog, in het afgelopen jaar 1372 kWh. Mijn gasverbruik in het afgelopen jaar was 629 m3. Hoe en waar ik die ketel ga kopen, dat weet ik nog niet, maar die CV ketel die komt er voordat het stookseizoen weer begint. Ik verwacht hier nog wel een jaartje of 16 te blijven wonen, dan heb ik nog jaren profijt van deze splinternieuwe ketel! Heb je tips voor een goede ketel, dan vind ik het leuk als je reageert!

30 opmerkingen:

 1. Toen wij een huis kochten hebben we daar via een landelijke firma een nieuwe CV ketel in laten zetten. Wij hebben een klein plekje voor de CV dus het werd een Intergas waar we overigens tevreden over zijn. We betaalden EUR 2400,00 (inclusief Eur 250,00 korting). Inmiddels is zwager al weer jaren cv monteur en daarom weet ik dat mijn ketel destijds ongeveer EUR 700,00 heeft gekost. De rest betaal je dus voor de installatie en de winst voor het bedrijf ;(
  Wij hebben destijds helemaal niet rondgekeken. De volgende cv ketel laat ik door zwager doen, je snapt het wel. Het kan dus de moeite zijn om te kijken of je er een "mannetje" in de omgeving is die betrouwbaar is en dit kan doen. Waarschijnlijk weet je dit allemaal al.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd heb ik me er totaal nog niet mee bezig gehouden. Ik weet niet hoe ik een voordelige en goede cv vind. Ik ben dus blij met alle adviezen.

   Verwijderen
  2. 700 euro is voor een Intergas ook wel laag, zeker de courante modellen zijn echt wel duurder.

   Verwijderen
  3. Vaillant is een heel goed merk.

   Verwijderen
  4. Vaillant zou ik niet betitelen als een heel goed merk.

   Verwijderen
 2. Goed besluit! Goed onderhoud verdient zichzelf terug. Behaaglijk,in huis en nog minder gas ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed besluit. Alleen door je lage gasverbruik is je besparing in procenten wel gelijk,maar in centen minder.Mocht je ooit iets over voordelige,rendabele zonnepanelen schrijven,ik ben benieuwd. Wij hebben ook een laag electriciteitsverbruik. En zouden in de huidige situatie onze investering er nooit meer uit krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als zuinigaan over 5 jaar met pensioen gaat zit ze natuurlijk veel meer thuis, met de zelfde ketel kan ze dan op 1350 kuub uitkomen. Met een nieuwe ketel mischien op 900. Dus wel nuttig om binnen 5 jaar te doen. Ik zou geen haast maken. Rustig uitzoeken en evt combineren met zonneenergie. Over 5 jaar gaat zuinigaan ook meer stroom gebruiken omdat ze meer thuis is.

   Verwijderen
  2. Nee, joh veel lager wij zitten hier met zijn 6-en aan 500 M3 en er is hier altijd iemand thuis.

   Met een zuinige juiste niet over bemeten Hr ketel juist aangesloten moet zij dat ook kunnen halen maar is wel afhankelijk van woning want meeste gas verstook je dmv verwarming.

   Nadasurf

   Verwijderen
 4. Geen cv-tip, wel een headeropmerking! Ik zie nu voor het eerst dat je deze gewijzigd hebt èn hoe: wat een prestatie! Echt geweldig. Je bent een goed voorbeeld voor me.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hik er ook tegenaan, mijn ketel is 18 jaar oud en een nieuwe is wenselijk, dus dat wordt de komende maanden geld opzij leggen voor een nieuwe ketel.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ligt er net aan wat voor ketel het is? #e generatie Hr dan zijn ze nu niet veel zuiniger en zou je hem kunnen vervangen bij een dure storing.

   Verwijderen
 6. Wat een goed besluit. Gisteren hoorde ik nog bij RTL7 dat sparen je een verlies oplevert van 1,75% i.v.m de inflatie. Dus investeren in iets waar je mee verdient is nu extra slim! Ik kan je niet adviseren, wij hebben geen ketel. Maar het kan heel leuk zijn dit soort dingen uit te zoeken! Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben er momenteel ook mee bezig ik wil deze zomer ook een nieuwe ketel,althands als hij de zomer nog haalt,,deze ketel is in 1995 geinstaleerd en elk jaar onderhouden maar nu krijg ik letterlijk soms een koude douche en ik heb er een emmer onder hangen die elke week gemmiddeld 10 liter water opvangt uit de ketel.
  mijn huis verwarm ik met een allesbrander ,verwarming brand alleen als het echt koud is en in de keuken staat hij aan,
  ik koop mijn ketel denk ik bij Wildkamp (via mijn bedrijf)en dan laat ik hem door een vriend van me instaleren,
  mijn oma heeft 2 jaar geleden een nieuwe ketel gekocht en laten instaleren door een cv ketel bedrijf in dat dorpje en ze was €3700 euro kwijt,vind ik een beetje te duur

  groet Danny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 3700 euro hoop geld maar ligt er net aan wat jouw oma heeft hangen.Welke heb jij op het oog ?

   Verwijderen
  2. ik ga weer voor een vaillant combi HR ketel wel de nieuwste variant vrienden hebben deze ook allemaal en deze schijnt erg zuinig te zijn hij kost ongeveer 1200 euro.
   ik was vandaag bij mijn oma,die ketel kosten 1700 euro ze heeft ook nog een hoop leidingwerk laten doen vandaar dat het iets duurder werdt,en ze heeft een groot vrijstaand huis,,vandaar,,

   Verwijderen
  3. Zou niet zo ketel kopen die vriend ook hebben Vaillant zou zeker mijn keuze nooit zijn zo zijn er veel installateurs die dit merk hebben verlaten.

   Verwijderen
 8. Haha , je gaat toch niet gelijk al mijn tips direct opvolgen ?


  Eerst zat ik er behoorlijk naast ivm met aanwezig zijn van 3e generatie Hr ketel.

  Dus besparing zal niet zoals eerder vergelijk zijn en ik heb mijn mening toen ook moeten bijstellen.

  Veel zuiniger zijn ze tegenwoordig ook niet zou gewoon kijken komt eerder een storing aan en kosten zijn boven de 150 euro dan mag de ketel het veld ruimen.

  Welke dan ???
  Ik heb heel veel ketels gezien en gehad en ben zeer onder de indruk van prijs en kwaliteit verhouding van Intergas zijn goedkoop,betrouwbaar,degelijk etc..

  Heb nu er een hangen mijn voorbeeld: woon hier 4 jaar in goed geïsoleerde woning (2009) en wij hebben 4 kinderen dus wonen met zijn 6-en het laatste verbruiksjaar heb ik onder de 500 M3 gasverbruik afgesloten, let wel juist en waterzijdig aangesloten.

  Zuiniger kan gewoon niet, maar ik zou eerst kijk naar juiste en betrouwbare installateur die alles daarna ook juist(energiezuinig weet af te stellen)

  Kosten voor rond de 1200 tot 1500 euro heb je zeer zuinige goede ketel(incl plaatsing) en die behoeft pas onderhoud na 3 jaar (daar verdienen ze juist meeste aan )

  Succes Nadasurf

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En koop er eentje zonder warmwateropslag. Die kost alsnog veel gas en stroom. In veel ketels kun je die opslag uitschakelen, maar helaas bij ons niet.

  Met jouw lage verbruik zou ik gewoon nog ff doorgaan met deze oude ketel en hem pas vervangen als er een leuke actie is vlak voor de nieuwe winter.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Warmwateropslag dmv zonnecollector is wel weer goedkoper, en dit wee gekoppeld aan een grote boiler.

   Verwijderen
  2. Maar is dit wel interessant als je alleen woont?
   En ik heb gelezen dat de kosten van een zonneboiler zo'n 3000 euro kost.

   VeggieMo

   Verwijderen
 10. Vorig jaar, bij de start van het stookseizoen, deed onze 13 jaar oude ketel het niet meer: reparatie zou 400 euro kosten. Ook zonde ! In mijn paniek heb ik, zonder te onderhandelen, een nieuwe ketel laten plaatsen voor, schrik niet, 2150 euro. Vooraf oriënteren en onderhandelen kan je veel geld besparen en de zomer is bij uitstek het goede seizoen daarvoor.
  Dit is weer een heel verstandig besluit van je.
  Groet, Greetje54
  Overigens: zowel de oude als de nieuwe ketel waren van Intergas en blijkbaar was de oude al heel zuinig want ons verbruik is niet gedaald. Wel is het comfort toegenomen: als je nu 's winters in een koud huis thuiskomt duurt het geen úren meer totdat het warm is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 400 euro kosten aan Intergas wat was er defect en 2150 euro vindt ik erg duur voor een Intergas hr ketel.

   Verwijderen
 11. Zonnepanelen staan ook hier op het wensenlijstje. In dit huis niet haalbaar maar ooit bij dat kleine huisje aan de rand van een dorp, gaan ze er zeker komen!

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/11/5-jaar-later

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een HR huurketel voor 25 euro per maand. Dat bevalt mij erg goed. Heb uitgerekend dat je geen nieuwe ketel met onderhoud voor dat geld kan kopen. Na, ik geloof, 6 jaar loopt het contract af en kan ik weer een nieuwe ketel krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ketel huren is altijd duurder op den duur. door levensduur van hr ketel die zo 15 jaar meegaat betaal jij die ketel zeker 2x.

   Waar huur jij hem, wil het wel voorrekenen.

   Verwijderen
 13. Nadat we 20 jaar met onze eerste Intergas VR ketel probleemloos hadden gestookt, hebben we 3 jaar geleden een nieuwe Intergas Kombi Kompact HR 28 KW laten installeren voor € 1700,00. Het voordeel van deze ketel is dat hij geen 3-wegklep bezit die vaak voor storingen zorgt. Ondanks het feit dat we beiden niet meer werken en dus vaak thuis zijn, ging het verbruik van 1200 naar 700 m3/jr.
  Afgelopen jaren heb ik veel aan isolatie gedaan, dus eigenlijk had ik aan een HR 22 KW genoeg, als die op een hoger instelvermogen zou worden ingesteld dan de fabrieksinstelling. Max. thermostaat regel ik zelf per week afhankelijk v.d. buitentemperatuur/wind. Wij douchen met een spaardouche en verbruiken dan, mede door de lage tapdrempel van de ketel, slechts 3 liter water per minuut. De comfort-stand gebruiken we niet! Resumerend: koop niet een te grote ketel en doe dat bijvoorbeeld in september, voor het stookseizoen, want dan is de btw op het zrbeidsloon nog steeds 6%!
  Harm

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Harm,

   Nou wij hebben precies dezelfde alles waterzijdig ingeregeld en ook stookvermogen goed ingeregeld staat op 70% nu naar 30.Pas na 3 jaar onderhoud en was super schoon van binnen ook sifon,oh en stil wij hebben 4 jaar op meterrje naast de ketel gelegen :)

   Ben door tunen en waterzijdig van 800 m3 naar 500 m3 gasverbruik gegaan.

   Ik denk dat de Intergas HR22 een zeer fraaie zuinige ketel is voor Zuinigaan is al wat jaartjes op de markt en nu al te koop voor slechts 700 euro als je een voordelige installateur die hangt hem wel op in zijn tijd en dan ben je zo rond de 1000 euro kwijt All-in.

   Nadasurf

   Verwijderen
  2. Prima!
   Zeker een tip voor Zuinigaan: met een handig mannetje uit de buurt heb je inderdaad een nieuwe cv voor zo'n bedrag (0% btw!).
   Nadasurf; over jullie installatie, de pomp kan ook op halve kracht en met een iets langere doorlooptijd, als je dat nog niet gedaan hebt.
   De afdekkap moet er dan wel af, zie handleiding op internet.
   Verder wil ik wijzen op de isolatie van de leidingen. Controleer wanneer de ketel er behoorlijk aan moet trekken alle leidingen op warmteverlies, gewoon voelen. Overal waar je warmte voelt, betekent dat VERLIES. Buisisolatie wil na jaren nog wel eens krimpen bij de lassen; ruim opvullen en tapen of een stuk buisisolatie met een grotere diameter over de bestaande.
   Let er ook op dat de isolatie tot onderin de ketel doorloopt en vergeet de verticale leiding naar het expansievat niet.
   Buisisolatie heb je er - met de huidige gasprijs - in een paar dagen stoken uit.
   Zelf heb ik vorig jaar de betonnen vloer aan de onderkant in de kruipruimte met 10 cm. piepschuim beplakt. Zo'n 45 m2!
   Deze winter kon de thermostaat elke avond een uur eerder op de nachtstand.
   Nog iets:
   Er wordt veel geschreven over zonnepanelen (elektriciteit) en zonnecollectoren (warmwater). Mijn mening is dat je eerst die beide verbruiken sterk moet verminderen en dan pas gaan denken of het werkelijk interessant is. Alle tips staan op internet!
   Veel zuinigaanvolgers doen het uitstekend, door onderzoek te doen en daarna maatregelen te treffen. Meten is weten!
   Gezinnen met 4000 kWh en 2500 m3 gas doen echt iets verkeerd.....
   Zonnepanelen zou ik zelf willen aanbrengen, maar mijn eega wil ze niet! Dat maakt wel een barstje in een relatie van 43 jaar...
   Groeten van Harm


   Verwijderen
 14. Ik zou me nú oriënteren, maar pas vlak voor het stookseizoen toehappen. Rond die tijd zijn er namelijk vaak acties!

  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen