Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 2 mei 2013

Waarom sparen, deel 2

Op mijn blogbericht waarom sparen, op maandag 29 april kwamen enorm veel reacties. Eerlijk gezegd had ik dat ook wel verwacht. Eerst heel zuinig en dan misschien het roer om, dat is wel even wennen.
Dat woordje misschien is overigens niet iedereen opgevallen, denk ik. Ik schreef vooral het blogje omdat ik steeds meer twijfels krijg of ik wel rigoreus moet blijven besparen en bezuinigen. Misschien is het genoeg geweest, is het klaar zo, of kan ik in ieder geval de teugels wat laten vieren. Zoals ik al schreef, zijn mijn vaste lasten met ca. €4500 per jaar verminderd. Dat is een prachtig resultaat. Mijn doel was het verminderen van mijn vaste lasten omdat mijn pensioeninkomen lager zou zijn dan mijn huidige inkomen en dat doel is naderbij gekomen. Als het ABP standhoudt en doet wat ze (of is het ABP een hij? Er zitten wel heel veel mannen geloof ik, maar dit terzijde) belooft, dan is op mijn 66e mijn pensioen + mijn AOW bruto €8412 per jaar lager dan mijn bruto jaarinkomen nu. Mijn inkomen daalt met ongeveer 28% als ik met pensioen ga. Op dit moment is het nog zo, dat 65+ -ers minder belasting hoeven te betalen, maar ik weet niet of dat dan nog zo is. Daar is nu nog niets van te zeggen, er verandert zo veel, de afgelopen tijd en dat heeft voor mij als chronisch zieke oudere nogal wat consequenties.
Ik krijg later AOW, pensioenfondsen zitten in zwaar weer en verminderen hun pensioenen, ik moet veel meer AWBZ zorg gaan (mee)betalen, steeds hogere eigen risico's, wegvallen Wtcg per 2012.

Verder vind ik het gewoon niet eerlijk dat zuinig en verstandig met geld omgaan door de overheid afgestraft wordt. Dat was vroeger al zo toen ik nog een minimuminkomen had. Er werd mij geadviseerd om vanwege mijn minimuminkomen kwijtschelding aan te vragen voor gemeentelijke belastingen en waterschapslasten. Ik heb het geprobeerd, maar ik kwam niet in aanmerking, want ik kon te goed uitkomen met weinig geld en had 2000 gulden spaargeld, een mooi buffertje, dusss ik kon alles zelf betalen. Nu dus in de toekomst hetzelfde met de zorg.
Ik snap het wel, het is ook zo dat mensen met schulden en/of een minimum inkomen echt minder te besteden hebben en dus die ondersteuning van kwijtschelding broodnodig hebben, ook de AWBZ-bijdrage in de zorg kunnen ze niet betalen zonder verder in de schulden te komen. En de overheid heeft het geld van de belastingen en waterschapsheffingen nodig. Ik snap het best, en toch ....
Het zou fijn zijn als ik de komende 30 jaar gewoon in mijn eigen huis zou kunnen blijven wonen en verder geen zorg nodig heb. Een paar uurtjes per week een werkster voor het zware werk en verder niets. Zo'n werkster kan ik zelf nog wel betalen, lijkt mij.

Mijn conclusie van mijn blogje waarom sparen is: ik laat de teugels wat vieren en doe leuke dingen. zonder mij te bekommeren om de kosten. Ik neem voor mijn boodschappen een ruimer budget en kies ook eens voor olijven, geitenkaas of ander lekkers. Verder blijf ik zuinig en koop ik nog steeds tweedehands kleding en doe zuinig met energie.
En natuurlijk blijf ik bloggen over zaken die mij bezighouden.

14 opmerkingen:

 1. Je conclusie is helder, het doel is bereikt. Nu gewoon verder. Wel zuinig, maar niet te zuinig. Je kunt fijn in je huis blijven wonen na je 66e

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt helemaal gelijk. Een klein autootje en een museum jaarkaart, maar wel eten en drinken mee. Dat is genieten en zuinigaan. Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt groot gelijk, daar heb je toch al die jaren van alles voor gelaten, om er nu ook een beetje van te genieten.
  Uiteindelijk kun je met al die constante wijzigingen in het beleid toch niet meer weten wat 'verstandig'is, en een beetje vertrouwen hebben dat het wel goed komt, is dan heel belangrijk.
  gr. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je leeft nu, het is fijn dat je ook kunt genieten.
  Ik bedoel dat je wat meer kunt besteden aan dingen die je leven iets extra's geven.
  groet, Rosa

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat men zich misschien niet realiseert, is dat wat we nu nog basiszorg noemen (en waar iemand met meer geld, sinds 1 januari 2013 meer voor betaalt), in de toekomst misschien alleen nog haalbaar is voor mensen met spaargeld. Wellicht gaat de norm voor wat wij als samenleving minimaal aan zorg willen ontvangen wel naar beneden. En alle extra's kunnen dan misschien alleen worden betaald door mensen die eigen spaargeld hebben (of ze dat nu hebben door zuinig geleefd te hebben of door een goed inkomen te hebben gehad). Ik zou in dat geval blij zijn dat ik spaargeld heb om zelf dat stukje extra zorg in te kunnen kopen. Liever mijn eigen spaargeld besteden en meer zorg ontvangen, dan naast mijn buurman (zonder spaargeld) liggen en beide alleen het minimale ontvangen.
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is fijn als je de boel in balans hebt en kunt houden, zonder dat je je schuldig moet voelen over elke aankoop.

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/02/herinneringen-quilt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je hebt helemaal gelijk. De teugels een beetje laten varen is goed, wel moeilijk als je al die tijd in dit patroon hebt gezeten en dat "opeens" wil loslaten. Waarschijnlijk begin je op een balans te komen, en bovendien kan je je ook afvragen of meer besparen nog nut heeft.
  Waar je eerst 100derden euro's meer overhield zal het nu om enkele euro's gaan die je er moeite uithaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wanneer ik ook mijn "doel" gehaald heb dan laat ook ik de teugels wat makkelijker vieren en hoef ik niet altijd meer nee te verkopen tegen mezelf en tegen mn kids. Ik heb nu nog een baan, kan nu nog sparen en die buffer hou ik dan apart voor echte noodgevallen als ik zonder werk komt te zitten en moet wachten op mn uitkering.
  Geniet er van wat je hebt bereikt en koop zo af en toe iets lekker voor jezelf, daar geniet je dan ook volop van!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch maar weer die oude sok uit de kast halen om wat extra's te kunnen doen op de oude dag?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik begrijp het zo goed! Je hebt al zoveel bereikt... Erg knap!
  En ik zou zeggen.. Gun jezelf nou ook een klein goedkoop autootje! Dat heb je na al die jaren toch ook verdiend?!
  Je hebt het er al zo vaak over gehad sinds ik je blog volg!!
  Bedankt voor al je inspiratie!

  Miek

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geniet ervan zuinig aan we kunnen toch niet helemaal
  in de toekomst kijken en voor jouw is een autootje best leuk, En anders moest je toch trein en buskaarten kopen.
  Ik lees altijd graag jou blogs en ik ben er van overtuigd dat je altijd wel een buffer houd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zuinig aan, het zit in je genen om kalm aan te doen met je geld. Je zult nooit een big spender worden, daarom koop gerust dat autootje en eens wat extra's. Je bent het type dat altijd een buffer zal willen houden.
  ( spreek uit eigen ervaring)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind u zo'n heerlijke lieve inspiratiebron. Ik heb er last van dat ik ben goedgekeurd want ik kan echt geen cent meer verdienen, mijn ziektes staan niet op het lijstje van de tegemoetkomingen. Met uw blogje kan ik zuiniger met energie en minder luxe koken. Voor 50 euro in de week kan ik echt wel boodschappen voor ons 2 en en poezie doen. Er is weer een beetje licht, we gaan met vakantie. Volgende maand kopen we voor het eerst sinds jaren weer eens een museum kaart. Voor 2014 spaar ik nu al voor een zwembad abonement..Ik heb er vertrouwen in, het gaat lukken. Groeten uit het westerkwartier.xx

  BeantwoordenVerwijderen