Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 1 mei 2013

Mijn appelboom gaat bloeien!

Een van de knoppen
In mijn jonge appelboom zitten 13 bloemknoppen! Twee jaar geleden kocht ik de boom. Vorig jaar bloeide hij tot mijn teleurstelling helemaal niet. Maar nu voldoet de boom met al die knoppen ruimschoots aan mijn verwachtingen. Het is een zelfbestuiver. Nu is het afwachten hoeveel appeltjes er aan gaan komen!
Ook mijn rode bes en mijn kersenboom bloeien. Afgelopen jaren waren bijna alle kersen voor de merels. Ik heb hooguit 1 à 2 kersen kunnen eten. Misschien gebruik ik dit jaar wel een vogelnet. Die rode bes is blijkbaar minder lekker voor merels, daar laten ze een groot deel van de bessen aan zitten.
De doornloze braam staat er goed voor, maar die bloeit nog niet, dat komt nog, denk ik!

12 opmerkingen:

 1. Wat leuk!! Ik heb er al sinds 2009 of 2010 staan, maar veel verder dan bladeren komt het eigenlijk nooit. Hetzelfde geldt voor mijn kersen- en perenboom. Als dat het zijn, want ik heb er destijds een stuk of 7 geplant en er zijn er eigenlijk maar 4 die in ieder geval een teken van leven vertonen. Maar ik houd moed! De bessen dragen hier meestal ook geen vrucht, of de vogels zijn me voor, misschien ook maar een net overwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je een vogelnet gebruikt zorg dan voor goede bevestigingen. Anders heb je kans dat vogels er toch onder proberen te komen, vast komen te zitten en dood gaan, en dat zou je niet willen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, dat heb ik ook bij mijn broer gezien. Toen we op bezoek waren in zijn volkstuin, hadden we wat van de aardbeien gesnoept en we stonden er bij dat er een merel onder het net kroop. Gelukkig konden we de vogel meteeen bevrijden!

   Verwijderen
 3. Wat fijn zeg dat hij dit jaar wel bloeit! Dat belooft wat. Misschien moest hij gewoon nog even goed wortelen eerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dit jaar voor het eerst een appelboom en net als bij jou begint hij te bloeien!
  Vorig jaar had ik een vogel onder het net in de moestuin. Gelukkig ga ik iedere dag wel even kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh , er bestaan ook doornloze braamstruiken? pfff ik vroeg me al af of mijn struikje wel echt een braam was aangezien ik er geen doorns aan kon ontdekken , weer eens het bewijs dat je nooit te oud bent om te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben een heel oude perenboom. Met ieder jaar wat bloesem. Maar in de omgeving heeft iedereen de fruitbomen gekapt. Dus is er geen bestuiving.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als die rode bes een aalbes is, dan is dat een favoriet van de merels in mijn tuin, er handgen vaak alleen nog de afgegeten trosjes :(
  Misschien helpt het om tegen de vogelvraat oude cd-tjes in de boom te hangen.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen idee, de bessen zijn rood. Ik heb de plant als stek gekregen van mijn achterbuurvrouw. Net zoals ik minstens 14 jaar geleden de doornloze braam heb gekregen van mijn overbuurvrouw. Die braam heb ik meeverhuisd hier naar toe door een tak vast te zetten in de grond en hem op die manier te laten wortelen. Toen deze stek wortels had heb ik hem in een pot gezet en meeverhuisd toen ik hier naartoe kwam.
   Zo ga ik ook de stokoude vlinderstruik stekken en de oude volgend jaar weghalen. Deze struik in mijn huidige tuin is naar schatting minstens 20 jaar oud, misschien wel ouder.

   Verwijderen
 8. oh ik kan niet wachten tot er weer heerlijke vruchten groeien in de tuin ! ook wij hebben rode bessen (aalbessen, dat zijn nogal zure bessen) waar je heerlijke gelei van kunt maken maar ik doe ze ook graag in de yoghurt, zwarte bessen (sap), bosbessen en frambozen. ik verheug me er nu al op.
  niet lachen maar ik ga altijd met een kwastje voorzichtig door de bloesem van de 4 peren en 2 appelbomen (sterappel) we hebben laagstamboompjes en een vriendin van me uit een tuindersfamilie vertelde dat ze dat ook in de tomatenkassen deden (vroeger). De oogst is niet overweldigend maar we hebben toch altijd peren gehad de afgelopen 4-5 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben hoogstam-fruitbomen, oude rassen. Groninger Kroon, Drentse Bellefleur, Sterappel en Goudrenet. Ook 2 pruimenbomen,een perenboom en een druif. Behalve van de perenboom (6 peren per jaar) hebben we altijd een geweldig goede oogst. Van de pruimen genieten de vogels ook mee en de druiven (witte) zijn allemaal voor de merels. Er wordt ook veel genesteld in onze tuin. Nu zijn er 'n merel-,'n roodstaart-, 'n pimpelmees-, 'n winterkoninkjes- en een houtduivenpaartje hun nestje aan het bouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb een vrij groote tuin en daar staan 30 fruitbomen in onder andere oude soorten zoals notaris appel en kweepeer kersen en pruimen.(ik woon overgens aan de pruimendijk dus het is wel toepasselijk)maar voorig jaar had ik te rigureus gesnoeit dus ik had geen enkele vrucht maar dit jaar heb ik het niet kunnen doen resultaat de bomen zitten nu eindelijk vol bloessem nu wachten op het mooie weer met bijen anders zit er nog niet erg veel fruit aan.
  2 jaar geleden had ik zo veel pruimen die heb ik ingemaakt als jam met rozijnen,,de rozijnen zijn er om de zoette smaak te geven zonder suiker,,en stoofperen invriezen en wecken,en de appels maak ik appelmoes en doe ik in potten en ik heb nu nog.
  dus ik hoop op een goeie oogst dit jaar dan kan ik weer 2 jaar vooruit.

  groet Danny

  BeantwoordenVerwijderen